Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
greg1985 napisał:

24 minuty temu, slawek74 napisał:

jedni ceny nie znają inni faktur nie mają a u mnie już i pieniądze na koncie 😉

Sławek to ile u ciebie za grudzień ?

W mlekpolu pewnie jutro albo w środę kasa w banku będzie .

U mnie tłuszcz i białko zaczęło spadać już od połowy grudnia . Napewno do tych 40 gr dojdzie jeszcze kilka groszy za parametry w dół 

3 netto minus 2gr udział

ubogiwladek napisał:

31 minut temu, slawek74 napisał:

jedni ceny nie znają inni faktur nie mają a u mnie już i pieniądze na koncie 😉

A ja cenę znan, fv mam i prawie wszystko już wydałem, :d

rozrzutnny jesteś 🙆‍♂️

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, alfa napisał:

Tak słyszy się ze jeszcze z raz 40 gr wezmą 

18 minut temu, MlekpolLover napisał:

Nie zmniejszyli. Raczej jeszcze w lutym zwiększą.

No to w końcu zmiejszyli od stycznia czy nie?

Opublikowano
6 minut temu, alfa napisał:

Tak słyszy się ze jeszcze z raz 40 gr wezmą 

Do mnie mniejsze obniżki dochodzą. Ale Mlekpol I po tych obniżkach to malina jak porównuje z akalico.

1 minutę temu, Bercik92 napisał:

No to w końcu zmiejszyli od stycznia czy nie?

Zwiększą obniżke ;)

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

A z tym mlekpolem co tam ? Zmniejszyli ta obnizke ? Bo to ciekawe by było że ustalili tak a później zmniejszyli.  Bo miało być 60 gr a się nie udało i podobno u większości parametry pojechały w dół 

Nic nie zmienia, przecież to tylko mzonki. A co do parametrów to pod koniec grudnia poleciały i tłuszcz i białko, kuzyn obok też do mnie mówił że parametry im poleciały także wyjdzie jakby rzeczywiście 60 zabrali tylko podstępem 

Opublikowano

Norma w mlekpolu.  Najśmieszniejsze jest to ze chłopy uwierzyli ze mlekpol jak tu ktoś napisał z gówna stal się gownem w złotym papierku i zaczeli inwestycja często nie przemyślane a teraz setki tel do Giżycka i poatnicy no i siedzą chłopy u dealerów i teraz zwrotów zadatku chcą 

Opublikowano
4 minuty temu, alfa napisał:

Norma w mlekpolu.  Najśmieszniejsze jest to ze chłopy uwierzyli ze mlekpol jak tu ktoś napisał z gówna stal się gownem w złotym papierku i zaczeli inwestycja często nie przemyślane a teraz setki tel do Giżycka i poatnicy no i siedzą chłopy u dealerów i teraz zwrotów zadatku chcą 

Jakie tam setki. Dziesiątki to może i tak. Ale jest jakiś ruch z maszynami w tej okolicy. Do znajomego z Piatnicy sami dzwonią z ofertami i że taniej pojdzie. 

7 minut temu, alfa napisał:

A Mlekpol no...oszukał wielu rolników. Miało być bez zmian do marca...miało

• Confused 1
Opublikowano

I to chodzi o te coagniki naj naj premium i maszynki bardzo wysokiej klasy.  Jednak krowiarz to dzban zamiast odłożyć kasy w takiej hossie to idzie i jeszcze kredytu dobierze . 

• Like 4
Opublikowano

Ta obniżka nie pogrąża małych tylko dużych dostawców. Mały nie da tego, utnie na czymś innym i jakoś wyjdzie na swoim. A duży jak coś spróbuję uciąć to i choroby w stadzie i mleka sporo mniej. Nie dość, że na mleku mocno w dół to jeszcze duże straty na samym stadzie i ilości. Alfa ile litrów oddajesz? Pewnie koło 100tys miesięcznie. I teraz niech by Ci z wypłaty ucięli 40tys złotych. Jak myślisz mało to czy dużo na takiego dostawcę. A zaraz jeszcze drugie 40 to już w ciągu 2 miesięcy 120tys w plecy 😂 więc nie dziwcie się, że ludzie szukają innych zakładów aby zminimalizować straty 

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, alfa napisał:

I tu jest haczyk, zalezy co maja na papierze czy zadatek czy zaliczka. Bo jesli zadatek to powodzenia :😀 

Opublikowano

A z tymi dilerami maszyn premium to może być coś na rzeczy, bo wczoraj kolega mi powiedział, że Fendt delikatnie w dół z ceną. Myśleliśmy, że może ze względu na cenę i kredyty, a to może być prawda, że rolnicy wycofują się z inwestycji 🤔

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Też prawda zadatek 8 zaliczka co innego ale nieraz lepiej zostawić i 100 tys niz popłynąć z kredytem za fendta 1mln  🙂 ja zawsze mówię znajomym inwestuj jak jest h*jowo to zawsze dasz radę przyjdzie hossa wtedy zarobisz . Ale czy wtedy czy wtedy zawsze będziesz na lajcie funkcjonował z zasobami gotówki.  

