Skocz do zawartości

Wniosek suszowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lemik napisał:

Może być tak, że w tej tabeli gmin zero suszy, a oni w tej kalkulacji mogą znaleźć suszę?

NIE 

APLIKACJA JEST BODAJŻE OD 2019R

9 minut temu, lemik napisał:

Może być tak, że w tej tabeli gmin zero suszy, a oni w tej kalkulacji mogą znaleźć suszę?

NIE po analizie 

DO APLIKUJĄCYCH

SPRAWDZAJCIE SWOJE UPRAWYNA IUNG PUŁAWY macie pewność czy wystąpiła susza a jezeli tak to w jakich uprawach wysyłanie wniosku jezeli nie wystapiła susza jest bezcelowe 

Pozdrawiam

Edytowane przez adaammek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, adaammek napisał:

masz tabele dla gmin wpisz swoją gminne  lub podaj mi to ci sprawdze nic trudnego po wpisaniu gminy z legendzie masz wyjasnienie oznaczeń jak coś pisz 

JEZELI POSZCZEGÓLNE UPRAWY  NIE JEST BYŁY W TWOJEJ GMINIE ZAGROŻONE SUSZĄ WSPACIA NIE OTRZYMASZ 

Adaammek wyślę jaki powiat/gmina na wiadomość prywatną. Warto wiedzieć  i nie zawracać sobie w innym razie gitary.

Edytowane przez rbit
Opublikowano

to zależy pewnie w tym czasie będzie szybciej aplikacje zamykają 31,10 wszystkie protokoły powinny byc zatwierdzone do 15listopada jezeli wyslesz dziś odpowiedz otrzymasz w pierwszym tygodniu listopada to tylko opinia ja składałem w połowie sierpnia a protokół otrzymałem po ok miesiącu jak pamiętam pod koniec wrzesnia

Opublikowano

czy jest jakiś komunikat ze strony administratora ze  w aplikacji jest przerwa konserwacyja lub awaria apki

wypełnianie aplikacji jest dośc czasochłonne każda działkę oceniasz osobno i zatwierdzasz w godzinnach szczytowych apka działa jeszcze wolniej ze wzgledu na dużą liczbe logowań pozdrawiam 

Opublikowano
1 godzinę temu, adaammek napisał:

czy jest jakiś komunikat ze strony administratora ze  w aplikacji jest przerwa konserwacyja lub awaria apki

wypełnianie aplikacji jest dośc czasochłonne każda działkę oceniasz osobno i zatwierdzasz w godzinnach szczytowych apka działa jeszcze wolniej ze wzgledu na dużą liczbe logowań pozdrawiam 

Korzystanie z tej aplikacji to jakiś dramat każda sesja strony wczytuje się 30 sekund o ile wogole się wczyta albo co jakiś czas wywala z niej i apka staje się niedostępna na kilka minut 

Opublikowano

Mapka swoje a komentarze agrometeo swoje.

Poczytajcie komentarze dla poszczegolnych okresów:

https://susza.iung.pulawy.pl/komentarz/2022,05/

wg nich w każdym wojewodztwie w 2022 byla mniejsza badz wieksza susza - a jak oni to licza potem do protokołu to uj wie. Jak dla mnie warto złozyc bo nic nie kosztuje a 5k mozna przytulic

23 godziny temu, adaammek napisał:

to zależy pewnie w tym czasie będzie szybciej aplikacje zamykają 31,10 wszystkie protokoły powinny byc zatwierdzone do 15listopada jezeli wyslesz dziś odpowiedz otrzymasz w pierwszym tygodniu listopada to tylko opinia ja składałem w połowie sierpnia a protokół otrzymałem po ok miesiącu jak pamiętam pod koniec wrzesnia

jak ci przyszedł ten protokół? epuapem na maila czy poczta?

Opublikowano
3 minuty temu, adaammek napisał:

protokół i kalkulacje pobierasz po zalogowaniu sie do aplikacji będą widoczne z możliwością pobrania 

ale dostales jakies info (np. na maila) ze juz są do pobrania czy codziennie logowales sie i sprawdzałes?

Opublikowano

ja składałem w sierpniu  kalkulacja we wrześniu z tego co pamietam nie dostałęm powiadomienia na emaila po prostu za jakiś czas sprawdzałęm ale nie codziennie sprawdziłem raz nic nie było następnie dpd koniec września i protokół był z kalkulacja wnioski o wsparcie należ złozyc do 15 a apka będzie działać do 31 więc wszystkie protokoły powinny być zatwierdzone do 15 z tego co wyczytałem teraz szybko te protokoły zatwierdzają i myśle że w przeciągu tygodnia od wysłania kalkulacja i protokół juz będzie 

Opublikowano

no oki. dzieki za info bo bym czekał na maila jakiegos ( i bym sie nie doczekał) a tak to bede sprawdzał co jakis czas apke.

