Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z rozdzielaczem c360. Opisze wszystko po kolei. Pękła nam pokrywa na jesieni od podnośnika. Znalazłem używaną pokrywę podnośnika w bardzo dobrym stanie kompletną z rozdzielaczem i cylindrem. Po zakupie wymieniliśmy pierścienie na tłoku i założyliśmy. Wszystko bardzo dobrze chodziło i o dziwo rozdzielacz był w lepszym stanie niż ten który używaliśmy w starej pokrywie. Podnośnik trzymał nie opadał i szybko podnosił. Po tym wszystkim ciągnik poszedł w orkę. Zostało zaorane ok 1ha i podnośnik nagle przestał podnosić. Żadnej reakcji, o dziwo udało się wrócić z pługami z pola poprzez podniesienie pługą wajchą od KIPRA?! Reakcji żadnej nie było po ruszaniu wajchą od podnośnika. Po tym wszystkim wyciągneliśmy rozdzielacz i podmieniliśmy na stary. Podnośnik podnosi ale opada i wgl nie ma porównania do tamtego rozdzielacza. Postanowiliśmy po tym wszystkim zajrzeć co się stało z rozdzielaczem. Po rozebraniu zaworków i wypłukaniu rozdzielacza okazało się że winne prawdopodobnie były dwie sprężyny w zaworach. Jedna pękła w połowie i weszła jedna w drugą, druga zgięta w połowie. Kupiłem oringi i wymieniłem przy okazji i te sprężyny również. Złożyliśmy rozdzielacz. Żeby na darmo nie przekładać rozdzielacza do ciągnika, podłączyłem starą pompę hydrauliczną do rozdzielacza, aby sprawdzić czy działa poprawnie i tutaj mam pytanie. W jakiej pozycji ma być suwak od podnośnika w rozdzielaczu, aby podawał olej na cylinder? Bo u mnie to wygląda tak, że przy wsuniętym suwaku na maksa w rozdzielacz podaje olej tym otworem na cylinder, ale tak słabo i podaje olej też tym otworem bocznym pierwszym od strony suwaków od kipra i podnośnika. Dopiero jak wyciągnę suwak ok 1,5-2cm to podaję mocno olej na podnośnik. Tak ma być? Bo coś mi się wydaje że chyba nie, ale nie jestem pewien. Jesli nie to jaka może być przyczyna, skoro oringi i sprężynki zostały wymienione? Może ktoś się orientuje bardziej i coś podpowie. Bo co mogło paść w takim rozdzielaczu?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Musiałbyś go złożyć z wałkiem od ramion by poznać zasadę działania , i wszystkie dźwigienki pozakładać , 

Tam Masz rozdzielacz "otwarty" tzn tak jak dźwignią ręczną ustawisz podnoszenie to suwak się przesuwa do końca (nie wiem już w którą ) olej całą parą leci do cylindra ale jak się ramiona podniosą prawie do tej ustawionej wysokości dźwignia wewnętrzna popchnie ten suwak by mniej oleju juz szło a część na przelew . Gdy ramiona osiągną zadaną wysokość to ma się zamknąć dopływ do cylindra ale bokiem tym suwakiem olej będzie wylatywać . Jak coś tam z nieszczelności opadnie dźwignia wewnętrzna się cofnie suwak dopuści oleju na cylinder a jak dojdzie do danej wysokości to ... czytaj wyzej,

Ale rozdzielacz jest tak zbudowany że olej z pompy idzie najpierw na suwak gniazd zenętrznych więc jak dźwignia na neutralu czy opuszczaniu to podnośnik zadziała  a jak nie to tylko opuścisz bo na podnoszenie oleju nie dostaje 

Opublikowano
sebe1033 napisał:

Musiałbyś go złożyć z wałkiem od ramion by poznać zasadę działania , i wszystkie dźwigienki pozakładać , 

Tam Masz rozdzielacz "otwarty" tzn tak jak dźwignią ręczną ustawisz podnoszenie to suwak się przesuwa do końca (nie wiem już w którą ) olej całą parą leci do cylindra ale jak się ramiona podniosą prawie do tej ustawionej wysokości dźwignia wewnętrzna popchnie ten suwak by mniej oleju juz szło a część na przelew . Gdy ramiona osiągną zadaną wysokość to ma się zamknąć dopływ do cylindra ale bokiem tym suwakiem olej będzie wylatywać . Jak coś tam z nieszczelności opadnie dźwignia wewnętrzna się cofnie suwak dopuści oleju na cylinder a jak dojdzie do danej wysokości to ... czytaj wyzej,

Ale rozdzielacz jest tak zbudowany że olej z pompy idzie najpierw na suwak gniazd zenętrznych więc jak dźwignia na neutralu czy opuszczaniu to podnośnik zadziała  a jak nie to tylko opuścisz bo na podnoszenie oleju nie dostaje 

Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienie. Czy tak do końca nie da się sprawdzić rozdzielacza samego. Najlepiej w podnośniku. No mi się wydaje, że żeby szedł cały olej na cylinder, to suwak chyba musi być wsunięty do końca. To u mnie jak wysunąłem do końca to tak jak pisałeś część idzie na przelew a część na podnośnik.

Opublikowano

Da się ... jak się wie w którą stronę ten suwak chodzi , kto siedzi w temacie to wie . Ja nie pamiętam ba sam na złożonym patrzałem . 

A nie został Ci Twój poprzedni kompletny podnośnik -pokrywa z ramionami ?

Opublikowano

Tak został to po ustawieniu dźwigni podnośnika na podnoszenie wychodziłoby na to że suwak wchodzi do końca w rozdzielacz i wtedy daje olej na cylinder. Tak jak sprawdzałem ten rozdzielacz to po wsunięciu suwaka na maksa to olej leciał z większą siłą na przelew a z mniejszą na cylinder.

Opublikowano

To jak zmontujesz to sprawdź z ramionami podniesionymi do góry bo jak pisałem układ otwarty . Czyli zależnie od położenia ramion jeszcze oprócz dźwigni ręcznej rozdzielaczem steruje położenie wałka ramion przez dźwigienki .

Najlepiej prześledź cały ruch na rodzielaczu poruszając ramionami przy różnym ustawiniu dźwigni ręcznej