Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, krzychu121 napisał:

Kukurydza była równa z drzewami a trawy zbierali po 5 pokosów. Na każdy po 15 bel. Pszenica 15 ton dawała. Potem niestety nawozy zdrożały i cofnęliśmy się w rozwoju 

Dosłownie Lem 

Opublikowano (edytowane)

I nie płakali w każdej wypowiedzi że mu wyschło. 

Wszyscy odczuwają susze a tylko ty w każdym poscie się urzalasz .

Kukurydza była jak drzewa jak był okres co siali kukurydzę z GMO to ta potrafiła nie jedno drzewo przerosnąć. 

36 minut temu, arosaw100 napisał:

Skoro tak wszyscy siali łopatami nawozy to może ktoś przypomni jakie były w tamtych czasach plony i wydainosci

Plonów aż takich nie było bo nie było genetyki i badań gleby te nawozy to były w dużej mierze wyzucane .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Krzychu tez nie było różowo jak ludzie w 99 stali od południa w kolejce że świniami na skup drugiego dnia rano i połowa sprzedala reszta wróciła jeszcze i jak za darmo za kg były . Moim zdaniem to jest za***iście teraz bo w 2000 roku nikt za pole po 100 czy 150 nie płacił i ciągników po milionie na kredyt nie bral . Także według mnie jest wręcz za dobrze. I dzieci kiedyś w Nike nie chodziły a rwały jeden po drugim na wczasy też nikt nie jeździł audi czy BMW też się nie wozili kostek na podwórku nie mieli i Mozna by mówić bez końca 

Za ziemię można powiedzieć że płaci się to samo tylko wartość pieniądza jest inna. Tak samo jak kiedyś przed latami 2000 znajomy kupił zetora za 60 tys a teraz może go sprzedać za 80 tys. To co ten ciągnik zyskał na wartości czy pieniądz stracił ? Zresztą to samo jak ojciec kupił ciągnik w 2010 roku i teraz może go sprzedać za taką samą kwotę. Przykłady można mnożyć. Nawet tych BMW czy audi. Kiedyś jak nie dużo produkowali to były samochody dla wybranych a teraz jak wszystko idzie maszynowo, koszta się obniżyły a produkcją duża to trzeba poszerzyć grono klientów. A to że się kupi kilkuletni samochód to żaden wyznacznik. Jak zacznie być stać co drugiego czy trzeciego rolnika przyprowadzić jakieś nowe Q5 czy X5 za 400 tys to wtedy można powiedzieć że się powodzi. 

Opublikowano
5 minut temu, robert1226 napisał:

I nie płakali w każdej wypowiedzi że mu wyschło. 

Wszyscy odczuwają susze a tylko ty w każdym poscie się urzalasz .

Kukurydza była jak drzewa jak był okres co siali kukurydzę z GMO to ta potrafiła nie jedno drzewo przerosnąć. 

Plonów aż takich nie było bo nie było genetyki i badań gleby te nawozy to były w dużej mierze wyzucane .

Może i sie użalam ale jestem ciekaw jak ty byś stękał jakby cię drugi rok z rzędu rekordowa susza dotknęła. Nie dość że wjabal byś w nawożenie ponad 100 tys i nic praktycznie z tego nie miał to jeszcze musiałbyś zakupić pasze a plany były np na coś innego. Nie życzę ci takiej sytuacji ale większości by się przydała żeby trochę nosa utrzeć bo teraz to każdy kozak jak pada i zbiera się w miarę przyzwoite plony. Na rok można się zabezpieczyć z paszami ale na dwa już nie jest tak kolorowo np ze względów przechowywania tej paszy.  Widzę że trzeba przestać się udzielać bo tu najlepiej jak się tylko przechwala ile to się nie zebrało. Każdy drugi rok z rzędu ogranicza nawożenie bo nawozy za drogie, wszędzie susza a plony rekordowe. Normalnie cuda. I jeszcze teksty że tyle lat się sypało to teraz bez nawozów będzie rosło. Może i tęsknisz za prlem i sypaniem nawozów łopatą w dawce kilku ton na ha bo teraz nie stać cie popruszyc nawet. A wtedy można było na lewo załatwić za flache 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Za ziemię można powiedzieć że płaci się to samo tylko wartość pieniądza jest inna. Tak samo jak kiedyś przed latami 2000 znajomy kupił zetora za 60 tys a teraz może go sprzedać za 80 tys. To co ten ciągnik zyskał na wartości czy pieniądz stracił ? Zresztą to samo jak ojciec kupił ciągnik w 2010 roku i teraz może go sprzedać za taką samą kwotę. Przykłady można mnożyć. Nawet tych BMW czy audi. Kiedyś jak nie dużo produkowali to były samochody dla wybranych a teraz jak wszystko idzie maszynowo, koszta się obniżyły a produkcją duża to trzeba poszerzyć grono klientów. A to że się kupi kilkuletni samochód to żaden wyznacznik. Jak zacznie być stać co drugiego czy trzeciego rolnika przyprowadzić jakieś nowe Q5 czy X5 za 400 tys to wtedy można powiedzieć że się powodzi. 

