Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, czareczek85 napisał:

W piątek byłem w Toruniu jakie moje zdziwienie gdy po drodze odwiedziłem kilka punktów z nowymi maszynami rolniczymi w tym dealera marki Fendt w Kujawsko-Pomorskim oraz kilka punktów CNH im dalej od Podlasia i Mazowsza tym ceny coraz mniejsze... jak myślicie dlaczego?

Ty jesteś krowiarzem ,a o krowiarzach gadasz jak o kompletnych durniach . I Ty myślisz że krowiarz fenda nie potrafi kupić na drugim kocu Polski jak tam jest taniej ? Nosz kurna ,moja znajoma sprzedaje maszyny rolnicze z drugiego końca Polski ,nawet jak tamten widzi fabrykę ,a i tak u niej kupi bo jest taniej .  ot co ,to zależy ile sprzedający za towar chce zarobić . Maszyna idzie z fabryki bezpośrednio do klienta ,a przez nią papiery . Albo normalnie jej pracownicy wprost z fabryki wiozą do klienta bez widoku jej placu . I jakoś się opłaci . Teraz gospodarz to nie ten nieuk ,co ledwie przez szkołę przelazł ,teraz nieuk oparty o łopatę na autostradzie i pierd... liczenie

Opublikowano
3 godziny temu, tomek9514 napisał:

Bardzo dobrze stwierdziłeś, sami producenci mleka. Przestańcie ceny windować to i producenci maszyn stwierdza że was nie stać na droższe maszyny i zrównają ceny z tymi dla producentów zbóż 

Chcesz powiedzieć że sami producenci mleka idą do dealera i mówią mu że chcą drożej zapłacić niż ma w cenniku ?

4 minuty temu, kizak napisał:

Ty jesteś krowiarzem ,a o krowiarzach gadasz jak o kompletnych durniach . I Ty myślisz że krowiarz fenda nie potrafi kupić na drugim kocu Polski jak tam jest taniej ? Nosz kurna ,moja znajoma sprzedaje maszyny rolnicze z drugiego końca Polski ,nawet jak tamten widzi fabrykę ,a i tak u niej kupi bo jest taniej .  ot co ,to zależy ile sprzedający za towar chce zarobić . Maszyna idzie z fabryki bezpośrednio do klienta ,a przez nią papiery . Albo normalnie jej pracownicy wprost z fabryki wiozą do klienta bez widoku jej placu . I jakoś się opłaci . Teraz gospodarz to nie ten nieuk ,co ledwie przez szkołę przelazł ,teraz nieuk oparty o łopatę na autostradzie i pierd... liczenie

Jakąś drobną maszynę da radę tak kupić ale np ciągnik czy kombajn już nie. Nawet mchale ma swoje rejony i jak usłyszą skąd jesteś to nie chcą gadać. Przyczepę wywrotkę np przywieźli mi od dealera oddalonego o 250 km i nie było problemu. Ale zapytaj o ciągnik i rozmowa się kończy 

Opublikowano

Czyli co ,mam kasę ,zajeżdżam do dilera na drugim końcu Polski ,maszyna stoi pól roku bez zainteresowania ,a on do mnie du.. się zawróci ? Raczej opyli ci sprzęt za kasę jaką ,,musi'' ,a cichaczem cię bonusami poratuje . Ja wiem ,że może być ,,ustawka'' ,tak jak w Biedronkach ,że ta sama sieć ,a w każdej inna cena ,ale diler też myśli by kasiorkę przytulić .

• Like 1
Opublikowano

Jeden producent na pewno sprzedaje bez problemu i serwisuje bez problemu. A jak kupujesz kolejną maszynę u niego, to już wogóle, a jak jeszcze jedną to... A jeszcze jak się pojedzie kupować no we dwóch lub trzech i każdy chce coś kupić, to można sobie dopasować każdy szczegół pod siebie. O więcej się nie wypowiem, bo nie wiem

Opublikowano

takie tam pierwsze olejowe ,w ładowarkach ,czy prasach ,to można się dogadać  ,i nawet ciut taniej wyjdzie w zakupie [ za cichczem porozumieniem stron] grube naprawy to już lipa ,reasumując tak gwarancja jest zrobiona byś zawsze wyszedł do tyłu ,tylk ona papierze lux ,wystarczy że jednego punktu ze stu nie dopełnisz ,i wtedy ten diler nawet zza plota się wypnie i będzie sprawę odbijal .

