Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, PolonezAtu napisał:

U mnie też co jakiś czas ginie 30-40 litrów. Problem mam taki że zbiornik kupiony za duży bo 1200l a na odbiór mam np 500l i te 30l to jak kropla w morzu ale po 3 udoju jak mam cały ten wirnik zakryty to wiem że mleka minimum 450 według normalnych odbiorów. A na przed ostatnim odbiorze ledwo ponad 400 😳😆 Na ostatnim matka poszła przypilnować to ilość wróciła pod 500 🙆 Jutro odbiór i też ktoś pójdzie pilnować. Kierowca od jakiś 10 Lat ten sam. Jeszcze mnie jedno zastanawia, raz zabierał u mnie mleko jakoś w poprzednie lato i mu się przelało od góry ze 100 litrów, myślicie że jakoś to odpisał czy ktoś stracił 100 litrów na odbiorze?

U mnie dzisiaj przelał z 50 litrów 😂 w sylwestra ze 20 😂😂

Opublikowano

To co za cysterny mają że mleko się przelewa , u mnie ile razy tak było że że bierze mleko i cyk po.pa się wyłączyła bo komora pełna przełącza na drugą i dalej ciągnie .

U mnie teraz można powiedzieć że nie ginie jest +- 2-3 litry koło tego co na listwie wychodzi,ale jeździ dwóch na zmianę u jednego jest zawsz na + , a u drugiego albo się zgadza albo na - te 2-3 litry.

Opublikowano
16 godzin temu, RusiL napisał:

no czasami się zdarza że jest na + wedle listwy, ale to rzadkość

Miałem takie 2czy 3przypadki parę lat temu że schladzalnik pełny max 350l bo ja mały dostawca a na paragonie zostawionym przez kierowcę prawie 400l także na plus 40pare l 😁 no ale to rzadkość 

Opublikowano
10 godzin temu, PolonezAtu napisał:

U mnie też co jakiś czas ginie 30-40 litrów. Problem mam taki że zbiornik kupiony za duży bo 1200l a na odbiór mam np 500l i te 30l to jak kropla w morzu ale po 3 udoju jak mam cały ten wirnik zakryty to wiem że mleka minimum 450 według normalnych odbiorów. A na przed ostatnim odbiorze ledwo ponad 400 😳😆 Na ostatnim matka poszła przypilnować to ilość wróciła pod 500 🙆 Jutro odbiór i też ktoś pójdzie pilnować. Kierowca od jakiś 10 Lat ten sam. Jeszcze mnie jedno zastanawia, raz zabierał u mnie mleko jakoś w poprzednie lato i mu się przelało od góry ze 100 litrów, myślicie że jakoś to odpisał czy ktoś stracił 100 litrów na odbiorze?

Zrób legalizację zbiornika i jak dostaniesz całą tątabelkę to połóż a parniku na stoliku aby kierowca widział... u nas też krecili i od kiedy mamy legalizację jest ok

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, DanielFarmer napisał:

W Piątnicy to jest wymiana kierowców co miesiąc,mało tego w danym miesiącu jeździ 3-4 różnych losowo,co odbiór inny. A w mlekpolu to 10lat ten sam jeździł, wiadomo co to rodzi...

Jak w ogóle Piątnica płaciła za grudzień?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Zrób legalizację zbiornika i jak dostaniesz całą tątabelkę to połóż a parniku na stoliku aby kierowca widział... u nas też krecili i od kiedy mamy legalizację jest ok

W moim przypadku było tak, że odkąd zacząłem mierzyć w zmienionym zbiorniku (cysterka 3500l) brakowało około 60 litrów na każdym odbiorze. Kierowca odbierał wciąż ten sam. Były telefony z mojej strony do kierownika, przyjeżdżali skupowcy, mierzyli i efekt był ten sam. Postanowiłem zrobić legalizację. Ustalili na nowo zbiornik, dostałem nową tabelę i okazało się że zbiornik był źle wypoziomowany. Od teraz na kilku tysiącach różnica to +/- 5 litrów. 
Więc zanim kogoś oskarżycie polecam zrobić legalizację, macie spokojną głowę i czarno na białym. 
Ponadto cysterna powinna też mieć legalizację, którą wykonuje się raz w roku. Jeżeli brakuje kolegom po 200 litrów to można poprosić o okazanie świadectwa legalizacji. W mojej ocenie to nie realne. 

Opublikowano
Matmen napisał:

Plus z wagi musisz przeliczać przez zawartość tłuszczu głównie i tu też musi być wiarygodny wynik

Można niby zamówić taka która pokazuje litry a nie kg.

