Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
37 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Bo sypka zawiesza sie w silosach na paszarni tak samo jak w beczce w komorach jest problem z wydmuchem do tego orzy wydmuchu polowe mialbys w powietrzu...

Tak samo jak w sypkiej. Tak juz slyszalem ze nawet opony zmielone dodaja...

Pisalem nie raz w jakiej firmie pracowalem. Erykieta musi sje rownac z tym co jest w paszy. Kazda granula musi trzymac parametry ale co Ci tam bede tlumaczyl jak Ty i tak masz wbite w glowe ze na kazdym kroku Cie r...aja

I jeszcze dopisz, że się frakcje rozdzielają. Wcisnęli ludziom ten sposób myślenia i silosy, otwierając sobie dość swobodne i szerokie "pole handlowe". Federacja i wszelkiej maści doradcy pomogli. Wybacz, że w czułą strunę. Powiedz, ilu hodowców bada dostarczaną paszę? Może jakiś niewielki odsetek jest, ale to zwykle duzi hodowcy, więc ich partie będą się zgadzać, bo dostawca nie będzie ryzykował, a dużymi dostawami uzupełni sobie mniejszy zysk. Pozostali nawet nie wiedzą, czym karmią, tylko widzą jaką to ma etykietę. A jakby tak zbadać 🤔, w niezależnym laboratorium. Mieszają mi pełnoporcjówkę z parametrami, jakie sobie życzę. Raz się nie zgodziło🤷...ale to już zamknięty epizod w naszej wzorowej, od tamtego czasu, współpracy. Podobna sytuacja dotyczy parametrów mleka w mleczarni, a federacji. A zbadaj to samo mleko jeszcze w laboratorium niezależnym 🤷...

• Thanks 1
Opublikowano

Jarek pracował w paszarni. Prezes to dobry kolega i wszystko dzięki niemu wie. Także bez sensu dyskusja . Też jestem tego zdania ze granulat jest tylko po to aby oczy nie widziały tego syfu co ladują. Jedynie granulat jeszcze ma rację bytu jak rozdaje się pasze zmijkami na hali czy stacjach paszowych. Chociaż znajomy żmijka zadaje pasze sypka i też mowi że idzie 

A teraz chociaż można zbadać taka granule? Kiedyś nie chcieli badać z tego co mi ojciec mówił. 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Jarek pracował w paszarni. Prezes to dobry kolega i wszystko dzięki niemu wie. Także bez sensu dyskusja . Też jestem tego zdania ze granulat jest tylko po to aby oczy nie widziały tego syfu co ladują. Jedynie granulat jeszcze ma rację bytu jak rozdaje się pasze zmijkami na hali czy stacjach paszowych. Chociaż znajomy żmijka zadaje pasze sypka i też mowi że idzie 

A teraz chociaż można zbadać taka granule? Kiedyś nie chcieli badać z tego co mi ojciec mówił. 

A wiesz że finezja jest sypka ?

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, alfa napisał:

Powoli powoli ty wiesz co znaczy dochód ? Bo nie jestem tego pewny . Od Przychódu odliczasz leasing surowce  place i cała resztę a dochód to to co ci zostało . Przychódu w 21 mieli 600 mln a w 22 prawdopodobnie 1.5 mld idąc tokiem myślenia Krzychu zarobili 0.75 mld w rok na czysto . Czyli nie 7 mln a 750 mln rozpisze to bo może nie kazdy ta liczbę rozumie 750000000 zł zysku czystego 

No i co z tego ze tyle zarobili? Która firma ci taniej sprzeda gotową pasze tak aby agrocentrum nie miało wogóle klientów? Wydaje mi się, że żadna, ewentualnie taka która chce się wkręcic na ryneki sprzedaje będąc na 0 ale takich to może policzysz na palcu jednej ręki

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano

Dobra patrzę że niektórzy nie zrozumieją i tak o co mi chodzi . Ok nazwijmy hodowców z najlepszymi wydajnościami debilami bo większość jedzie na pelnoporcji i ci debile w tym i ja płacą za jakąś tam finezję 2200 a można ją samemu zrobić za 1100 . Nie ujmuje tym Ca sami robią bo niektórzy robiąc odpowiednią też osiągną dobre wyniki . 

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Ty wogole widziales paszarnie na oczy? Wiesz ze takie paszarnie maja kontrole weterynari raz na miesiac. Wiesz ze pobieraja losowe probki pasz i badają... Wiesz co to jest homogenicznosc paszy? Jak sobie wyobrazasz pasze sypka z duża iloscia melasy? Brak slow na takich ludzi co mysla ze w granuli jest sam syf i tylko dlatego ja produkuja... Masz racje bez sensu dyskusja z osobami nie majcymi pojecia nawet jak wyglada paszarnia od srodka a nawet mam wrazenie ze od zewnątrz....

witejus napisał:

13 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Bo sypka zawiesza sie w silosach na paszarni tak samo jak w beczce w komorach jest problem z wydmuchem do tego orzy wydmuchu polowe mialbys w powietrzu...

Taa, mąkę, cement wybierają i przesypują wiadrami z beczki, bo nie słyszałem o granulowanej mące czy cemencie.

A wiesz ze do takiej paszy idzie dosc spora ilosc melasy i innych płynów? Wlej troche melasy do paszy sypkiej wsyp w blaszany pojemnik postaw na slonce zobaczysz efekt... Nawet otręby jak beda za wilgotne zawiesza sie w silosie...

