Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, greg1985 napisał:

Znałem takiego co 3 razy puszczał i dalej niedobre . Ale przeszedł do innej mleczarni i bez niczego miał extra . Poprostu za długi miał jęzor na różnego typu spotkaniach 😎

Niech nowa na prow kupi. 

• Haha 4
Opublikowano
11 minut temu, Nintendo napisał:

Może powinni robić progi cenowe w zależności od somatyki np do 200 do 300 i do 400. Wtedy ludzie staraliby się utrzymać tą somatyka pod kontrolą. 

Tak własnie jest bodajże w hochlandzie. Im większa somatyka tym więcej opuszczają na cenie :)

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, greg1985 napisał:

Chłopie jak taki cwel i cwaniak jesteś i mleczarnia nic z tym nie robi to zadzwoń do powiatowej weterynarii i powiedz kto i co kombinuje raz dwa porządek zrobią a cackać się nie będą tylko mleko wstrzymają . Może ci trochę ulży i będziesz z siebie dumny 😎

Powiem dość krótko, a mianowicie zapewne rodzice próbowali nauczyć Cię kultury ale jak widać chyba ta szkoła im się do końca nie udała, że od razu drugą osobę zaczynasz obrażać.

Nikogo nie obraziłem tylko prawdę napisałem, a jak kogoś prawda boli to sory takie życie....

• Like 7
Opublikowano
9 minut temu, greg1985 napisał:

Chłopie jak taki cwel i cwaniak jesteś i mleczarnia nic z tym nie robi to zadzwoń do powiatowej weterynarii i powiedz kto i co kombinuje raz dwa porządek zrobią a cackać się nie będą tylko mleko wstrzymają . Może ci trochę ulży i będziesz z siebie dumny 😎

Nie  wiem  czego tu bronić   takie wirowanie to zwykłe    złodziejstwo  które powinno być  jak  najbardziej  tępione    takich  sku ..........nów powinno się  wykluczać   z branży   mleczarskiej bo  psują  opinię  tym co   się starają i dbają  o  jakość .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Somatyke trzeba pilnować na bieżąco, bo jak się rozpędzi, to weź to później doprowadź do ładu. Jak ktoś olał sprawę i tego nie kontrolował, to później już może być ciężko to naprawić. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
Nintendo napisał:

3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Chodzi mi o to że później konsekwencje tego ponoszą wszyscy 

Ale najlepiej to od konfidentów nawsadzać jak wyżej

To ludzie wirują na taką skalę? 

A ja tyle się nameczylem w słabszym okresie i ile mleka w szambo poszło... Trochę takie pojście na łatwiznę i niezbyt uczciwe dla tych którzy starają się utrzymać to mleko w ryzach. Ogólnie żeby przekroczyć tą normę 400 to już musi być spory bajzel z somatyka na oborze. 

przy 20 dojnych jedna może zje...ć 🤦‍♂️

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, ThePerkins napisał:

Co do urządzeń to przypomnę że czytają to też " zewnętrzne źródła" i mogą narobić bigosu, raczej w mleczarstwie nie jest teraz potrzebna jeszcze afera...?

To tez właśnie miałem na myśli. A wirówki to tajemnica poliszyneja.

Mój kuzyn postawił obore na 150 krów wiadomo zaraz traktory, maszyny, ziemia na kreche i  jak było dobrze to było dobrze ale jak się zaczęło jebac, dwa razy poszło poza klasowe a każdorazowo 22k zł w plecy, nie dał rady tego ogarnąć i musiał iść na skróty...A teraz ma problemy z bakteriami...

Opublikowano
3 minuty temu, dantur96 napisał:

Daję sobie jaja ciąć że takich u takich gospodarzy powyżej 100 dojnych to 80% na tym jedzie 😃

Wystarczy podwiązać. Same odpadną. 

• Haha 3
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

17 minut temu, vodz napisał:

Nie macie o czym gadać, tylko o urządzeniach na literę "w"?

A co to temat tych urządzeń to taki temat tabu??? Lepiej o tym gadać aniżeli o ciągłych obniżkach, no w sumie i nie mamy o czym gadać, a to też jest bardzo ważny temat, który przez niektórych jest zamiatany pod dywan i przez wielu udawany, że nic takiego się nie dzieje... jak niektóre firmy paszowe czasem nie trzymają się %białka w paszy to od razu gospodarze wielki raban robią, że jak to tak może być, a jak co poniektórzy sami świństwo z fałszowaniem mleka robią to już tego błędu nie widzą, bo lepiej widzieć drzazgę w cudzym oku aniżeli belkę w swoim... może w końcu ktoś podłapie temat i zrobi porządek z tymi wszystkimi kombinatorami za dyche....

👍

• Thanks 1
Opublikowano

No następny kurde, nic mnie nie boli tylko trochę ręce od roboty. Chodzi o to ze nie tylko rolnicy tu zaglądają a przekaz z wpisów jest prosty "rolnicy/hodowcy masowo falszuja mleko"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może i moim wpisem dolałem benzyny do ognia osobie, która zaczęła ten temat ale tak szczerze mówiąc to mi już czasem jasny uj strzela, że dbasz o stado, stosujesz higienę przed i po udojową i ogólnie starasz się prowadzić hodowlę w ryzach choć każdy z nas wie, że to nie łatwy kawałek chleba, a ktoś obok, który powinien być na równi z każdym rolnikiem jedzie po bandzie jak tylko się da i jeszcze poucza, że to nie dobre o tym mówić...

A żeby nie być gołosłownym, że mimo jestem mały pionek wśród co niektórych bo przedział poniżej 5 tyś l/mies. w porównaniu do Was to jest jak splunąć, to staram się dbać o różne detale by było jak najlepszej jakości, a przy dojarce konwiowej nie pójdziesz po najmniejszej linii oporu...

