Skocz do zawartości

Claas Arion 640 brak czynności po rozgrzaniu ciagnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Was  wszystkich  zarazem fanów claasa jak i innych marek. 

Pisze ponieważ mam problem z swoim claasem arionem 640 12 rok ciagnik po nocy zapala działa bez zarzutu idealnie biegi rewers podnośnik problem się pojawia gdy po nagrzaniu ciagnika zgasze go I zapale ponownie i  jest brak reakcji na gaz rewers i hydraulikę itp problem znika po wyłączeniu produ na 20 minut i wszystko działa bez zarzutu. Dodam że ciagnik zakupiłem używany wymieniłem wszystkie filtry i oleje. Brak jakiego kolewiek bledy dodam tez ze po diagnozie komputerowej tez nie ma bledu. Kieruje się do was o pomoc i porady. Może ktoś z was miał taki przypadek????

Edytowane przez Kamillo1992
Brak akceptacji przez moderatora strony
Opublikowano (edytowane)

Gdy problem występuje to wystarczy odłączyć prąd na 20 minut czy wystarczy zgasić i poczekać 20 min ? Wersja Cis czy Cebis ?

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Ta niżej ze ->| |<- jest prawidłowa, ale powinna jeszcze być:

image.png.27fbe4ff6dd1644de2356f6c1e342995.png

Jak ciągnik zgasisz i go odpalisz i nie chce jechać  to świeci się ten (!) i piszczy i świeci się stop? Bo to wygląda, że albo problem z hamulcami, albo coś z układem hamulcowym. Skrzynia 40 km/h czy 50 km/h? 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie w nich jest problem i u mnie kiedyś też wystąpił to zrobiłem tak, że odpaliłem zgasiłem kilka razy pod rząd i przeszło mu, ale dałem mu delikatnie gazu więcej coś na 1000 obrotów i załapał po 3 razie i błędu już nie było. Wiem, że na gaz nie reaguje, ale ręczny mu ustawiłem wszedł na obroty i błąd zniknął. 

Edytowane przez artur04c
Opublikowano

Moim zdaniem za 3 - 5 razem jak ustawisz gaz ręczny na około 1000 obrotów to odpali normalnie. Może być nawet za 6 razem jak sprawdzisz to daj znać.  Odpalić silnik będzie piszczał to poczekać z 3-4 piknięcia zgasić i tak kilka razy. 

Opublikowano (edytowane)

Poziom płynu hamulcowego może być zbyt niski jeżeli wyświetla się ikonka wykrzyknika w kółku. Musi być nalany do poziomu MAX wystarczy ,że brakuje nie dużo od razu sygnalizuje brak płynu. Dolewać tylko płyn LHM.

W moim przypadku tak było poziom płynu w zbiorniku był niedużo poniżej poziomu MAX i sygnalizował wykrzyknikiem po dolaniu już nie pojawił się.

20211007_211153.jpg

Edytowane przez Piotr.W
Opublikowano

bolączka hamulców wysokociśnieniowych nawet serwis tego nie ogarnia...

o dziwo dziwi mnie, że skrzynia 40, a hamulce wysoko ciśnieniowe. Autor postu proszony jest o sprawdzenie czy ma przewody hydrauliczne wkręcone w zwolnice patrząc od tyłu ciągnika to one będą od strony skrzyni biegów. i pytanie czy zwolnice starego czy nowego typu ?

Opublikowano

Kolego masz problem ze zbyt wysokim lub zbyt niskim ciśnieniem w układzie hamowania. Do skontrolowania czujnik ciśnienia, elektrozawór, zbiornik hydrauliczny (czy ma gaz ) ewentualnie moduł sterowania. Załączam schemat i zasadę działania tego układu żeby uciąć te pogaduszki ....

Nie ma znaczenia czy 40km czy 50km jak ktoś używa przyczep czy innych narzędzi  hamowanych wysokociśnieniowo to zamawia  hamulce wysokociśnieniowe..... 

16494518879043864063610929491434.jpg

Opublikowano

Kolego Rowi problem dziś powrócił otóż wracając z pola podczas jazdy wyskoczył następujący błąd sygnał stop pomarańczowy wykrzyknik dojechałem do domu zgasilem i odpaliłem i zero reakcji na co kolwiek 30 minut o wróciło do normy czujnik 20 bar zmostkowany gdy zapale słyszę jak przekaznik z tylu w bezpiecznikach pyka i cały czas stop wykrzyknik i zbiorniczek z olejem 

received_2451660868307023.jpeg

received_1061779621437298.jpeg

Opublikowano

Problem rozwiązany ? bo u mnie czasami wyskakuje błąd hamulca wysokociśnieniowego, zaświeci się błąd stop, ale nie piszczy. Jak zgaszę i uruchomię ponownie jest wszystko w porządku.