Opublikowano (edytowane)

Skąd ona będzie wiedziała jaki masz procent tłuszczu? Przy wodzie to przejdzie ale przy mleku to będzie zawsze nie do końca prawdziwe. Może różnica nie będzie ogromną ale zawsze to ten 1procent ucieka plus jakiś błąd pomiarowy urządzeń i wyjdzie to samo co listwa. Na listwie też trzeba mieć na uwadze że mleka ciepłego będzie więcej niż schłodzonego 

Edytowane przez Matmen
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, czesio1612 napisał:

jak teraz wygląda u nich cennik? przy jakich parametrach ta cena?

Podstawa to 2.30 netto za tluszcz 3.8 i białko 3.2. Za każde 0.1 więcej niz 3.8 tłuszczu dają 1,5 grosza, za białko każde 0.1 od poziomu 3.2 dają 2.1 grosza i dopłata do wysokosci dostaw 1 grosz za kazde 10000 litrów

Parametry: Tłuszcz 4,12 białko 3,52

Opublikowano
19 godzin temu, Matmen napisał:

Skąd ona będzie wiedziała jaki masz procent tłuszczu? Przy wodzie to przejdzie ale przy mleku to będzie zawsze nie do końca prawdziwe. Może różnica nie będzie ogromną ale zawsze to ten 1procent ucieka plus jakiś błąd pomiarowy urządzeń i wyjdzie to samo co listwa. Na listwie też trzeba mieć na uwadze że mleka ciepłego będzie więcej niż schłodzonego 

Ogólnie przyjęty współczynnik do przeliczania to 1.03. Można bawić się w określanie ciężaru właściwego za pomocą gęstościomierza. 

Opublikowano

kiedyś laborantka przyjechała z poziomica i merzyła czy zbiornik jest równo  ustawiony bo maiała uwage zwróconą o brakujące litry 😅 popracowała jeszcze z rok i ją zwolnili bo brakowała zawsze po niej 10-15 litrów moze nie wiele ale jak na trasie było 25 punktów z odbiorem to sie nazbierało ,a i jeszcze jak były wachania litrów tp przyjezdzała szefowa skupu i sprawdzała co się dzieje , mysle ze sprawdzała czy kierowcy nie kombinują np . z sprzedażą mleka a było to w Mleks .

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, czesio1612 napisał:

czyli jak zwykle z ceną zaraz za wszystkimi... Dobrze że zmieniłem rok temu na piatnice teraz minimum 35 groszy brutto na rękę więcej, kosmos

Niestety mieszkam w takiej okolicy ze najwiekszą cene dadzą ryki, ale nie chcieli nawet rozmawiać o współpracy. Dlatego wybór padł na presidenta. Jak przechodziłem z poprzedniej mleczarni to mialem 13 groszy więcej. Teraz to nie wiem jaka jest sytuacja w mojej okolicy. Narazie nie narzekam. Będzie zle to wypowiedzenie i dziękuje do widzenia.

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kasjo napisał:

Mlekoma. Za grudzień 2.04zl ilość 26tys. Za styczen -40gr. Lódzkie. 

Poważnie  taka bieda będzie?za styczeń 1,60netto?niby w małopolskiem i w łódzkiem najmniej płacą ale żeby aż tak...?

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
27 minut temu, Kasjo napisał:

Mlekoma. Za grudzień 2.04zl ilość 26tys. Za styczen -40gr. Lódzkie. 

A za listopad i grudzień też obcinali? Bo słyszałem od dostawców że mlekoma Przasnysz  -10 gr za listopad i -20 gr za grudzień... To jak jeszcze - 40 za styczeń to wyjdzie - 70 gr aż ... Aż tak by popłynęli? 🥺 Dla porównania polmlek LW ilość 7395 l 2.23 brutto grudzień. Za styczeń - 30 gr i podobno nie koniec obniżek około 15 gr za luty ale to info od kierownika nic pewnego... 

Opublikowano
3 minuty temu, artur12441 napisał:

A za listopad i grudzień też obcinali? Bo słyszałem od dostawców że mlekoma Przasnysz  -10 gr za listopad i -20 gr za grudzień... To jak jeszcze - 40 za styczeń to wyjdzie - 70 gr aż ... Aż tak by popłynęli? 🥺 Dla porównania polmlek LW ilość 7395 l 2.23 brutto grudzień. Za styczeń - 30 gr i podobno nie koniec obniżek około 15 gr za luty ale to info od kierownika nic pewnego... 

Niech się cmokną 

Opublikowano

Też tak uważam mam nadzieję że nie obniża bo z czego niby... Nie ma z czego już... Jak obniża i tak w kryzysie żaden inny podmiot nie będzie pewnie przyjmował dostawców... Trzeba będzie zlikwidować i tyle a nie doić poniżej kosztów ..  😞

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v