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Jak zrobią takie obniżki to mlekpol upadnie bo rolnicy będą woleli się przenieść nawet do tej mlekowity jeśli będzie 10-20 grosz więcej albo moniek jak piatincia czy gizycko nie będzie chciało już brać. Moim zdaniem są 3 wyjścia. 1 - Utrzymują cenę i mają mleko. 2 - Obniżają cenę ale w ślad za mlekpolem idą inne spółdzielnie typu mlekowita, Mońki, polmlek itd a Giżycko i Piątnica są już zapchane mlekiem więc dostawcy zostają i albo doją za to co jest albo likwidują. 3 - mlekpol obniża cenę poniżej innych podmiotów i dostawcy uciekają więc pozostaje bankructwo 

39 minut temu, alfa napisał:

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, ChiquitaB napisał:

W moim rejonie i tak mlekpol po obniżce będzie płacił lepiej niż mlekovita. U mnie sms dzisiaj z 5 stycznia przyszedl z parametrami

W mojej akalicy tylko Spomlek może być konkurencyjny dla Mlekpolu. Nie będzie ucieczki wielkiej. Raczej jeszcze przyjdzie. Paczę na te problemy z mlekpolem i mam wrażenie ze to problemy podlasia które nie wie co to mieć przez rok te same oarametry na fakturze 

Opublikowano

Chłopy może tak źle nie będzie i zaraz odbije a nie tylko będzie spadać . 

W mojej okolicy chłopaki ładne obory pobudowali jałówek każdy po kilka tirów przywiózł ale wiadomo mleko do tej pory płaciło . Faktem jest to że bardzo często eko stoczek czy bakutil do tych ludzi zajeżdża więc też nie za wesoło a i wet 2 razy dziennie . Dużo jak na razie się nie przejmują bo nowe sprzęty dojeżdżają a i za ziemię chcą płacić po 100 tyś że w swojej okolicy nikogo niewpuszczą. Nie żebym zazdrościł kredytu nie mam także żyje  na luzie . Paszy   nie będę żałował poprostu mniej się zaoszczędzi  zobaczymy co rok przyniesie oby już tak drastycznych obniżek nie będzie 

• Like 2
Opublikowano

Niech się cieszą Ci którzy żadnych milionowych inwestycji nie zaczęli w zeszłym roku. Jedynie Ci którzy mają bardzo dużo ziemi względem bydła mogą inwestować i jakoś przetrwają bo najwyżej truche ziemi się sprzeda bądź nie daj Boże zabiorą w razie niskich cen mleka więc tacy ludzie są w pewien sposób zabezpieczeni. Ale jeżeli ktoś tej ziemi za wiele nie ma a porwal się na wielkie inwestycje modernizację to współczuję bo nie daj Bóg cena bedzie marna to nie chce nawet myśleć. Widziałem dzisiaj na tot toku filmik farmerki której ktoś link wrzucał tutaj i po tym e-mailu wiadomo że z Mlekpolu o tak drastycznej obniżce od stycznia w którym widać wielkie zastanowienie czy budowa nowej obory będzie miała prawo bytu czy podoła, smutne to jest i przytaczam to dlatego że większość z nas ma marzenia, chce zmodernizować swoje gospodarstwa swoją ciężką pracą, codzienna ciężka pracą często od rana do nocy każdego dnia, bez wolnego a tutaj po roku lepszej ceny znowu chcą z nas zrobić niewolników którzy będą zapitalac na spłatę kredytów bez inwestycji. Powiem tak coraz wieksza rzesza cymbałów w Europie chce zniszczyc rolników, krowy, chcą mleka sojowego zamiast krowiego. Ludzie rezygnują z mleka i przechodzą na opasy ok ich wola ale zaraz i wołowina znów będzie za grosze bo coraz więcej weganow itp, chory świat. Aż mnie trzęsie jak czasami słyszę tych głupich ludzi. Tłuszcze roślinne zdrowsze od zwierzęcych i później efekt jest taki że coraz więcej ludzi choruje m. In na raka. Świat się zmienia, niestety na gorsze 

• Like 10
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v