Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te spadki cen to jeb... polityka. Sierpc już za grudzień podobno -35 groszy.😦No kredytu nie będę zaciągać, żeby dogadzać krówkom. Na szczęście mam obdojone stado to niech se odpoczną, aby na raty starczyło. 😉

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To był okres na życzenia świąteczno noworoczne czyli dobre wieści więc mail lepiej się sprawdził. Myśleli że jak przeanalizujemy cennik to się nie doliczymy

Edytowane przez Troker1979
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Te spadki cen to jeb... polityka. Sierpc już za grudzień podobno -35 groszy.😦No kredytu nie będę zaciągać, żeby dogadzać krówkom. Na szczęście mam obdojone stado to niech se odpoczną, aby na raty starczyło. 😉

Z cennika 35 groszy a parametry? 0,4 słabszy tłuszcz i 0,2 białko, praktycznie od dnia. skur*ysynki się zaczynają z nich robić i tyle. 

• Sad 1
Opublikowano
14 minut temu, Marcin441 napisał:

Z cennika 35 groszy a parametry? 0,4 słabszy tłuszcz i 0,2 białko, praktycznie od dnia. skur*ysynki się zaczynają z nich robić i tyle. 

Powiem tylko ze to i tak malo wam uwalili te wyniki, znamy "lepsze" (wieksze) przypadki 

Opublikowano

Mlekpol mlekpolem, władza się zmieniła zobaczymy jak to będzie. Fakt jest taki że za te 3 zł to człowiek pracował godnie a teraz znowu jak niewolnik bez wolnego świat urlopu i chorobowego(wcześniej też ale jednak się opłacało). Jednak przy tych krowach sa gorsze rzeczy, nie ma kto pracować, absolutnie nie ma pracowników nadających się do pracy czy wy też tego doświadczacie? Mam jednego ukrainca wszystko rozwala, zarabia 7500 na miesiąc i jeszcze podwyżkę woła a muszę z nim gnoj wypychać bo sam nie zrobi. Tak naprawdę nie jest wgl samodzielny. Innych ludzi nie ma i wg mnie to jest największy problem w tej branży. 

• Like 7
Opublikowano
1 godzinę temu, konradek88 napisał:

Niech się cieszą Ci którzy żadnych milionowych inwestycji nie zaczęli w zeszłym roku. Jedynie Ci którzy mają bardzo dużo ziemi względem bydła mogą inwestować i jakoś przetrwają bo najwyżej truche ziemi się sprzeda bądź nie daj Boże zabiorą w razie niskich cen mleka więc tacy ludzie są w pewien sposób zabezpieczeni. Ale jeżeli ktoś tej ziemi za wiele nie ma a porwal się na wielkie inwestycje modernizację to współczuję bo nie daj Bóg cena bedzie marna to nie chce nawet myśleć. Widziałem dzisiaj na tot toku filmik farmerki której ktoś link wrzucał tutaj i po tym e-mailu wiadomo że z Mlekpolu o tak drastycznej obniżce od stycznia w którym widać wielkie zastanowienie czy budowa nowej obory będzie miała prawo bytu czy podoła, smutne to jest i przytaczam to dlatego że większość z nas ma marzenia, chce zmodernizować swoje gospodarstwa swoją ciężką pracą, codzienna ciężka pracą często od rana do nocy każdego dnia, bez wolnego a tutaj po roku lepszej ceny znowu chcą z nas zrobić niewolników którzy będą zapitalac na spłatę kredytów bez inwestycji. Powiem tak coraz wieksza rzesza cymbałów w Europie chce zniszczyc rolników, krowy, chcą mleka sojowego zamiast krowiego. Ludzie rezygnują z mleka i przechodzą na opasy ok ich wola ale zaraz i wołowina znów będzie za grosze bo coraz więcej weganow itp, chory świat. Aż mnie trzęsie jak czasami słyszę tych głupich ludzi. Tłuszcze roślinne zdrowsze od zwierzęcych i później efekt jest taki że coraz więcej ludzi choruje m. In na raka. Świat się zmienia, niestety na gorsze 

Jak ta farmerka znałeśc na tiktol jak się nazywa 

Opublikowano (edytowane)

Przy tej cenie co była człowiek zaczynał myśleć o większej automatyzacji pracy, bo można wyremontować lub pobudować budynek, jakieś maszyny kupić, zatrudnić człowieka, chociaż z tym to ciężko tak jak kolega wyżej pisze. I wtedy można myśleć o utrzymaniu produkcji albo nawet rozwijaniu. Spadek ceny oznacza często koniec takich marzeń i dobijanie zdrowia. I choćby część zapaleńców nadal to wszystko ręcznie wykonywała to zdrowia nie oszukasz, prędzej czy później siądą plecy, ręce i nie podołasz. Dzieci na tą robotę patrzą i nie chcą takiego życia, następuje powolne zwijanie interesu...

Dziś byłem na zakupach i patrzyłem na cenę masła, serów. Ceny wszystkiego ani drgną. Spekulacja dużych misiów, drodzy Państwo.

Edytowane przez niesamowity90
  • Like 6
Opublikowano

Jest tak jak mówiłem od samego początku. Tu nie chodzi o to że klientom jest za drogo w sklepie. Za drogo było sieciom handlowym i spekulantom kupować produkty z mleczarni. Więc wymyślili sobie krach. Szkoda tylko że ten krach tyczy się rolników, bo mleczarnię jak miały stały zarobek tak mają a sieci i spekulanci zarobią podwójnie, a żeby zarobić podwójnie ktoś musi zarobić mniej. Dużej filozofii tu nie ma 

• Like 9
Opublikowano

Pytanie do Spomlekowców co z mleczarnią w Chojnicach? Produkują dalej czy już skup mleka się tam zrobił? Bo miało od stycznia się coś zmienić z tego co słyszałem.

