Skocz do zawartości

Ceny mleka 2023

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem nie pytałem o cenę płyt głównych. Ja jak się pytałem o tego proinoxa to różnica była kilka tys. Wybór zbiornika z gea ( japy) przesadził blisko serwis, zakup stacji paszowej i hali udojowej również z gea więc i cena na zbiornik była dobra. Ale też dużą rolę odegrały opinie o zbiornikach japy. Każdy hodowca wie co to za firma i praktycznie same pozytywne opinie. Proinoxa mało kto kojarzy. 

Może i tak . Ale to świadczy też o jakości. Skoro praktycznie wszystkie firmy robią z grubszej blachy a tu jest zaoszczędzone. To tak jakby porównać BMW i opla. I to i to samochód , bo w każdy wsiądziesz i pojedziesz. Ale jak się zagłębi w szczegóły i jakość wykonania to zaczyna się rozumieć skąd się wzięła roznica w cenie. Nie mówię że proinox jest zły. Ale ja wolałem sprawdzonego japy kyros 

Prionox to stary Prominox w tej fabryce produkowali zbiorniki dla Alfa Laval. Bardzo stare zakłady kotlarskie w Nevinox.

No i żem się dowiedział że fabryka zbankrutowała. Pewnie za tanio mi sprzedali 

Taki obrót pewnie mieli ze doszło do bankructwa. 

Jaki miałeś i ile ci policzyli?

19 minut temu, pracus napisał:

W Sulęcinie po trasie Ostrów Mazowiecka - Łomża mają dwa place tych zbiorników, sam ostatnio zmieniałem na Japy krynos ekspert z litrami pół roku gwarancji i stary zbiornik zabrali

Edytowane przez krzychu121

Dnia 31.10.2023 o 09:31, konradek88 napisał:

Myślałem że dadzą podwyżkę ale po co raz dali 8 gr i niech głupi rolnik się cieszy 😉 myślę że od grudnia już powinni podwyższac mimo wszystko. Dużo rezygnacji, mleka sporo mniej więc będą musieli zachęcić żeby nie bać się o to że nie wywiaza się z umów, chyba że pół na pół będą z wodą rozrabiać 😉

W jednym regionie rezygnują,  w drugim dostawiają i raczej mniej mleka nie jest. U Nas w gminie stawia się teraz obora na 500 , na wiosnę rusza na 300 i kilka mniejszych 100-200 jest w planach , więc  co z tego że zrezygnuje kilkunastu jak kilku dostawi 2x tyle. Kilkadziesiąt km od nas po pgrowskie gospo też dostawiają krow , bo zboże potaniało i idą bardziej  w krowy.

I niby kryzys mleczny, a taki jest głód ziemi że za 5-6 klasę płacą do 170tys/ha . Więc chyba nie jest tak źle.... A jak ostatnio posłuchałem tego Tomka z rolników to śmiać mi się chciało jak płakał jak się nie oplaci( chyba że specjalnie, żeby miastowym trochę zamydlic oczu..).

• Thanks 1
  • Confused 1

slawek74 napisał:

pracus napisał:

W Sulęcinie po trasie Ostrów Mazowiecka - Łomża mają dwa place tych zbiorników, sam ostatnio zmieniałem na Japy krynos ekspert z litrami pół roku gwarancji i stary zbiornik zabrali

no i właśnie z tą wyjrżdżam 😛 zbiornik kupiony 👍

ale to są cenny mleka a luźne pogaduchy

1 godzinę temu, Primula94 napisał:

W jednym regionie rezygnują,  w drugim dostawiają i raczej mniej mleka nie jest. U Nas w gminie stawia się teraz obora na 500 , na wiosnę rusza na 300 i kilka mniejszych 100-200 jest w planach , więc  co z tego że zrezygnuje kilkunastu jak kilku dostawi 2x tyle. Kilkadziesiąt km od nas po pgrowskie gospo też dostawiają krow , bo zboże potaniało i idą bardziej  w krowy.

I niby kryzys mleczny, a taki jest głód ziemi że za 5-6 klasę płacą do 170tys/ha . Więc chyba nie jest tak źle.... A jak ostatnio posłuchałem tego Tomka z rolników to śmiać mi się chciało jak płakał jak się nie oplaci( chyba że specjalnie, żeby miastowym trochę zamydlic oczu..).

gdzie ta na 300?

1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Jednemu się opłaca bo zostaje tyle co minimalna krajowa z tyrania codziennego, a drugiemu się nie opłaca, bo nie może co 5 lat wymienić ciągnika na nowy, tylko musi aż 10 lat się męczyć "starym gratem". Wszystko zależy od tego co człowiek uważa za "nie opłaca się".

• Like 1

DANDYS napisał:

slawek74 napisał:

pracus napisał:

no i właśnie z tą wyjrżdżam 😛 zbiornik kupiony 👍

ale to są cenny mleka a luźne pogaduchy

a gdzie ty luźne pogaduchy widzisz 🤔

9 godzin temu, krzychu121 napisał:

To trzeba naprostować że dostawca musi znać cenę na kolejny miesiąc zanim zacznie oddawać mleko.  Takie jest akutlanie prawo. 

Nie oni jedyni u mnie tak jest w Łazorku tak jest u Figanda też o ile się nic nie zmieniło i wielu jeszcze innych mleczarniach...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...