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Ciotka wujka i kolega kolegi nie mam pojecia a maszyne znalazlem 30tyś taniej jak w moim rejonie. Mówi Ci coś UOKiK jak tak to sprawdz sobie teraz jest dochodzenie w sprawie AGCO CNH I chyba Claas o nieuczciwe praktyki. Ni każdy szuka gdzie taniej tylko zachodzi do danej firmy i wzzystko tam kupuje bez weryfikacji...oczywiscie w większości przepłacajac ale to już pomijam bo kiedyś też tak robiłem. Teraz jestem trudnym klientem bo dzwonię po całej Polsce  ale coż poswiecilem godzinkę na telefony a maszyna 30tys taniej i ns dodatek nowiutka w poniedziałek zjechała z fabryki co do serwisu to głowny importer prosił bym wybrał sobie ktoregoś z dealer9w do serwisu a jak bedą problemy to prosili by zgłosić. 

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

A kto ci go będzie serwisował na gwarancji jak z drugiego końca kraju kupisz.

A kto Ci serwisuje auto jak kupisz auto na drugim końcu Polski? Tak samo powinno być z maszynami jesli jest autoryzowany punkt to musza Ci serwisować bez łaski  

Opublikowano

Tylko ze autem to do serwisu dojedziesz i 300km tylko koszt paliwa , a maszynę czy ciągnik dowieść 300km to już koszt nie mały,  a serwis za dojazd taniej nie weźmie , jak kupisz np fendta w agrolmecie to myślisz że w agrotechniku ci serwis zrobią możesz pomarzyć. 

Opublikowano
8 minut temu, robert1226 napisał:

Tylko ze autem to do serwisu dojedziesz i 300km tylko koszt paliwa , a maszynę czy ciągnik dowieść 300km to już koszt nie mały,  a serwis za dojazd taniej nie weźmie , jak kupisz np fendta w agrolmecie to myślisz że w agrotechniku ci serwis zrobią możesz pomarzyć. 

Bo są dogadania dealerzy żeby sobie w interesy nie wchodzić.  Jak Czarek wspomniał UOKiK się sprawą zainteresował. Zobaczymy co z tego wyjdzie 

Opublikowano
20 minut temu, robert1226 napisał:

Samochod możesz kupić w szczecinie a jak np w łomzy mam serwis danej marki to tam serwisuje bez żadnej łaski to samo powinno być z maszynami i myślę że tak bedzie

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze te główne siedziby sami wymyślili i się tego trzymają rejonizacja. Pewnie ze nie powinno tego być tak jak czareczek pisze o samochodach,  ale z np ciągnikami już tak nie jest może będzie zobaczymy.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
12 minut temu, robert1226 napisał:

Tylko ze te główne siedziby sami wymyślili i się tego trzymają rejonizacja. Pewnie ze nie powinno tego być tak jak czareczek pisze o samochodach,  ale z np ciągnikami już tak nie jest może będzie zobaczymy.

Rolników traktuje się jak niedorozwojów którzy nie potrafią myśleć, bo przecież do wideł nie potrzeba używać mózgu. Zresztą  pisałem wcześniej o cenie w mlekpolu. Jaka burza się zrobiła na FB bo ludzie nie potrafią przeczytać maila ze zrozumieniem więc i tak nas traktują. Jak widzą że rolnik ogarnia dany temat to też inaczej rozmawiają. 

• Like 5
Opublikowano
21 minut temu, Mateusz1q napisał:

Co to znaczy serwis gwarancyjny? Przeglądy okresowe w czasie trwania gwarancji? Też płatne przecież każdy ci to zrobi

Czy gwarancja to tylko przeglądy przecież są I naprawy na gwarancji,  a za to się nie płaci.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-technika/zmowa-przy-sprzedazy-maszyn-rolniczych-najwieksze-przeszukanie-w-historii-uokik/

5 godzin temu, kizak napisał:

taki maly przyklad .

siarczan magnezu z fabryki oddalonej o 10 km kosztuje wiecej niz te przywozony 300 km. polskie obydwa oczywiscie.

4 godziny temu, kizak napisał:

Czyli co ,mam kasę ,zajeżdżam do dilera na drugim końcu Polski ,maszyna stoi pól roku bez zainteresowania ,a on do mnie du.. się zawróci ? Raczej opyli ci sprzęt za kasę jaką ,,musi'' ,a cichaczem cię bonusami poratuje . Ja wiem ,że może być ,,ustawka'' ,tak jak w Biedronkach ,że ta sama sieć ,a w każdej inna cena ,ale diler też myśli by kasiorkę przytulić .

kupowales cokolwiek wiecej niz kultywator made in garaz ??

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v