Opublikowano

Mylisz mleczarnie. To lacpol po sąsiedzku splajtował i teraz członków przejął jakiś inny zakład(żaden znany bardzo) i wożą mleko ileś set kilometrów. Spomlekowi z tego co wiem nic nie jest. Mam do nich rzut beretem i sąsiedzi oddają. 

Opublikowano
7 godzin temu, radekz200 napisał:

Dlaczego nic z tym nie zrobisz?

A co mam zrobić? Za cienki w uszach jestem a Ty co zrobisz też do polmleku sprzedajesz jak dobrze pamiętam jak nie to popraw mnie nieczęsto mam czas zajrzeć na forum a tym bardziej pisać posty 😅  co zrobisz z ceną nie wiem ile Ty masz litrów na bank więcej niż ja 🙂 masz możliwość negocjacji kumpel powyżej 25 tys w polmleku miał 2.80 za listopad...  A jak chcesz podpowiedzieć co mam z tym zrobić zapraszam napisz na priv 😉 pozdrowienia

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

To dziwne bo inne mleczarnie obniżają dopiero za styczeń a sierpc co to taka za***ista pozycja na rynku już za grudzień w dół, ale z drugiej strony to by tlumaczylo dlaczego jeszcze nie ma sms z ceną. 

W mojej okolicy poszło info ze jeden pan z top 3 sierpca odszedł do gizycka, ale to potrzeba czasu żeby to zweryfikować.

Sierpecka mleczarnia to już nie jest to co kiedys

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bekba napisał:

Mlekpol mlekpolem, władza się zmieniła zobaczymy jak to będzie. Fakt jest taki że za te 3 zł to człowiek pracował godnie a teraz znowu jak niewolnik bez wolnego świat urlopu i chorobowego(wcześniej też ale jednak się opłacało). Jednak przy tych krowach sa gorsze rzeczy, nie ma kto pracować, absolutnie nie ma pracowników nadających się do pracy czy wy też tego doświadczacie? Mam jednego ukrainca wszystko rozwala, zarabia 7500 na miesiąc i jeszcze podwyżkę woła a muszę z nim gnoj wypychać bo sam nie zrobi. Tak naprawdę nie jest wgl samodzielny. Innych ludzi nie ma i wg mnie to jest największy problem w tej branży. 

Z wyżywieniem i zakwaterowaniem tyle? Ile godzin? Urlop ma?

18 minut temu, bekba napisał:

Mylisz mleczarnie. To lacpol po sąsiedzku splajtował i teraz członków przejął jakiś inny zakład(żaden znany bardzo) i wożą mleko ileś set kilometrów. Spomlekowi z tego co wiem nic nie jest. Mam do nich rzut beretem i sąsiedzi oddają. 

Spomlek ma oddział w Chojnicach i mleczarni nie pomyliłem.

Opublikowano

No ja jeszcze przejechałam się  na nawozach kupionych w zeszłym roku już jestem kilka tysięcy do tyłu nie ma to jak praca na posadzie ehh odwalić 8 h i spokój. Czy wy uwierzycie, że mój mężulek w pracy robi dziennie ponad 20 000 kroków. 😮

Opublikowano

Jak mleko spadnie do ceny jaka teraz jest w melekomie czyli 2.20 za grudzień i 1.80 br za styczeń to większość która nie ma pętli na szyii skończy działalność. Ja sam mam jałówki zostawione na powiększenie stada ale jak przyjdzie taka obniżka jak nie którzy spekulują to będzie zawinięcie interesu. Nikt nie będzie z garbem zapierdalal przy tych ogonach za psi pieniądz, zostaną jedynie kredytowi idioci, mam w wiosce jednych takich i oni już są uwiązani na amen ale to ich sprawa.

Opublikowano
36 minut temu, vodz napisał:

To dziwne bo inne mleczarnie obniżają dopiero za styczeń a sierpc co to taka za***ista pozycja na rynku już za grudzień w dół, ale z drugiej strony to by tlumaczylo dlaczego jeszcze nie ma sms z ceną. 

W mojej okolicy poszło info ze jeden pan z top 3 sierpca odszedł do gizycka, ale to potrzeba czasu żeby to zweryfikować.

Sierpecka mleczarnia to już nie jest to co kiedys

Gdyby oni to normalnie rozpisywali to za grudzień możnaby mówić nawet o premii a nie o obniżce, ale 5 groszy z całego roku wrzucili do mleka listopadowego i zrobiły się kosmiczne liczby ( ja miałem 3,5) ale jest nawet dostawca co miał 4 z przodu bo miał mało mleka względem reszty średnio miesięcznych dostaw. Chociaż trochę dziwne bo miało być te 5 groszy zabrane za wszystkie litry a 30 groszy dołożone do grudnia, a tu Krowiarka pisze o 35 groszach obniżki czyli coś to się nie pokrywa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

Gdyby oni to normalnie rozpisywali to za grudzień możnaby mówić nawet o premii a nie o obniżce, ale 5 groszy z całego roku wrzucili do mleka listopadowego i zrobiły się kosmiczne liczby ( ja miałem 3,5) ale jest nawet dostawca co miał 4 z przodu bo miał mało mleka względem reszty średnio miesięcznych dostaw. Chociaż trochę dziwne bo miało być te 5 groszy zabrane za wszystkie litry a 30 groszy dołożone do grudnia, a tu Krowiarka pisze o 35 groszach obniżki czyli coś to się nie pokrywa 

sama dokładnie nie wie..... sładowych ceny jest  tyle że ch...j wie co zabrali a co dali,     zresztą to jest chore żeby nie wiedzieć ceny  miesiąc do przodu nawet

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v