Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Krowiarka napisał:

Oj pomogą,ograniczenia pomogą, bo mleka jest mało wystarczy spojrzeć po okolicy i sąsiadach. We wsiach to już teraz głównie emeryci siedzą co najmniej u mnie. Hodowców ubywa, bo skąd mają się brać. Średnia wieku w mojej wsi to coś koło 65 lat. Zero dzieci. 😵

A pasze muszę ująć, bo za wysoki mocznik i dużo dostają towaru z Noacka, a tam podwyżki.

Jeśli już to patrzyłbym na produkcję co najmniej krajową czy się zwiększyła czy zmniejszyła bo nie wiem czy wiesz ale nie tylko w twojej wsi się mleko produkuje. U was zlikwiduje np 10 rolników którzy oddawali po 300 na odbiór a w innej okolicy ktoś próbuje oborę w której będzie oddawał więcej niż nic co zlikwidowali łącznie.

Opublikowano
15 minut temu, Jaro70 napisał:

Chodzą słuchy że był nacisk z góry żeby mleczarnie obnizyły cenę do max 2,2 żeby zbić inflację przed wyborami 

Gdyby była by to prawda to wiemy jak jesienią podziekować przy urnie

3 minuty temu, Krowiarka napisał:

Za sam prąd na nową oborę mam prawie 20 000 do płacenia jak żyć? U nas się nie budują, budowały się 5 lat temu razem z moją.

Może już czas pomyśleć o emeryturce 😉🤭

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, Bercik92 napisał:

Gdyby była by to prawda to wiemy jak jesienią podziekować przy urnie

Ha do tej urny to jeszcze Tyle obeiecaja ze cale rodziny ze wsi beda szly glosowac... a potem cyk jak ostatnio "piatka dla zwierzat" i rolnika dalej miec w doopie

• Like 1
Opublikowano

Nie ma co płakać nad- patafrazując znane przysłowie- przelanym mlekiem. Te obniżki były tylko kwestią czasu. Cena mleka w skupie ponad 3 zł zaczęła rodzić niesnaski na linii hodwca +mleczarnia a supermartket+ klient. Obiektywnie jako rolnik hodowca bydła mlecznego a zarazem klient uważam , że litr mleka powinien oscylować w granicach 2 zł i to jest cena, która powoduje godziwy zarobek i jednocześnie jest akceptowalna przez klienta. Chwilowa hossa na rynku jest naturalnym zjawiskiem dzięki któremu mogliśmy pozwolić sobie na zwiększone inwestycje i odłożenie godziwej sumki na gorsze czasy.

PS.Ceny podane są kwotami netto

• Thanks 1
  • Confused 2
Opublikowano
5 minut temu, lawstorant napisał:

Nie ma co płakać nad- patafrazując znane przysłowie- przelanym mlekiem. Te obniżki były tylko kwestią czasu. Cena mleka w skupie ponad 3 zł zaczęła rodzić niesnaski na linii hodwca +mleczarnia a supermartket+ klient. Obiektywnie jako rolnik hodowca bydła mlecznego a zarazem klient uważam , że litr mleka powinien oscylować w granicach 2 zł i to jest cena, która powoduje godziwy zarobek i jednocześnie jest akceptowalna przez klienta. Chwilowa hossa na rynku jest naturalnym zjawiskiem dzięki któremu mogliśmy pozwolić sobie na zwiększone inwestycje i odłożenie godziwej sumki na gorsze czasy.

PS.Ceny podane są kwotami netto

Na prawdę uważasz że 2 zł za litr przy cenie saletry 4 tyś tona to jest dobra cena ? :D

• Like 9
Opublikowano
18 minut temu, robert1226 napisał:

To do tej pory nie zauważyłeś  że cię rypią z każdej strony dopiero przy urnie się zorientujesz.

A kto powiedział że nie zauważyłem?🤔 Jeszcze do 2020r było w miare ale już od roku jest ostra jazda bez trzymanki...

Opublikowano
44 minuty temu, Jaro70 napisał:

Chodzą słuchy że był nacisk z góry żeby mleczarnie obnizyły cenę do max 2,2 żeby zbić inflację przed wyborami 

Jesli to prawda to ciekawe czy ktoras gazeta rolnicza o tym wspomni...  znow Bros bedzie sie bal przyjechac na spotkanie z rolnikami czy walne w spoldzielni... 

Opublikowano
16 minut temu, Krowiarka napisał:

Ha jeszcze mam trochę paneli nawet, nic nie robię tylko to co trzeba dojenie, chłodzenie, automat paszowy, światła, zgarniacze, pompa do gnojowicy.

To ile będzie po nowym roku jak 60 procent do góry prąd 

Opublikowano

No część kosztów robił mi źle działający schładzalnik do mleka. Na szczęście agregat padł do końca i mam nowy -stary założony. A naprawiany, był kilka razy i nikt nie potrafił zrobić. Pierwszy udój chłodził kilka godzin.

Opublikowano

Ograniczenie produkcji przez nas zmieni tyle, że brakujący towar przyjedzie z zagranicy. Póki co takie coś się nie wydarzy, bo mamy duża nadprodukcję krajową. Tak źle i tak niedobrze. 

Jeśli chodzi o wybory to ja całkowicie odpuszczam. Jakoś nie wierzę w cuda, że partia X będzie lepsza od partii Y. Wszystko ustala się ponad naszym (nie)rządem. 

Opublikowano
8 minut temu, niesamowity90 napisał:

I teraz pytanie, żeby tak zostać vatowcem to pewnie od razu wrzucą z taryfy G na C? W ogóle teraz opłaca się przejść jak się trochę poinwestuje?

Na taryfę C wrzucą Cię prawie z automatu przy przepisywaniu licznika/gospodarstwa. U nas też taryfa G na vacie i całe szczęście.

Opublikowano
45 minut temu, oniak napisał:

Jesli to prawda to ciekawe czy ktoras gazeta rolnicza o tym wspomni...  znow Bros bedzie sie bal przyjechac na spotkanie z rolnikami czy walne w spoldzielni... 

A on jeszcze jeździ po mleczarniach ? :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v