Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam conviso i to jest bajka jak chodzi o opryski. Ale że biorą je często największe papudraki to i takie się trafiają. Koło mnie też jest taka plantacja conviso  że nawet ciężko stwierdzić że tam buraki rosną. 

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Norman napisał:

Mała aktualizacja fotograficzna zarośniętej chwastami plantacji buraków - zdjęcie zrobione gdzie trochę buraki widać żeby ktoś nie pomyślał że to nieużytek, jak były małe jakoś to wyglądało ( około 70 km odemnie ale czasami akurat tam przejeżdżam) . Może będę akurat przejeżdżał obok po wykopaniu bo sam jestem ciekaw czy coś tam urośnie.

IMG_20220815_101059.jpg

IMG_20220815_101100.jpg

IMG_20220815_101052.jpg

Gdzie to jest?To te conviso... wygląd plantacji-tak jak moje po Innvigo.

Opublikowano

@Norman tylko byłem pewien, że to moja plantacja.Ale drzewa w tle nie te.Dwie działki mam:

-na jednej komosą i pośpiechu.

-na drugiej rzepak przerósł buraki i moje możliwości.

Sąsiedzi brali herbicydy w cukrowni i mają czysto.No i te dusze.Nawet dziś nie załapałem się na 30mm.

Opublikowano (edytowane)

@Pawlak81 To przykra sprawa, współczuję patrzenia na taką plantację i dużej straty finansowej. U mnie około 1 ha wywiało, przesialem, raz opryskałem ale w ogóle nie rosły, pieliłem x 3 teraz już odpuszczam. Nie daleko tej ze zdjęć jest druga w dużej części zarośniętą pośpiechami, burakochwastami tak że liści buraków nie zobaczy - zdjęcia poniżej.

Piszesz że herbicyd kupiłeś na własną rękę z innvigo co do ich produktów znajomy stosował fungicydy i stwierdził że już więcej nie kupi, określił to lipnym zamiennikiem - nie działa. 

Dużą plantację masz, kopać będziesz, znasz termin odbioru ?

IMG_20220616_102943.jpg

IMG_20220626_054058.jpg

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Termin odbioru 15 października.Wykopię na pewno.

Ale jeśli rzepak posieje w najbliższy piątek to rozważam zawieszenie uprawy na rok.

Choć już nie raz bywało:zawiódł rzepak,dopisał burak lub na odwrót,jak w tym sezonie.

Opublikowano

Mam buraki conviso drugi rok nie wiem jak to się dzieje mam 5 ha w tam ty roku 2ha gdzie nie gdzie komosę przepusciło po za nia  czysto było do kopania listopada . I w tym roku podobnie 2 ,5 ha ani jednego zielska czysto a na drugiej połowie jest sporadycznie komosa ale w tym roku dałem 3 zabieg na tej połowie co były te chwasty według mnie nie było sensu pryskać przyhamowało komosę a potem odbiła to według mnie nie było sensu pryskać dodatkowo gdzie nie gdzie komosa jest buraki conviso według mnie są dobre ale nie idealne bo znajomy obok ma zwykłe i wykonał 5 zabiegów i zachwaszczenia ma większe . 

Opublikowano
Dnia 16.08.2022 o 20:11, Norman napisał:

@Kris1976 Wrzuć zdjęcie jak to wygląda jak masz możliwość. Tu już jest masakra, to tam raczej buraków nie będzie w ogóle. Teraz wiem dlaczego nikt o conviso nic nie mówi, jak i w ofercie brak nasion, bardzo łatwo termin wykonania zabiegu przeoczyć.

conviso  

20220818_195639.jpg

20220818_195659.jpg

Opublikowano

Tyle szarłatu może być na polu, co on tam robił poprzednie lata, bez operysku bym miał czyściej

Opublikowano

@Kris1976 Przyznaje nie za ciekawie to wygląda. Powiększyłem zdjęcie i nie mogę rozpoznać co to za chwast bo z tego co widać to gównie jeden rodzaj występuje i to nie rośnie jakieś wysokie. U mnie komosa to do 1,5 m jak bym nie pielił to też lipa by była. Dzięki za zdjęcia. Może coś plonu będzie.

@miwigos już odpowiedział - szarłat szorstki. Ilość faktycznie porażająca.

Opublikowano

Szarłat to okropieństwo w burakach. Macie jakieś sprawdzone sposoby? Ja mialem problem z nim na ok 0.7ha ale dawka 0.7l tanarisu i 2 l goltixu w 4 zabiegu tylko na tych 0.7ha go zwalczyla oczywiscie nie calkiem ale pojedyńcze to nie problem...

Opublikowano

U mnie w tym roku pierwszy raz conviso, udało mi się namówić ojca że 500zl na jednostce go nie zbawi. Wykonał co prawda dodatkowy zabieg na przytulnie, ale teraz codziennie chodzi na pole  oglądać, a jak wraca to zawsze mówi taki burak to mi się podoba.

Opublikowano

Jak wykopiesz to możesz byc zadowolony, nie teraz , większośc zwykłe ma i czyste są

Opublikowano

Większość ma czyste ale w tym roku zachwaszczonych plantacji jakby trochę więcej. Sam też gdybym nie opielił to by moje buraki wyglądały jak na powyższych zdjęciach. U mnie i w okolicy największy i główny problem to komosa...

Opublikowano

Nawet czyste w naszej okolicy straciły turgor.Leży to oklapnięte wielkości marchewki.Pewnie będzie sezon rezygnacji?Z cukrowni też się nie kwapią z kontraktacją.

Opublikowano
3 godziny temu, Pawlak81 napisał:

Nawet czyste w naszej okolicy straciły turgor.Leży to oklapnięte wielkości marchewki.Pewnie będzie sezon rezygnacji?Z cukrowni też się nie kwapią z kontraktacją.

Do mnie już dzwonił i zapisał

Opublikowano (edytowane)

Czyli małorolnych będą mieć w pupie?

@miwigospodają termin odbioru?Mamy na 1 września 2023!

Czekam na deszcz:pług,rozsiewacz i reszta w blokach startowych na rzepak.Jak się uda niech mnie KSC cmoknie w...

Edytowane przez Pawlak81