Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiesz czym sie rozni maly dostawca od duzego? Nikt tego glosno nie mówi  ale ja to powiem. Z malym dostawca mleczarnia nie ma zadnej przyszlosci i zeby nie bylo tez kiedys moje gospodartswo odstawialo 3 tys miesięcznie a teraz w najlepszych miesiącach odstawiam 30 tys. Ale z nieba to samo nie spadło 

3 minuty temu, grzesiu napisał:

Może więksi mają jakieś nieoficjalne premie żeby ich zatrzymać.  

Nie ma zadnej nieoficjalnej premi

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

kto chce się Ciebie Karolu pozbyć 🤔🙆‍♂️

Federacja

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Z dnia na dzień chcesz efektów?

A co mam płacić za pomiar mleka a brak reszty

Mleko mogę zmierzyć sam

Opublikowano
36 minut temu, grzesiu napisał:

Może więksi mają jakieś nieoficjalne premie żeby ich zatrzymać.  

Jak chcieli na siłę zatrzymać jednego 40 tysięcznego dostawcę, bo by musieli zlikwidować całą trasę, to mu mleko wychodziło więcej, jak w Piątnicy. Sam się dziwił...ale złożył wypowiedzenie i to się zmieniło. 

Mam w sąsiedztwie trzech dostawców Łowicza. Wszyscy mają zbliżone ilości i parametry, a ceny rozjechane w kosmos. Wirtualne premie, o których przychodzą powiadomienia, a których nie ma. Kwestia parametrów i wyników mikrobiologii i somatyki. Aaaaa nie będę się rozpisywał, bo znam konkretne sytuacje, ale po co?

49 minut temu, krzychu121 napisał:

To też jest ciekawy temat. Jak mleczarnia może dopłacać do oceny? Prezes ze swojej wypłaty przeznacza cześć pieniędzy żeby rolnikom zapłacić? No ale jak pensja prezesa opłacana jest z pieniędzy za mleko które dostarczają rolnicy. Czyli rolnicy sami sobie płacą za tą ocene? Tylko zostało to tak skonstruowane żeby ci co nie są pod ocena nie dostawali swoich pieniędzy bo jak ich inaczej zachęcić do wejścia pod ocenę i wyciągnięcia kasy na federację 

To jest pierwszy element zachęty. Jak zadziała, dostawca jest w systemie. Przecież to widać jak na dłoni 

32 minuty temu, Luki86 napisał:

Nie wiesz czym sie rozni maly dostawca od duzego? Nikt tego glosno nie mówi  ale ja to powiem. Z malym dostawca mleczarnia nie ma zadnej przyszlosci

W normalnych warunkach rynkowych producent, który produkuje dużo (nie wiem, może np sznurowadeł), duże ilości sprzedaje w cenach hurtowych, czyli taniej. Dlaczego, bo jest to szybsze i nie musi ponosić kosztów sprzedaży w detalu. Czyli w konsekwencji zarabia to samo. W przypadku skupu mleka jest odwrotnie. Dlaczego?...

To jest patologia. Czemu plantator np ziemniaków, który ma hurtowe ilości nie dostaje wyższej ceny, tylko niższą? 

Dla mnie litr to litr, o określonej jakości i parametrach. Jeśli dostawca sam wszedł pod ocenę, to dlaczego mu do tego dopłacać? Przecież to jego decyzja. Jeśli produkuje cesternę na odbiór można dać mu więcej o tyle, o ile niższe są koszty odbioru tej cysterny od niego niż zapełnienie mlekiem od np 30 mniejszych dostawców. Ale on żąda, no dużo produkuje. Gdyby żaden podmiot się nie ugiąl to by sobie mógł dalej żądać, ale się uginają.

I tak mamy już 3 ogniwa łańcucha, które grają nie fair. I jednym z nich jest dostawca🤷

• Like 4
Opublikowano
33 minuty temu, Luki86 napisał:

Nie wiesz czym sie rozni maly dostawca od duzego? Nikt tego glosno nie mówi  ale ja to powiem. Z malym dostawca mleczarnia nie ma zadnej przyszlosci i zeby nie bylo tez kiedys moje gospodartswo odstawialo 3 tys miesięcznie a teraz w najlepszych miesiącach odstawiam 30 tys. Ale z nieba to samo nie spadło 

To jak przyjdzie kilku po 100tys miesięcznie to z Tobą też mogą nie wiązać przyszłości. Poprostu mniejsi pracują na Twoją wypłatę...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał: kto chce się Ciebie Karolu pozbyć 🤔🙆‍♂️ Federacja

a czemuż to 🤔

a co wielkości dostawców to są plusy i minusy dla odbiorcy jest coś takiego jak prawo rynku i niestety trzeba się do tego dostosować...

Opublikowano

Popatrz na realia Polski i zobacz sobie ile odstawia sredni dostawca w Polsce.  Wtedy będziesz wiedział że 30 tys miesięcznie to nie jest mało a i  jeszcze sprawdz ilu jest tych odstawiają 100 tys. Bo chyba nie wiesz o czym piszesz... A co do tego że maly pracuje na duzego to nikt nikomu nie broni zwiększyć produkcję

Opublikowano
47 minut temu, Luki86 napisał:

Popatrz na realia Polski i zobacz sobie ile odstawia sredni dostawca w Polsce.  Wtedy będziesz wiedział że 30 tys miesięcznie to nie jest mało a i  jeszcze sprawdz ilu jest tych odstawiają 100 tys. Bo chyba nie wiesz o czym piszesz... A co do tego że maly pracuje na duzego to nikt nikomu nie broni zwiększyć produkcję

Nie każdy ma możliwość zwiększyć produkcję gdy ogranicza zaplecze paszy i ziemi a w tym roku jeszcze znów susza nie jest takie wszystko proste ogonów dostawić...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Luki86 napisał:

Jeśli dla ciebie przyszłością firmy jest skurwisyństwo( bo różnice powyżej 15gr między tym 3k a największym inaczej nazwać nie można) i okradanie jej współwłaścicieli to życzę jej powodzenia 

• Like 2
Opublikowano

Nie tylko te łamagi... ja już sie pożegnałam z młodymi łąkami i co dalej wierzycie, że ta pogoda jest w pełni naturalna? Pół Polski wyschniętej na wiór, a pól zlanej. Zaczęliśmy stawać się potęgą  w produkcji mleka , a po co jak można z Nowej Zelandii ściągnąć. 🤬 Nawet jak ktoś nie ma zoobowiązań to i tak, bez zysku, ale będzie nadal działał, bo co zrobi ze sobą. Teraz to raczej zwalniają z pracy niż przyjmują.

Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał:

Tłuszcz białko mocznik

To przecież jak pobiera mleko to podczas doju tylko mierzy litry, wpisuje wycielenia itp. Szczegółowe informacje na temat mleka od danej sztuki dostajesz potem na raporcie

Opublikowano

Mają straty chyba na spotkaniach z ciemnym ludem. Kto tam dokładnie wie jaki jest podział zysków między marketem a mleczarnią, uczestniczył ktoś w negocjacjach. Jest wiele zmiennych tylko jedna stała mleko jest za drogie a rolnik ma problem i rosnące koszty...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v