Skocz do zawartości

grzałka case 845

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
andrzej78 napisał:

21 minut temu, robi57362 napisał:

..ALE u mnie w innym miejscu jest ten korek a nizeli na schemacue. Redukcja nie ma prawa bytu bo poprostu sie nie zmieści.🤦‍♂️

Czyli podobnie jak w moim - (opisałem wyżej) ,ok 4 cm od tylnej krawędzi,a gdzie tam jeszcze grzałkę umieścić, tyle że mój jest rocznik 97.

moj 86 r juz jestem po operacji zakladania grzałki.Stalo sie najgorsze blok to zwylke szare żeliwo bardzo źle sie gwintuje i u mnie zamiast zrobić sie gwint wymielilo wszystko.Zakrecilem z magicznym silikonem dirko może jakoś utrzymać szczelność, a jak nie to będę myślał co dalej. Stanowczo odradzam kupno grzalki dedykowanej do tych ciągników, zamiast płacić astronomiczne pieniadze za byle co nie pasujace , lepiej założyć w wbijana zaślepkę nad alternatorem albo od strony kabiny od jakiegoś mf.w tej mojej calixa uj wie po co jest tyle kabli. zamiast zrobić krutkie gniazdo jak w prodzizu żeby nigdzie nie zachaczyc i uszkodzić to zribili ze 20 cm wystaje do tego idzie z 1m kabla z gniazdem i dalej znowu dochodzi 2.5 m kabla juz z wtyczka do pradu.

Opublikowano

To w niezłe maliny wpuszcza producent tej grzałki. Sprzedawca też nie lepszy.

Jak będzie puszczać to jakiś dobry klej epoxydowy, albo lutować mosiądzem, czy brązem i nagwintować

Opublikowano
21 godzin temu, robi57362 napisał:

wbijana zaślepkę nad alternatorem

O tym broku mówisz? 

IMG_20221203_115249_copy_1600x720.jpg

Dla mnie sam ten korek spustowy to jakies takie nie takie, żeby w tym miejscu taki był, zamiast zwykłego kraniki. 

IMG_20221203_115239_copy_720x1600.jpg

W zetorku teraz wymieniałem, bo stara robiła mi zwarcie. Kuźwa dwie śrubki, grzałka z osłoną wstyczki plastikowa (niby zetorowskie) 160zl. Z kablem w 2stowy się zmieściłem i 10minut roboty. A tu jakies kombinacje. Co to w ogóle za pojebany pomysł żeby móc założyć grzałkę to samemu trzeba wiercić i gwintować blok - kto na takie rozwiązanie wpadł. Do tej pory myślałem, że to konstruktorzy Zetora/ursusa mieli jakiś konkurs na najbardziej zjebane rozwiązanie 🤦

IMG_20221203_115940_copy_720x1600.jpg

IMG_20221203_115416_copy_720x1600.jpg

Opublikowano (edytowane)

Za taki pomysł i instrukcję producentowi powinni tą grzałkę włożyć w 4 litery i podłączyć do prądu.

Co do klejenia: Z 15 lat temu kleiłem coś w kontakcie płynu chłodniczego i klej który smary i oleje znosił bez problemu,  przy płynie zrobił się po kilku miesiącach jak plastelina. Niestety nie pamiętam nazwy, a był to jakiś znany klej. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenie i pamięta nazwę, to warto podpowiedzieć, żeby nie było wtopy.

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano (edytowane)

Z kolei w małym zetorku coś takiego zakładałem

1501758349.3184.jpg

To też porażka. Ten taki ceownik na grzałce służy do tego żeby od środka zaprzeć się o ściankę bloku i śruba docisgasz cała grzałkę. Tylko, że otwór jest tak jakby zfrezowany - jest powierzchnia bloku i miejsce gdzie ta okrągła część wchodzi jest głębiej - jest zrobiony rant, na którym się opiera. Ale tak ch*jowo, że raz - śruba która dociagasz całość jest za krótka i przestrzeń między tym ceownikiem a okrągła częścią jest za mała żeby wlozyc ten ceownik - musiałem wymieniac śrubę. A sam ten rant, na którym opiera się okrągła część jest tak płytki i cienki, że nie szło ustawić tego prosto - ciekło cały czas, bo ciągle się lekko przestawiała ta okrągła część i nie przylegała dobrze. W końcu się wkurwiłem, zrobiłem druga blachę z otworem w który wchodzi teraz grzałka, tak że ta blacha jest na zewnątrz bloku, nie w tym rancie. Dałem gumę, silikon delikatnie dociagnalem i trzyma. Jakby u Ciebie otwór byk większy to może by dało radę tak się poratować. Ale z małym to ciężko. 

Edit

Ewentualnie - w bizonie mam zjebany gwint na korku spustowym z bloku (tak już kupiłem) No i jest zrobione tak, że zamiast zaworu jest śruba.  Na śrubę nakręcona nakrętka (cofnięta pod łepek śruby), na gwint nawinięty teflon, w części która jest bliżej zewnętrznej krawędzi bloku delikatnie silikon. Śruba wkręcona ile się da w blok. Na zewnątrz bloku po wkręceniu śruby silikon i wtedy tą nakrętką śruba jest zakontrowana o blok. Wiem, że to partyzantka, a nawet odwalanie lipy - ale trzyma. No tyle, że wiadomo ile chodzi kombajn a ile ciągnik. Także to tylko takie doraźne rozwiązanie. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Nie cieknie to jakos mocno ale na tyle że tak nie może być, po niedzieli coś będę z tym robił bo dziś sobota to i sklepy pozamykane rozgrzebac i zostawić nie mogę bo ciagnik conajmniej co drugi dzień potrzebny nie wiem może pakuł nakręcę i posmaruje silionem 😅.Najwiekszy plus jest taki że po podgrzaniu 20 min odpalil od strzała.