Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ktoś na Facebooku rzucił pomysł, żeby po żniwach jeśli chcemy pozbyć się perzu z pola to nie iść w drogi Randap lub jego zamienniki tylko pryskać Agilem na jedno liścienne co wychodzi właśnie sporo taniej a potem na jednoroczne chwasty i tak się pryska zboża i tak. Co o tym myślicie? Pytałem u siebie w ogrodniczym i sprzedawca mówił że Agil nie zalega ani nie kumuluje się w ziemi czyli, że nie powinien zaszkodzić zbożu. Jedynie co to pisze, że uprawę można wykonać miesiąc po zastosowaniu środka i tylko raz w okresie wegetacji. Pryskalem agilem w tym roku w grochu i fajnie perz wzięło. Ktoś stosował podobne praktyki? Nie było widać nic potem w zbożu? Chodzi oczywiście o ozime.

Opublikowano (edytowane)

Agul kosztuje ok 100 za litr, na perz trzeba dać co najmniej 1,5 litra glifosat przy 4 litrach to już mocna dawka a koszt 100 do tego wysmali jeszcze inne zielsko to jaki agil może wyjść taniej.

Edytowane przez mikad
  • Like 1
Opublikowano

Przepraszam ale nie rozumiem waszej matematyki. W takim razie po ile kupujecie glifosat (agrosar najtaniej na allegro 219zł) i jakie dawki na hektar stosujecie? Według etykiety agrosaru 4l/ha żeby wzięło perz 🤔

Opublikowano

Dobra trochę się machnąłem w obliczeniach przez to że ostatnio jeszcze po 25 kupiwałem. Mimo wszystko wolałbym dać trzy litry glifosatu niż 1,5 agila, stosowałem jeden i drugi preparat i mam porównanie. Co do siarczanu to nie jestem jego zwolennikiem, są lepsze metody na poprawę skuteczności zabiegu.

Opublikowano
1 godzinę temu, mikad napisał:

Ja pierydole jednemu sześć litrów glifosatu nie starcza a drugiemu w kłącza nie idzie, miszczowie.

Glifosat jest stosowany od kilkudziesięciu lat , gdyby był taki skuteczny w niszczeniu perzu to już dawno perz na polach byłby wspomnieniem 😃,ale perz rośnie dalej w najlepsze , a ludziska jak pryskali , tak dalej pryskają. 

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, sylwek23111 napisał:

To jaki masz przepis na zmiękcznie wody? Bo bez siarczanu nawet po 6 litrach nie siadał perz.

Są do tego specjalistyczne środki, a siarczan daje tylko złudne objawy, bo przysycha po nim tylko nadziemna część perzu.

A na zmiękczenie wody polecam zakupić odpowiedni do tego środek ;) 

Opublikowano (edytowane)

Do zmiękczania wody stosuję Vyrer Plus. Głównie stosuję go do oprysków w truskawce, ale i do glifo jak trzeba z niego skorzystać to też dodaję. W przypadku wody z której ja korzystam potrzeba około 30-70ml/100l wody, w zależności od tego w jakie docelowe pH potrzebuję. 

Środek ten jest o tyle fajny, że zabarwia wodę na różne odcienie koloru czerwonego w zależności od tego jakie pH ma woda, kolor wody można sobie porównać z poglądową skalą na opakowaniu, przez co nie musimy posiadać miernika pH aby określić jakie jest mniej więcej pH wody wykorzystywanej do oprysku.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
19 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Labrador exrtra 2l 70 zł i perz bierze

Dziękuję za ten pomysł, pisze że działa dolistnie czyli rozumiem, że nie będzie problemu z ozimym zbożem jeśli zastosuje go teraz na polach (jak odrośnie perz po uprawie po żniwnej)? Potem orka i uprawa przed siewna.

Opublikowano

Aby zwalczyć perz powinieneś opryskać ściernisko kiedy każde kłącze ma połączenie z liściem a jak opryskasz po uprawie pożniwnej to efekt będzie taki jak u tego co pisał że mu w kłącza nie poszło. Po drugie graminicydy nie działają tak spektakularnie jak glifosat ale widzę że musisz się przekonać na własnej skórze.

Opublikowano
12 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Do tej pory z siarcznem perz siadał po 2,5l(zamiennik 360sl), a wcześniej nawet po 5-6l nie siadał. Czyli siarczan dużo daje. Ciekawe czy z tym specyfiekim można zejść jeszcze z dawką glifosatu.

W jaki sposób stosujesz ten siarczan i w jakiej dawce

Opublikowano (edytowane)

Najpierw rozpuszczam 1,5-2 kg siarczanu amonu na 100l wody. A na końcu dodaje glifosat, jak się zrobi odwrotnie to spada skuteczność. Zmniejszam też dawkę wody do około 150-200l/ha. I tak jak przedmóca mówił czekam żeby perz się zazielenił. Czasami trzeba poczekać do połowy września, a nie pryskać 2 tygodnie po żniwach. Pora dnia jest obojętna, czy się pryska w południe, czy wieczorem jak siada rosa.

Edytowane przez sylwek23111
Opublikowano
Dnia 30.07.2022 o 13:21, mikad napisał:

Agul kosztuje ok 100 za litr, na perz trzeba dać co najmniej 1,5 litra glifosat przy 4 litrach to już mocna dawka a koszt 100 do tego wysmali jeszcze inne zielsko to jaki agil może wyjść taniej.

2l glifosatu i zakwaszona ciecz tylko zapomniałeś o najważniejszym ilość wody nie 200l a 80-100l. 

200l to możecie sobie lac z 5l glifosatu. 

Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał:

2l glifosatu i zakwaszona ciecz tylko zapomniałeś o najważniejszym ilość wody nie 200l a 80-100l. 

200l to możecie sobie lac z 5l glifosatu. 

Możesz trochę jaśniej? 2l glifosatu na 100l zakwaszonej cieczy?

Któregoś środka konkretnie? Randapu, agrosaru, halvetica?