Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kukuruszka nie lubi herbicydów buraczanych, szczególnie lenacylu, a po suchym roku on mocno zalega w glebie. ;)  Etofumesat też długo się rozkłada. Niektóre mądrale nie wykonały orki pod qq po buraku, a później wysyłali reklamacje do hodowców odmian, że dostali trefne nasiona. Oczywiście zostały odrzucone i przesiew na własny koszt.  Po zbożu qq będzie lepsza niż po buraku, nie wspominając już o lepszym przedplonie typu strączkowe, ale tego oczywiście też na zebraniu się nie dowiesz.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Tak jak ja wg Ciebie... 😆

Chłopakom na 1-2 klasie po burakah pszenica 5t-6t oddaje i Ty śmiesz piep żyć że werbkowice  beda miały więcej chętnych na przyszły rok ? W jakim swiecie Ty żyjesz? Skupczyków jednak? 

Jak im tyle daje to znaczy ze sa gamonie. U mnie na 1-2 klasie nigdy nie mialem tak nedznych wyników. Moze kiedys jara tak marnie oddała. Ty bedziesz zawsze marudzil że nic sie nie oplaca. Twoja nieporadnosc powoduje frustracje ktorą wyładowujesz na cukrowni, posrednikach, skupach i wszelkich handlarzach. Obwiniasz ich o to ze nie umiesz tak ziemi uprawiać zeby dobrze zarobić. Jako zawistny i toksyczny osobnik chcialbys zeby cukrownia nie miala plantatorow, zeby handlarz fasola zostal oszukany przez kontrachentow i zeby mu ukradli samochod bo sie niegodziwie wg ciebie wzbogacil. Pisalem juz nie raz -  zajmij sie skupem fasoli albo pszenicy i zarabiaj miliony bo najwyrazniej zarabiac na uprawie ziemi to ty nie potrafisz. U mnie w gminie buraki zapowiadaja sie najlepiej od 4 lat. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tak jasne, tylko jesczse kilka lat temu bym słowa złego na cukrownie nie powiedział. 

Ja póki co, na przyszły rok buraków na pewno nie planuje. To że namjakimś tam znikomym procencie załóżmy że był lepszy rozklad opadów, przez co tak jak mówisz bedziesz miał np 70t buraka to nie znaczy że innych.mozesz poniewierać, bo znam gości co mają dobre ziemie i jak do tej pory dobry dostęp do nawozów i uwierz mi na pewno więcej ładują w ten jeden ha uprawy 1-2klasy niż Ty, i super plonów nie ma. Dla mnie plony do60t to tak jak miwigos mówi, na jakieś tam przeżycie, i ułudę że będzie lepiej- tylko sęk w tym, przy tej wodzie co mamy lepiej to będzie raz na xx razy, a w takim wypadku lepiej rezygnować z uprawy tak jaknto ludzie robią i robić będą w okolicach werbkowic.

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Kukuruszka nie lubi herbicydów buraczanych, szczególnie lenacylu, a po suchym roku on mocno zalega w glebie. ;)  Etofumesat też długo się rozkłada. Niektóre mądrale nie wykonały orki pod qq po buraku, a później wysyłali reklamacje do hodowców odmian, że dostali trefne nasiona. Oczywiście zostały odrzucone i przesiew na własny koszt.  Po zbożu qq będzie lepsza niż po buraku, nie wspominając już o lepszym przedplonie typu strączkowe, ale tego oczywiście też na zebraniu się nie dowiesz.

U mnie po buraku piekne wschody i ładna teraz zaczyna brakować jej wody, nie orane

Opublikowano

U mnie pszenica po buraka już któryś rok z rzędu najgorzej plonuje. Nawet pszenica po pszenicy lepiej daje. Może kiedyś był to dobry plodozmian gdzie liście z pola zbierano, gdzie wyorywaczem się kopalo ale teraz gdy holmer przejedzie, zatlucze i przy braku wody to wygląda to mizerne. Burak niszczy bardzo strukturę gleby więc warto się zastanowić nad jego uprawa ale teraz cukru braki więc trzeba siać.. A jak się slodzi herbatę to trzeba głośno mieszać żeby sąsiad usłyszał😀😜 

• Like 1
Opublikowano

Trzy lata z rzędu pszenica po burakach i plon porównywalny z innymi przedplonami.(7-8-6t/ha)

Opublikowano

W tamtym roku średni plon pszenicy wyszedł mi 7,8 t z ha. Pszenica po pszenicy czy po fasoli plonowala powyżej 8 a po buraku odpowiednio na jednej działce 6,5 t a na drugiej 7,5 tony z hektara. Wszystko ważone i starowane, nie na oko liczone. Wcześniejsze lata musiałbym w kajet zobaczyć ale też słabsze plony. Ten rok to już całkiem do d*py bo raz ze pszenicę mi upały spaliły to z wiosny brak wody i zimno sprawił że ta pszenica w ogóle się nie krzewiła a wręcz gineła rzadzizna niesamowita. 

Opublikowano

Takie gadanie ze pszencia po pszenicy jest ładniejsza niz po buraku to sobie zostaw pod sklep, moze tam CI uwierza. W tym roku na jedym polu mialem pszencie czesc po pszenicy czesc po buraku to widac gołym okiem bylo gdzie jest po buraku, bo odrazu duzo ładniesza

• Like 1
Opublikowano

Pod sklep to sam sobie możesz pójść i pogadać, pocwaniaczyć. Nie kwestionuje co miałeś na polu bo tego nie widziałem i ty nie widziałeś moich pól więc na jakiej podstawie podwazasz to co napisałem.. 

Opublikowano

U mnie w Wlkp każdy to mówi i chodzi wyłącznie o opady. Ja mam kuku po burakach conwiso wieś zero efektu chemii ale buraki dość późno kopane bo odbiór w styczniu i kukurydza zaczęła siadać. Moja i sąsiada który ma też po burakach. Reszta kuku  się wiele lepiej trzyma. Z pszenica było podobnie. 

Opublikowano

A może ten kochany burak wypompował całą wodę, a że guzik w niektórych regionach dopadło to pszenicy mogło zabraknąć tej wody.. ot cała zagadka, burak w najbliższych latach będzie uprawiany tylko na zasobniejszyh glebach w wodę, albo niektorym będzie oplacalo się podlewanie..

Opublikowano

No  właśnie, suche zimy bez śniegu i się robi deficyt. Kiedyś wiosna było takie bagno że bez mrozu nie bylo mowy o sianiu nawozów. Teraz wszyscy czekaja na 1 marca i jadą na większość kawałków. 

Opublikowano
3 godziny temu, mds212 napisał:

Moze i by to miało sens ale ubiegła jesień była bogata w wode

No nie u mnie. Buraki ledwo ukopac szło. Coś tam w październiku popadało ale jak ja kopałem w listopadzie to twardo. Ostatni kopali w grudniu i też jako tako szło co nie powinno mieć prawa się udać. 

Opublikowano
4 godziny temu, mds212 napisał:

Moze i by to miało sens ale ubiegła jesień była bogata w wode

Widzisz tylko czubek własnego nosa 3 lata jest sucho wody na styk, a po buraku za mało