Ps zlożyć ten wniosek w szczycie to jak ucelowac wegiel na stronie PGG. juz mialem pisac do nich ze nie da sie wysłać i maja buga ale za ktoryms razem wskoczylo

Opublikowano

Czy wniosek właściwy już z protokołem i kalkulacją  może zostać jeszcze odrzucony po złożeniu do agencji ? Można dostać 5 lub 10 tyś. czy to jakoś inaczej liczą?

Opublikowano (edytowane)

wydaje sie ze ten 1% nie tak trudno uzyskać jeżeli z mapy wychodzi ze susza w regionie byla. ciekawy jestem tej kalkulacji jak to bedzie podliczone.

Jak szacowałeś swoją strate w %? na "pałę" czy przyjąłeś jakiś algorytm? (ja wpisalem ten % z mapy suszowej wg koloru w mojej gminie, nie chcialo mi sie bawic w jakies spekulacyjne obliczenia). W ogóle ma to jakieś znaczenie i jest ujęte w kalkulacji?

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

trudno powiedzieć czy twoje szacunki sa jakoś uwzględniane tego niewiem poprost znam swoje pola i wiem gdzie np uprawy zbożowe były bardziej narażone a gdzie mniej bardziej uciepiały jare niż ozimine ale to wszystko zależne od gleby i  terenu najakim masz pole  wpisywałem tak ze swojego rozeznania ok 30% aplikacja podawała 15% w łakach na tych samych zasadach choć oczywiście nie zgadzam sie z algorytmem aplikacji przykład 2działki z uprawą jarąta sam kat gleby  jedna położona w niżinie gdzie wilgoć trzymała w obydwu 15% 

jezlei macie produkcje zwierzęcą to nawet jezeli w zbożach macie 30% w całoći razem z produkcja roś i zwierzęca może być poniżej 1%

Opublikowano
1 godzinę temu, adaammek napisał:

jezlei macie produkcje zwierzęcą to nawet jezeli w zbożach macie 30% w całoći razem z produkcja roś i zwierzęca może być poniżej 1%

u mnie tylko produkcja roslinna -strąki. tez cos podawalem w granicach 20-25% i akurat miałem foty z tych miejsc "przerzedzonych" po suszy to zamieściłem.

Opublikowano

Znalazłem coś takiego: "Drugim ograniczeniem - i jak się okazuje - dyskwalifikującym niektórych gospodarzy jest konieczność posiadania rodziny. W związku z tym, że pomoc jest dla rodziny, niektóre Biura Powiatowe ARiMR informują, że pomoc suszowa w 2022 r. nie przysługuje rolnikom samotnym prowadzącym gospodarstwo rolne. Pracownicy Agencji powołują się na zapis w instrukcji wypełniania wniosku, który mówi, że pomoc przysługuje rodzinie, w skład której wchodzą osoby pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące. To oznacza, że pomoc nie należy się ani samotnym rolnikom, ani tym, którzy mieszkają wspólnie ze swoimi życiowymi partnerami, ale nie posiadają sformalizowania tego związku w postaci aktu małżeństwa. Jak informuje portal tygodnik-rolniczy.pl, Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się już do resortu rolnictwa z prośbą o pilne wydanie interpretacji przepisów dla biur przyjmujących wnioski. Być może MRiRW i ARiMR zdążą wyjaśnić ten problem jeszcze w czasie trwania tego naboru." Czy to jakaś nadinterpretacja pismakow czy faktycznie samotnym rolnikom mówi się delikatne WON!?

Opublikowano
Ktoś musiał dobrze przyćpać żeby wymyśleć te przepisy. Moja teściowa jest wdową i nie dość że los ją pokarał i musi sama wszystko napierdzielać to jeszcze teraz jest doceniana w dopłatach.
Opublikowano (edytowane)

mam to samo, blad generowania pliku a jak za 20razem sie uda pobrac to "plik uszkodzony".

A weź zobacz - "podgląd wniosku" też tam nic nie masz wypełnione??

(u innej osoby ktorej pomagam od strzała się generuje kalkulacja, ale za to z zestawieniem upraw jest problem)

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez Celownik07
dodanie treści