Jak to się mówi każdy ma swoje 5 minut...

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 5
Opublikowano
8 minut temu, vodz napisał:

No następny kurde, nic mnie nie boli tylko trochę ręce od roboty. Chodzi o to ze nie tylko rolnicy tu zaglądają a przekaz z wpisów jest prosty "rolnicy/hodowcy masowo falszuja mleko"

Niechc odpowiednie służby tocukrucą

greg1985 napisał:

Jak  w Rykach by z tym porządek zrobili  to może mleko w tej mleczarni by podrożało 😂😂😂

nie ciesz bo , g,, wiesz....

WitekRolnik napisał:

śruty rzepakowej dosyp bo ewidentnie białka brak a krówki oddadzą w mleku parametry git 👍

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, WitekRolnik napisał:

Może i moim wpisem dolałem benzyny do ognia osobie, która zaczęła ten temat ale tak szczerze mówiąc to mi jasny uj strzela jak dbasz o stado, stosujesz higienę przed i po udojową i ogólnie starasz się prowadzić hodowlę w ryzach choć każdy z nas wie, że to nie łatwy kawałek chleba, a ktoś obok, który powinien być na równi z każdym rolnikiem jedzie po bandzie jak tylko się da i jeszcze poucza, że to nie dobre o tym mówić...

A żeby nie być gołosłownym, że mimo jestem mały pionek wśród co niektórych bo przedział poniżej 5 tyś l/mies. w porównaniu do Was to jest jak splunąć, to staram się dbać o różne detale by było jak najlepszej jakości, a przy dojarce konwiowej nie pójdziesz po najmniejszej linii oporu...

Jak to się mówi każdy ma swoje 5 minut...

1.jpg

2.jpg

Zakładaj hale udojową 2× 12 to może będzie bakterii mniej i może medal z mleczarni dostaniesz 😉

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, slawek74 napisał:

śruty rzepakowej dosyp bo ewidentnie białka brak a krówki oddadzą w mleku parametry git 👍

Dzięki, rzepakowej wgl nie daję, ogólnie przy belach i bez wozu to temat żywienia jest dość trudny, oprócz zwykłych bel z trawy na gruntach ornych mam też bele lucerny z trawą oraz bele koniczyny z trawą i kurde nie dam rady odpowiednio wstrzelić się z dawką z tymi białkowymi belami, dam trochę bel z tym lepszym białkiem to białko w mleku wskakuje na 3.70-3.90 ale i wtedy zaczynają rzadziej robić, powoli zaczynam rozmyślać nad zakupem wozu i taczkowaniem bo tak sobie myślę, że wtedy można byłoby te bele białkowe lepiej wykorzystać, ewentualnie przejść na tą lepszą stronę mocy i pójść w pryzmę, zobaczymy czas pokaże co będzie dalej, chęci są, możliwość rozwoju też jest więc coś będziemy działać.

Nie mniej jednak może warto będzie spróbować z tą rzepakową.

15 minut temu, greg1985 napisał:

Zakładaj hale udojową 2× 12 to może będzie bakterii mniej i może medal z mleczarni dostaniesz 😉

Teraz to żeś d*jebał jak łysy grzywką o kant stołu :D Hala udojowa 2x12 na obecnie 11 krów mlecznych to inwestycja po uju fest :D

Edytowane przez WitekRolnik
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, slawek74 napisał:

Niechc odpowiednie służby tocukrucą

Konfident 🤭

31 minut temu, slawek74 napisał:

przy 20 dojnych jedna może zje...ć 🤦‍♂️

Gorzej jak będą codziennie nowe zapalenia i z jednej zrobi się 10...

Opublikowano
Nikogo nie wyzywam. Uprzedzam twoje domysły że ja nie jestem za wirówką i nie podobają mi się one zdecydowanie wolę sprzedać daną sztukę niż psuć całe stado bo wirówką nie rozwiązuje problemu tylko go maskuje skoro uważasz że ja z niej korzystam to mi to udowodnij... Znam wiele osób które z nich korzystają i wiem z jakiego powodu na nie się zdecydowali... A po za tym ja mam od was mniejsze doświadczenie w sprawie hodowli bo przez ostatnie lata było 10 krów i kilkanaście sztuk bydła a gospodarka mnie nie interesowała
Możecie to potraktować jako moje "oświadczenie" 🤭 😉
Opublikowano
9 godzin temu, lukasz2623 napisał:

Najlepiej to piątnica, teraz ~ 3zł, fak faktem są wymagania ale póki co wszystko przechodzi w premium. Najpewniejsza ale za to trzeba pilnować. 

A w Mekpolu czy Mlekowicie to gówno można oddawać?

9 godzin temu, dantur96 napisał:

To nieźle dobra mleczarnia a co do wymagań to wszędzie tak samo do 400 tys jest tylko że w innych mleczarniach można z tak zwanego słoiczka dawać 😂W Piątnicy to pewnie karuzela jest i zablombowane wszystko i nie zakombinuje 😂

To samo w  Mlekpolu, po co takie insynuacje? Piątnica mam wrażenie że na rynku krajowym robi lepszą robotę. Ceny w marketach mają jak reszta ale lepiej negocjują.

49 minut temu, Ursusc385 napisał:

Jakby tak zaczęli dobrze wirówki kontrolować to Podlasie przestało by mleko oddawać 😂😂

Co ty pier**lisz! WM i podlaskie to pewnie mleko lux spełniające kryteria. Jak są oszuści z wirówkami to micro procent i tylko u pseudo hodowców. Jak to porównać do mleczarni co biorą aby białe, lub prawie białe?

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v