Opublikowano

Nieraz dziwię się że homo sapiens niby człowiek rozumny ale różnie z tym bywa . Wszyscy zli wszyscy na około mnie okradają i na mnie zarabiają .  Moje zdanie takie coś mi się nie podoba nie biorę i nie gadam o tym bo po co . To tak jak z paragonami grozy jadą ludzie nad morze mazury idą na zapiekankę kebaba czy rybę a potem wielkie halo robią bo zapiekanka 20 zł czy coś innego. Była cena ? Była nie pasuje nie jem i nie robię zadymy w necie ze zdjęciami . Robię sobie w te miejsce zupkę chińska a jak uważam że producent mnie goli i za dużo na mnie zarobił to gotuje swój rosół i nie robię zamętu . To samo u nas z mlekiem kazdy chce 4 zł to co się dziwić że ktoś nad morzem prowadzi biznes na Plazy przez 4 miesiace i chce zarobić i cena wyższa jak załóżmy w Poznaniu gdzie ktoś ma gastronomię cały rok . Oddajmy i my mleko po 1 zł niech innym będzie lepiej . Albo co za problem sprzedać gospodarstwo i założyć biznes np właśnie na plaży . Pieniędzy z gospo na takie coś starczy i jeszcze wiele zostanie a i będę kroił klientów po 20 zł za zapiekankę . 

• Like 2
  • Thanks 3
  • Haha 1
Opublikowano

Nie twierdzę, że ktoś mnie okrada dopóki mu tego nie udowodnię. Raz udowodniłem to dostawcy paszy, a raz mleczarni. Od tamtej pory, jako, że się dowiedzieli, iż jestem taka świnia co lubi zrobić badanie, zaniechali takich prób i dobrze mi się z nimi współpracuje. Na ich miejscu sam bym takiej mendy nie próbował rąbać. To, że w granulacie można ukryć więcej to jest fakt (głównie otręby). Wszystko, coście napisali się zgadza, tylko, że nadal hodowcy nie robią badań, co ich stawia na pozycji sierotek, które łatwo można nabić w butelkę. A ja kupuję pełnoporcjówkę mieszaną na zamówienie w formie sypkiej. A w niezależnym laboratorium bywam co miesiąc, bo z federacją mi nie po drodze, więc jakim problemem jest zabrać z sobą próbkę paszy

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Wszystko można zbadać. Jeśli nie w jednym laboratorium, to w innym

Opublikowano

Alfa ale kocopaly pierdzielisz. Możesz i za darmo mleko oddać a w sklepie i tak będzie aktualna cena . Ogarniasz? Dym jest o to że każdy goli ile tylko może dopóki ludzie się nie zbuntują i przestaną robić za murzynow. Ale z twoim podejściem nigdy nic się nie zmieni. To wszystko to są naczynia połączone i trzeba to wkoncu zrozumieć. 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj robiłem swojej roboty paszę 21% i około 7mj energii, cena za tonę wyszła 2030 przy cenach: jęczmień 1000, rzepak 1850, soja 2600, kukurydza 1180 plus witaminy i koszt mobilnej mieszalni, więc ta finezja co tu piszecie za 2200 to spoko cena. taka nie za niska i nie za wysoka😝

a tak poza tematem sierpc za czerwiec około 1,9 przy parametrach tl. 4.0 bi. 3.2

Edytowane przez rotor32
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zrobić taką finezję samemu wyjdzie nawet lekko ponad 2 tys . Wystarczy też podpisać umowę z agro i będzie cena hurtowa ale nie będę mówił jaka 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

Już te pasze to jako tako da się usprawiedliwić ale śruta rzepakowa w cenie rzepaku? Chore

sprawdź sobie w necie kto jest właścicielem największych tłoczni oleju w polsce to ci trochę rozjaśni🙄

Opublikowano

Przez ostatnie lata, zapotrzebowanie na śrutę rzepakową do produkcji zwierzęcej, mocno wrosło. Tutaj możecie sobie przypomnieć stosowanie produktów no gmo. Druga sprawa to, zwiększająca się wydajność. No i mamy tego efekt.  

Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał:

A wieSZ O TYM ZE firmy nadal jadą z cena tego wysokiego gazu bo tak ich państwo urobilo ? I mleczarnie między innymi też . Rzepak soja nadal drogie witaminy bufory też które idą do paszy . A żeby nie zboże z ua po 750 to pewnie pasza byłaby 2700 a w tej chwili takie afrocentrum robi z tych zapasów po 750 a obnizki były tylko przez tańsza soję i rzepak Teraz już raczej nie stanieją bo koszta pracy w górę i ogólne utrzymanie pracownika . I podejrzewam że wszystkie firmy już się przygotowywały do wyższych kosztów pracowniczych .

Tak to niestety wygląda. Pełno podatków, wzrostu kosztów produkcji. Firma paszowa podniesie sobie tyle ile trzeba by się opłacało, problem w tym że rolnik sobie nic nie może podnieść. Ile płacą tyle bierze, bez względu czy się opłaca czy nie. 

1 godzinę temu, rotor32 napisał:

Wczoraj robiłem swojej roboty paszę 21% i około 7mj energii, cena za tonę wyszła 2030 przy cenach: jęczmień 1000, rzepak 1850, soja 2600, kukurydza 1180 plus witaminy i koszt mobilnej mieszalni, więc ta finezja co tu piszecie za 2200 to spoko cena. taka nie za niska i nie za wysoka😝

a tak poza tematem sierpc za czerwiec około 1,9 przy parametrach tl. 4.0 bi. 3.2

Trochę drogo płacisz za te pół składniki. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał:

A widziałeś o ile prąd i gaz poszedł do góry ? Paliwa itd. a teraz jeszcze pensje w h*j pójdą do góry ZUS itd . A np finezji była 1470  a poszła na 2350 czyli 60 procent 

Tylko szkoda że nam też poszło wszystko do góry łącznie z paszami, prądem, paliwem itd i jakoś mają to gdzieś i obniżają z miesiąca na miesiąc mleko aż wrócimy do poziomu cen z przed lat

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v