Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Północne Mazowsze 4l/m2 deszczu po miesięcznej przerwie więc coś w końcu spadło, oby więcej a co do mleka to we wsi chłopak wrócił po przerwie a tak to raczej rezygnacja i brak narzekania,że się to rzuciło, żeby było w temacie to OSM Sierpc za maj ~ 1,91zł.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Chłopaki a jak u was ze słomą? Też tak dużo krzyczą? 🤣 Będzie chyba jak w ubiegłym roku, że zaczynali od 60-70 a sprzedali po 30 🤪

Mi jeden sasiad zaproponował słomę z żyta 4,18 ha za 3000 zł i się zastanawiam bo dla mnie za drogo .

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, PolandOnion napisał:

Ludzie! Deszcz pada 🙆😃

Lubelskie znów popadało, akurat na wschody kukurydzy po gorzowskich, nalewanie ziarna zbóż, no i na drugi skos traw jak tak będzie to plon będzie podobny do pierwszego skosu.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
Kamil20151 napisał:

1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Chłopaki a jak u was ze słomą? Też tak dużo krzyczą? 🤣 Będzie chyba jak w ubiegłym roku, że zaczynali od 60-70 a sprzedali po 30 🤪

Mi jeden sasiad zaproponował słomę z żyta 4,18 ha za 3000 zł i się zastanawiam bo dla mnie za drogo .

Jak dla mnie to jak za darmo

Opublikowano
9 minut temu, Kvl napisał:

Jak dla mnie to jak za darmo

Nie jest to region mleczarski fakt że żyto tęgie bo 1,8m ma bo równe ze mną ale to wychodzi po 30 zł za bele a w tamtym roku płaciłem po 20-25.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Kamil20151 napisał:

Nie jest to region mleczarski fakt że żyto tęgie bo 1,8m ma bo równe ze mną ale to wychodzi po 30 zł za bele a w tamtym roku płaciłem po 20-25.

Faktycznie jak za darmo, że tak spytam jake województwo albo powiat 

Edytowane przez adamowicz84
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Lubelskie znów popadało, akurat na wschody kukurydzy po gorzowskich, nalewanie ziarna zbóż, no i na drugi skos traw jak tak będzie to plon będzie podobny do pierwszego skosu.

Gdzie indziej to drugiego wgl nie będzie a co mowa żeby był podobny do pierwszego

• Like 1
Opublikowano

Ja siano po 100,00 kupowałam, a mleko Sierpc najwyższy przedział 2,00 zł. A do tych co się ze mnie śmieli przylało, ale przez moment. Łąk to nie zazieleni.

Chociaż niby cały czas nadają deszcz, może przejdziemy w drugą skrajność.

Opublikowano

Trzeba przestać te prognozy śledzić bo kręćka dostanę. U mnie na Mazurach ponad 2 miechy bez deszczu. Pierwszy pokos mimo solidnego nawożenia 40% normalnego plonu. Po pokosie ściernisko  suche i żółte. Czy jak wleje do to jeszcze odżyje? Pytam bo ja takiej suszy jeszcze nie przeżyłem. Dwa ostatnie dni tak pada że jak krowy przed chwilą spędzałem to tuman kurzu za nimi. Wszystko bokiem przechodzi, co zacznie się chmurzyć to zaraz się przejaśnia. Pada gdzieś w okolicach Kętrzyna?

Opublikowano
2 godziny temu, Jaro70 napisał:

Słoma dziś kupiona z przywozem na podwórko 110  zł belka 120 po pasowce 

I Opłaca ci się to?

3 godziny temu, adamowicz84 napisał:

Faktycznie jak za darmo, że tak spytam jake województwo albo powiat 

to powiedz mi dlaczego te ceny słomy są nagle takie ogromne?

Opublikowano (edytowane)

Bo jej nie ma tyle ile trzeba. Oraz cenę podbiły firmy kupujące na palety. Drogi pelet to i za słomę dużo płacili.

Czy się opłaca. Każdy liczy że rok dwa i głupizna z cenami słomy się skończy. Nikt nie będzie od razu likwidował części stada ze względu na słomę. 

Edytowane przez kat
Opublikowano
2 minuty temu, Kamil20151 napisał:

I Opłaca ci się to?

to powiedz mi dlaczego te ceny słomy są nagle takie ogromne?

Nie opłaca ale co mam zrobić jak u nas nie ma gdzie kupić, bo zbóż nie ma a dla krów potrzebuje min 200 szt

Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Trzeba przestać te prognozy śledzić bo kręćka dostanę. U mnie na Mazurach ponad 2 miechy bez deszczu. Pierwszy pokos mimo solidnego nawożenia 40% normalnego plonu. Po pokosie ściernisko  suche i żółte. Czy jak wleje do to jeszcze odżyje? Pytam bo ja takiej suszy jeszcze nie przeżyłem. Dwa ostatnie dni tak pada że jak krowy przed chwilą spędzałem to tuman kurzu za nimi. Wszystko bokiem przechodzi, co zacznie się chmurzyć to zaraz się przejaśnia. Pada gdzieś w okolicach Kętrzyna?

Okolice Mrągowa padało w dzień taki w miarę deszcz ok 40 min

Opublikowano
11 minut temu, kat napisał:

Bo jej nie ma tyle ile trzeba. Oraz cenę podbiły firmy kupujące na palety. Drogi pelet to i za słomę dużo płacili.

Czy się opłaca. Każdy liczy że rok dwa i głupizna z cenami słomy się skończy. Nikt nie będzie od razu likwidował części stada ze względu na słomę. 

Największy błąd to budowanie obory w której idzie ogromną ilość słomy a nie posiada się swojej lub mała ilość. Przy braku słomy buduje się tylko na ruszcie i wtedy jest głową spokojna. Nie wspominam już o kosztach,. Co z tego ze przy budowie ruszta są droższe jak za parę lat różnica się zeruje. A mając gnojowice można nawozić pod każdy pokos . Przy Oborniku to nie przejdzie 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak najbardziej. U nas rok temu jak pewnie w wielu rejonach sloma przed zniwami skruszała. Przeleciała przez kombajn i zamiast 25- 30 kulek z dobrego zboża było 10-12. A z jarych to mieli i po 1. W normalnych latach nie ma aż takich problemów. Trzeci suchy rok pod rząd tez robi swoje.

Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał:

Największy błąd to budowanie obory w której idzie ogromną ilość słomy a nie posiada się swojej lub mała ilość. Przy braku słomy buduje się tylko na ruszcie i wtedy jest głową spokojna. Nie wspominam już o kosztach,. Co z tego ze przy budowie ruszta są droższe jak za parę lat różnica się zeruje. A mając gnojowice można nawozić pod każdy pokos . Przy Oborniku to nie przejdzie 

Masz 100% rację ale przy 18 krowach nie będę stawiał nowej obory na rusztach bo mnie zlicytuja.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v