Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam od jakiegoś czasu ciagnik mf 3680 w ciągniku zrobiłem remont silnika skrzyni i wymieniłem pompę hydrauliczną. Niestety mam w układzie dużo opiłków dałem skrzynie do płukania ale opiłki powróciły podejrzewam ze są w chłodnicy oleju. Proszę o pomoc i porady jak ja dobrze wyczyści aby pozbyć się tych opiłków. Dodam ze przyczyna powstawania opiłków jest zlikwidowana i są to pozostałości. Proszę o szybka pomoc z góry dziękuje 

Opublikowano

Miałem taki problem w mf 6180 ale to jak dzwoniłem do mechaników to tak jak mówisz rozbieranie wszystkich dekli odkręcanie wszystkiego  ropownica i ogień też mówili że po takim płukaniu filtry po 100 metrach będą zabite ja wymieniłem olej i narazie pomogło ale nie wiem w jakim stanie są hamulce 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ma123 napisał:

Miałem taki problem w mf 6180 ale to jak dzwoniłem do mechaników to tak jak mówisz rozbieranie wszystkich dekli odkręcanie wszystkiego  ropownica i ogień też mówili że po takim płukaniu filtry po 100 metrach będą zabite ja wymieniłem olej i narazie pomogło ale nie wiem w jakim stanie są hamulce 

Ja miałem dana skrzynie do remontu i była cała wymyta ale mechanik mi nie wyczyści z przodu hydrauliki i jak miałem problem ze nie działały mi funkcje i jak chciałem dekiel założyć to zobaczyłem skrzynie w opiłkach to zacząłem czyścić tam w skrzyni gdzie było dużo opiłków wyczyściłem już i chłodnice tez lecz w chłodnicy nie było dużo opiłków prawie w ogóle wiec czy warto czyścić jeszcze te wszystkie węże bo widać ze to kupa roboty i nie mam za  bardzo na to czasu. Czy lepiej po prostu częściej filtr zmieniać aby oczyścić to.

Opublikowano

Na jakimś forum wyczytałem że ktoś zakłada pod hydraulike zewnętrzna filtry z c385 i załącza ja na delikatnych obrotach. Wymienia filtry kilka razy i powinno być ok. 

Nie wiem jednak czy jest to prawda. Sam tak nie robiłem. U mnie narazie wszystko jest ok, nic się nie zacina. 

Mechanik kazał mi wymienić filtry jak przerobie 150 motogodzin

• Like 1
Opublikowano

Jak są opiłki to ja bym kilka razy (przynajmniej 2), tak co 20-50 mtg spuszczał olej i odczekał aż spadną na dno, ewentualnie metalowe pojemnik i magnes na dno. Po odstaniu zlewał bez syfu i uzupełniał nowym, oczywiście filtr do wymiany 

• Like 1
Opublikowano

Podstawą przy wymianie pompy jest inspekcja i w starych ciągnikach w zasadzie wymiana tarcz hamulcowych. W zasadzie większość wymienia pompę bo ta zdechła od opiłków generowanych przez układ hamulcowy. A potem kolejna pompa zdycha.

Mam mf 4270. Ciągnik w zasadzie jeździł ok. Miał tylko problem z szybkim podnoszeniem siewnika na hydropaku. Kupiłem nowa pompę. Ale przed jej wymianą kazałem mechanikowi sprawdzić obie tarcze hamulcowe. Był zdziwiony. Ale po krótkim namyśle powiedział bardzo dobrze robisz. Nikt tak nie robi. Okazało się, że tarcze i przekładki w większości były ok. Ale po dwie z nich były już blisko metalu. Może jeszcze 1 tys mth i zaczęło by się produkowanie opiłków.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

Podstawą przy wymianie pompy jest inspekcja i w starych ciągnikach w zasadzie wymiana tarcz hamulcowych. W zasadzie większość wymienia pompę bo ta zdechła od opiłków generowanych przez układ hamulcowy. A potem kolejna pompa zdycha.

Mam mf 4270. Ciągnik w zasadzie jeździł ok. Miał tylko problem z szybkim podnoszeniem siewnika na hydropaku. Kupiłem nowa pompę. Ale przed jej wymianą kazałem mechanikowi sprawdzić obie tarcze hamulcowe. Był zdziwiony. Ale po krótkim namyśle powiedział bardzo dobrze robisz. Nikt tak nie robi. Okazało się, że tarcze i przekładki w większości były ok. Ale po dwie z nich były już blisko metalu. Może jeszcze 1 tys mth i zaczęło by się produkowanie opiłków.

Ja w ciągniku miałem większy problem bo tarcze zwykłego hamulca były dobre tylko ręczny był zły oraz z tylu w układzie planetarnym miałem zepsuty wałek układu planetarnego (nie wiem dokładnie jak to się nazywa) i opiłki się przedostawały do całej skrzyni a były długości prawie paznokcia tak jak mówiłem dałem mechanikowi skrzynie i zlikwidował wszystkie źródła opiłków i wypłukał skrzynie ale z układu spłynęło trochę opiłków do skrzyni najwiecej było z tylu skrzyni lecz się ich pozbyłem wyczyściłem chłodnice ale tam nie było opiłków i podejrzewam ze mogło je spowrotem do skrzyni wypłukać. Może powinienem po zamontowaniu wszystkiego zmienić ze dwa razy filtr po krótszym czasie pracy żeby wyczyściło to co zostało ? Albo nie wiem czy da się tak zrobić może włożyć jakis magnez gdzieś w skrzyni żeby to łapał?

Opublikowano

Wymień filtry jak najbardziej. olej możesz też wymienić. Są też usługi filtrowania całego oleju w skrzyni poprzez bardzo dokładne filtry zewnętrzne. Gdzie maszyna jest wpinana w układ.

• Like 1
Opublikowano

W kwestii opiłków to jeszcze nasuwa się pytanie w jakim stanie są tarcze hamulcowe bo one też mogą robić problem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

W kwestii opiłków to jeszcze nasuwa się pytanie w jakim stanie są tarcze hamulcowe bo one też mogą robić problem. 

Tarcze hamulcowe są nowe nie ja je robiłem ale ciagnik miał założone nowe 

Opublikowano
12 minut temu, sznajdik napisał:

Pewne że są nowe założone jest wtedy jak je sam założysz albo zaufana osoba inne twierdzenia są do sprawdzenia, takie czasy niestety

Mechanik je sprawdzał bo wszystko było rozebrane i sam tez je widziałem i wyglądały na prawie nie zużyte ręczny tez był nowy ale ktoś go źle zamontował i robił opiłki 

Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał:

Wymień filtry jak najbardziej. olej możesz też wymienić. Są też usługi filtrowania całego oleju w skrzyni poprzez bardzo dokładne filtry zewnętrzne. Gdzie maszyna jest wpinana w układ.

Kiedyś się tym interesowałem. Niestety ceny takich usług z kosmosu. Filtrowanie 70 litrów oleju w skrzyni 2.5k, podłączenie układu filtrujacego na tydzień 11k. Ceny z maja ubiegłego roku