Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z jedna działka. Totalne bagno. Jak nie ma 3 tyg po 30 stopni bez deszczu to nie da się wjechać. Ułożenie drenu raczej nie możliwe bo prawdopodobnie nie było by spadku. I chce po obu granicach wykopać rów melioracyjny i odprowadzić go do głównego rowu. Czy taki rów pomoże coś w osuszeniu? Bo najgorzej ze wiosna to nie można nawet wejść coś posiać.

Edytowane przez Grandzik
Opublikowano

No tak. Ta ziemie z rowu pomyslalem wyrzucic w to bagno co by podnioslo troche teren. Dzialka ok 40 m szerokosci i jakies 350 dlugosci wiec fajna sprawa tylko nw czy jest w to isc. Macie jakies doswiadczenia?

Opublikowano

Za wiele to nie pomoże. Mam taką dzierżawę z rowem po boku. Oczyściliśmy i pogłębiliśmy ten rów, i woda nim płynie, a wszędzie dalej mokro. Znajomy zaś kupił parę lat temu taką łączkę bagienną porośniętą olszyną  i wykopał tam staw. Ziemię rozgarną dookoła i teraz trawa mu tam rośnie kapitalnie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Za wiele to nie pomoże. Mam taką dzierżawę z rowem po boku. Oczyściliśmy i pogłębiliśmy ten rów, i woda nim płynie, a wszędzie dalej mokro. Znajomy zaś kupił parę lat temu taką łączkę bagienną porośniętą olszyną  i wykopał tam staw. Ziemię rozgarną dookoła i teraz trawa mu tam rośnie kapitalnie. 

To co proponujesz? Ale jakbym ten row wykopal to ujscie niby by mialo fakt ze moze nie wszystko. Macie jeszcze ktos z tym doswiadczenia?W sumie jakbym to ziemie z rowu wywioz w to bagno to moze by sie troche teren podwyzszyszl to mozna by pomyslec o melioracji

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Coś na pewno osuszy. Jednak prawdziwy efekt to tylko przy drenach zaobserwujesz.  I rów powinien mieć zastawkę, by to jakoś regulować. 

Wlasnie ten dren. nw czy bd spadek. Da sie niwelatorem przed kopanie sprawdzic czy bd spadek? Na jaka minimalna glebokosc trzeba zakopac dren?

1 minutę temu, Paszkamax napisał:

Zamiast rowu może wykopać staw i do niego dreny poprowadzić a jak będzie susza to zawsze będzie woda do podlewania.

Ale po co mi na srodku pola staw? Jak wykopie staw to na druga czesc pola nie przejade

Opublikowano
2 minuty temu, Grandzik napisał:

Wlasnie ten dren. nw czy bd spadek. Da sie niwelatorem przed kopanie sprawdzic czy bd spadek? Na jaka minimalna glebokosc trzeba zakopac dren?

A ten rów co chcesz kopać to spadek będzie miał? 

Opublikowano
5 minut temu, Grandzik napisał:

Ale po co mi na srodku pola staw? Jak wykopie staw to na druga czesc pola nie przejade

nie na całym tylko przy miedzy

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

A ten rów co chcesz kopać to spadek będzie miał? 

Bd mial na polu . Bo tam gdzie te bagno teoretycznie mozna i nie kopac ona sam pojdzie . Bo tam gdzie to bagno i gdzie bd zaczynac sie row bd no. 5 cm rowu a przy ujsciu ten 1 lub 1.5 m.Dren spadu nie bd mial bo musze wkopac np na to 60 cm chociaz

1 minutę temu, Paszkamax napisał:

nie na całym tylko przy miedzy

Tylko to waska dosc dzialka . Bagno rozchodzi sie po calej szerokosci . Staw czy row to samo praktycznie wyjdzie

Opublikowano
2 minuty temu, Paszkamax napisał:

tylko może ci odprowadzić za dużo to zależy od struktury gleby

Tam malo kiedy da sie wjechac. Nie xalezy mi na strukturze nic jej sie nie stanie. Ja chce tam tylko normalnie zasiac

Opublikowano

Wykopać rów i podłączyć go do innego jeśli się da. Do wykopanego rowu podłączyć się w 3 miejscach drenami albo żółtą plastikową rurą drenarską przykryta słoma i keramzytem -na długości 20 metrów i będzie dobrze. Ojciec tak osuszał raz prawie hektar i w innym miejscu 30 arów. Nie ma problemu z wodą żadnego teraz.

Opublikowano
1 godzinę temu, grzybu1 napisał:

Wykopać rów i podłączyć go do innego jeśli się da. Do wykopanego rowu podłączyć się w 3 miejscach drenami albo żółtą plastikową rurą drenarską przykryta słoma i keramzytem -na długości 20 metrów i będzie dobrze. Ojciec tak osuszał raz prawie hektar i w innym miejscu 30 arów. Nie ma problemu z wodą żadnego teraz.

Tylko jak wykopie ten row i podlacze do niego rurki to rurki bd pod woda tzn ponizej lustra wody. Bd wtedy sciagac wode?

Opublikowano

Przecież woda przesiąka w dół i znajduje sobie ujście w tym przypadku drenażem do rowu, więc nie widzę problemu. Drenaż wsadzić na taką głębokość , żeby pługiem nie wyrwać i ewentualnie głęboszem i po sprawie. Nie wiem też, jak to na prawdę wygląda, bo piszesz w tytule że to jest bagno ... u nas po prostu było to bardzo mokre pole, które zawsze zalewało przy większym opadzie.

Opublikowano
8 godzin temu, Grandzik napisał:

Witam mam problem z jedna działka. Totalne bagno. Jak nie ma 3 tyg po 30 stopni bez deszczu to nie da się wjechać. Ułożenie drenu raczej nie możliwe bo prawdopodobnie nie było by spadku. I chce po obu granicach wykopać rów melioracyjny i odprowadzić go do głównego rowu. Czy taki rów pomoże coś w osuszeniu? Bo najgorzej ze wiosna to nie można nawet wejść coś posiać.

Nie znam Twojego terenu ale z praktyki wiem, że taki rów osuszy tylko miejsce przy nim, dalej będzie mokro. Być może jeden rów i dreny do niego rozwiązały by sprawę.

Opublikowano
2 godziny temu, Grandzik napisał:

Tylko jak wykopie ten row i podlacze do niego rurki to rurki bd pod woda tzn ponizej lustra wody. Bd wtedy sciagac wode?

Jak są zachowane spadki to nie problem, że są pod wodą.