No u mnie już tak jest że u polowy samochody nowe z bardzo wysokiej półki . Z tą ziemia to bym nie powiedział bo u mnie jeszcze w 2012 gdzie mleko też było ta sama cena co teraz no podobna powiedzmy to Ziemia kosztowała 15 tys a bardzo droga 30. Dziś mleko ta sama cena płacą 150 a koszty razy dwa . Także coś tu jest nie tak . A powinno bynajmniej być tak że jak kupowałem w 2013 po 26 tys i mleko było pod 2 zł to i dziś ta cena powinna być 26 tys a jest prawie 6 razy tyle czyli mleko powinno być po 10 zł 

• Like 4
Opublikowano

No właśnie tak powinno mleko kosztować czy zboże a nie kosztuje. Zależy kto co ma na myśli mowiac wysoka półka. Volkswagen czy skoda albo Kia to nawet średnia nie jest i nowy samochód przyzwoicie wyposażony idzie kupić za te 150-200 tys. Mam na myśli sedana czy kombi a nawet i limuzynę bo hatchbacka kupi taniej. 

30 minut temu, michalcium napisał:

@krzychu121 jechałem wczoraj trasą Przasnysz- Chorzele - Wielbark to rzeczywiście tragedia kukurydza po metrze w rurke zwinięta na łąkach miejscami suche połacie pola  

Ja nic nie koloryzuje czy wyolbrzymiam tylko piszę jaki jest stan faktyczny. Kukurydza ma 2 m tylko w miejscach w których przy normalnym roku jest ciężko wjechać bo jest tam tak mokro. Ciekawie wyglądają kawałki na których w dołku kukurydza ma te 1,5-2 m a za chwilę na górce ma 30-50 cm i to jest normą 

Opublikowano

Ktoś potwierdzi info.ze Mlekpol chce przejąć osm Giżycko nie na zasadach prawa spółdzielczego? Ponoć chcą by to był zakład będący własnością Mlekpolu ale dostawcy nie będą członkami spółdzielni.

Opublikowano
35 minut temu, radekz200 napisał:

powiedz mu niech jedzie 15 na odpust do Sniadowa pod kościół i zobaczy jakimi furami jeżdżą rolnicy 😂

Wystarczy nazwa Śniadowo i to wszystko zmienia. Oni mogą sobie pozwolić na takie samochody i fendty. Ja względem Piątnicy od początku roku jestem 110-120 tys w plecy. Do końca roku pewnie będzie to 250 tys. Więc 1,5-2 lata  w Piątnicy i jakieś BMW X5 albo X6 by stało za pół miliona. 

27 minut temu, Dzikib11 napisał:

Ktoś potwierdzi info.ze Mlekpol chce przejąć osm Giżycko nie na zasadach prawa spółdzielczego? Ponoć chcą by to był zakład będący własnością Mlekpolu ale dostawcy nie będą członkami spółdzielni.

