Skocz do zawartości

Pługi kverneland do c 360

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Przemek00 napisał:

Ja bym patrzył na pług który jest bliżej i jest w lepszym stanie, ponieważ z mniejszym pługiem pojedziesz szybciej, a z mniejszym wolniej.

Kolego się coś poplątało w tym zdaniu. 

Na filmie widać 3x35 i ciągnie go 3p. Taki zachodni pług idzie sporo lżej od naszej starej unii. Dla ciekawostki w tym roku 7211 zostało szczepione z obrotowym krone mustang 120. Według formułowych wytycznych ciągnik powinien uciekać na sam widok pługa.... Gleba u mnie na polu klasa 2 lub 3, sporo górek itp. 

Opublikowano

Już poprawiłem.

Napisałem jak wyglądała orka u mnie w ostatnich latach (pomagałem ojcu i oraliśmy na 2 ciągniki).

Teraz zmieniłem ug atlas 3 skibowego na kvernelanda 3x16 i ciągnik ma lżej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, hubertb napisał:

Kolego się coś poplątało w tym zdaniu. 

Na filmie widać 3x35 i ciągnie go 3p. Taki zachodni pług idzie sporo lżej od naszej starej unii. Dla ciekawostki w tym roku 7211 zostało szczepione z obrotowym krone mustang 120. Według formułowych wytycznych ciągnik powinien uciekać na sam widok pługa.... Gleba u mnie na polu klasa 2 lub 3, sporo górek itp. 

Na filmie... hahaha i tyle w temacie.

Sporo lżej, może i lżej ale nie na tyle aby jedna skibe więcej.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Wielkość pługa, czyli 2x14, 3x14 lub 2x16 wcale nie oznacza jak wielka mamy odkładnice.

Jak ja szukałem kvernelandów to widziałem 3x14 na dużej, jak i 3x16 na malej.

Jeżeli kupisz 2x16 na malej odkładni, to musisz kupić większe. a nowa kosztuje od 500 do 900.

Najlepiej to wejdź na olx, ustaw lokalizacje i wystaw tutaj linki.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, akmaly napisał:

Na filmie... hahaha i tyle w temacie.

Sporo lżej, może i lżej ale nie na tyle aby jedna skibe więcej.

Jaką jedną skibę więcej? Chłop ma starą UG 3 czyli ma co dziś zmierzyłem 3x32cm. Uwaga ciągnie to swoim ciągnikiem, pyta czy pociągnie 3x35 ja uważam że tak. 

Opublikowano (edytowane)

Wzór odkładni, ta firma je numeruje. Ja np. poluje na obrotowy z odkładnią nr. 28. Też jestem z Podkarpacia i z tego co pamiętam to pod Dębicą są dwa rodzaje gleb sypkie jak piasek lub gliny. Do sypkich powinno się mieć inne odkładnie niż do pierwszych. Tyle że znając realia masz pole w "placki". 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
Sory ze tak wypytuje ale nie znam się bardzo. Tak samo jak kupowałem grudziądzkie. Nie znałem się i facet wcisnął mi złomy. Nie da się ich ustawić. Druga Skiba orze najgłębiej. Kolega ich oglądał i powiedział że rama wygięta. Podłożyliśmy podkładki pod 3 skibę żeby ją obniżyć ale nic to bardzo nie dało. 3 Skiba nie dorzuca.
Opublikowano

Większy korpus to nr 9 i 28 (może jeszcze jest inny), a ten jest podobny do nr8 tylko różni się piersią.

Myślę że warto zobaczyć (i tak będą lepiej orać niż ug) lub szukać dalej w innym woj, na marketplace lub grupkach na fb.

• Like 1
Opublikowano

Na sypkich ziemiach będą charakterystyczne rowki po tym pługu z ostatniego ogłoszenia, one pięknie kryją nawet bez przedpłużków. Miałem podobne kiedyś (chyba nr 9), z przedpluzkami i krojami na każdy korpus, orka poplonów to poezja.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, akmaly napisał:

Na sypkich ziemiach będą charakterystyczne rowki po tym pługu

Dokładnie.

1 godzinę temu, andrzej9110 napisał:

Druga Skiba orze najgłębiej

To da się skorygować ale nie w ten sposób, tzn. nie podkładką. 

Opublikowano
https://www.olx.pl/d/oferta/plugi-kverneland-3x35cm-zabezpieczenie-resor-CID757-IDQXe9H.html
Znalazłem jeszcze coś takiego w swojej okolicy. 14 cali. Tylko obawiam się że do c 360 to chyba za ciężkie. Co Wy na to?