Bardzo wątpliwa sprawa 

Opublikowano
37 minut temu, Dzikib11 napisał:

Moje zdanie jest takie, że ktoś głosi plotki, aby dostawcy Giżycka się zbuntowali i nie pozwolili połączyć się z mlekpolem. Wszyscy wiemy, ilu dostawców odeszło od mlekpola do Giżycka przez ostatni rok czy 2. Sami oceńcie ile jest w tym prawdy 

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Wystarczy nazwa Śniadowo i to wszystko zmienia. Oni mogą sobie pozwolić na takie samochody i fendty. Ja względem Piątnicy od początku roku jestem 110-120 tys w plecy. Do końca roku pewnie będzie to 250 tys. Więc 1,5-2 lata  w Piątnicy i jakieś BMW X5 albo X6 by stało za pół miliona. 

Bardzo wątpliwa sprawa 

a kto Ci teraz taki samochód za gotówkę kupuje? 🤔 w lisingi biorą 

Opublikowano
26 minut temu, krzychu121 napisał:

Na Śniadowie skupuje lekko licząc 8 podmiotów skupowych nie tylko Piątnica. Fakt większość z tego kapitału została zbudowana na Piątnicy ale dziś duża część oddaje do innych podmiotów.  

Opublikowano
16 minut temu, karol091193 napisał:

Moje zdanie jest takie, że ktoś głosi plotki, aby dostawcy Giżycka się zbuntowali i nie pozwolili połączyć się z mlekpolem. Wszyscy wiemy, ilu dostawców odeszło od mlekpola do Giżycka przez ostatni rok czy 2. Sami oceńcie ile jest w tym prawdy 

No to teraz dla mlekpolu sprawa honoru będzie ich przejąć

Opublikowano
2 minuty temu, grzesiu napisał:

Na Śniadowie skupuje lekko licząc 8 podmiotów skupowych nie tylko Piątnica. Fakt większość z tego kapitału została zbudowana na Piątnicy ale dziś duża część oddaje do innych podmiotów.  

dokładnie duzo wielkich gospodarzy po uciekało 😛 polindus tam króluje 

Opublikowano
Dnia 7.07.2023 o 11:18, Luki99 napisał:

1000 l od sztuki na miesiąc? 🤔😵

Niemożliwe. 

Ja mam  średnio 1180 l od sztuki na miesiąc, ale są w stadzie też takie panienki

Zrzut ekranu 2023-07-17 133913.png

Opublikowano
4 godziny temu, robert1226 napisał:

Od PRL u do dziś w wielu miejscach nie wiele się zmieniło 

14 minut temu, radekz200 napisał:

A polindus nie płaci za wiele... 😏 

15 godzin temu, karol091193 napisał:

Bo bez rozumu powiększają te stada. Też teraz wniosek na oborę składam i nie myślę rezygnować i do głowy nie biorę, że susza. 

Odwazny jesteś 🤔

Opublikowano
20 minut temu, radekz200 napisał:

Siemiatycze, mlekpol, mlekovita, polmlek, mleks, spomlek widziałem, renomlex, polindus 

Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał:

Tylko te 7 podmiotów bardzo łatwo odróżnić od jednego. Są wyjątki ale to albo ludzie siedzą po uszy w kredytach, albo mają dodatkowe źródło finansowania . Niestety Grzesiu ale pieniędzy na drzewach nie ma i jak jakiś podmiot od kilkunastu lat płaci średniorocznie od kilkunastu do kilkudziesięciu groszy więcej na litrze to tą różnice widać gołym okiem. Pisałem to już wcześniej jak kręciłem się kiedyś po okolicach Ostrołęki to z daleka widać kto odstawia do Piątnicy od dawien dawna. Najważniejsze szczegóły to ze dwa nowe fendty na podwórku, kostka i wyjeb.na obora i dom. I tego nie przeskoczysz chociaż nie wiem co jeśli porównasz wielkościowo takie same gospodarstwa. Oczywiście są i dostawcy mlekpolu czy mlekowity z za***istym obejściem i maszynami ale są to gospodarstwa duże. Powyżej 100 dojnych i mające dużo swojej ziemi od dawien dawna. I nie musiały wydawać ogromnych pieniędzy na zakup tej ziemi. I są na tym samym poziomie co dostawcy Piątnicy z 30-40 krowami. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v