Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.04.2023 o 10:43, skywalker89 napisał:

To już na ryzyko jedziesz, bo jak dla mnie to one już idą do góry i nie zdziwiłbym sie jakby miejscami już wyszły.

A jeszcze bardziej nie lubią leżeć miesiąc czasu w suchym 🤣 

Lepiej płyciej posiac w takim ryzykownym deszczowym czasie jak kolega wyzej pisze i praktycznie nie ma ryzyka zasklepienia, posialem podobnie i buraki lada dzień na wierzchu (dzisiaj jutro mija tydzien od siewu)

U mnie siane w wielką sobotę 8.04 i  po 12 dniach na wierzchu, od tego czasu spadło 20 litrów, co drugi dzień po 2-3 litry, posiane płytko na 1-1,5 cm.

Dnia 20.04.2023 o 10:43, skywalker89 napisał:

Edytowane przez wojtek424517
Opublikowano
10 godzin temu, mds212 napisał:

W tym roku nie wiem co ro zrobie, bo chcwasty przed uporawa juz spore i pewnie agregat wszystkeigo nei zwalcze a te co jzu zostana beda w takiej fazie ze burakowe srodki to jzu ich nie wezma

Po siewie buraków glifosatem opryskaj.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Michall51 napisał:

Zdjęcie z wczoraj wieczór. 

Siane 12.04

Czyli 10 dni od siewu 

IMG_20230422_181334.jpg

IMG_20230422_181334.jpg

To chyba na dopalaczach że tak szybko, tak u nas wyglądają siane 6 marca

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ciepło to tak wyglądają, moje co pokazaly łeb podobne, a część jednak może trza bedzie przesiewać jak jeb ło 50l na drugi dzien po siewie to takie klepisko na części pola że mimo płytkiego siewu za wiele nie widac.. we wtorek ma cos padać wiec czekam do drugiej połowy tygodnia ale nie nastawiam sie na cuda 

Opublikowano

Siane 12 kwietnia, to w piątek (21.04) pierwsze się zaczęły pokazywać, wczoraj (22.04) było już około połowa na wierzchu. Dzisiaj tam nie byłem, do jutra wszystko co ma wzejść to wzejdzie. Siew w ogrzaną ziemię. Wilgotno było ale techniczne przy siewie wszystko ok,nic się nie mazalo i kryły się dobrze. Siew na około 3 cm. Opady po siewie 2xpo 6mm. Straszą przymrozkami na środę czwartek , może nie będzie albo tylko coś koło zera, ale raczej jak parę godzin dostaną po minus 2 to nic im nie będzie. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Ciepło to tak wyglądają, moje co pokazaly łeb podobne, a część jednak może trza bedzie przesiewać jak jeb ło 50l na drugi dzien po siewie to takie klepisko na części pola że mimo płytkiego siewu za wiele nie widac.. we wtorek ma cos padać wiec czekam do drugiej połowy tygodnia ale nie nastawiam sie na cuda 

U mnie podobnie, czekam 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, miwigos napisał:

Niby żadnych dopalaczy nie było, poza polidapem w podsiewaczu 😁

Ale i warunki do siewu fajne, dodatkowo kilka dni po siewie podlało je również kilkoma spokojnymi litrami, przy czym przez pewien czas słońce było za chmurami. Może uznały że to ten dopalacz 😎

Edytowane przez Michall51
Opublikowano

Moje siane 13 i 14 kwietnia dzień po siewie 12 mm, za 4 dni 20 mm przez 24 godziny, zbite twardawo, jak nie będzie popadywało to kiepsko będzie

Opublikowano
23 godziny temu, miwigos napisał:

Dlaczego na dopalaczach? W ubiegłym roku siew późny 21.04 a 30.04 80% było na wierzchu. W tym roku siane 07.04 i prawie wszystkie na wierzchu. Tydzień dłużej się wybijały. Ale, żeby było ciekawiej to wyszły w tym samym czasie co siane u tzw bambrów między 16 a 23 marca.

Opublikowano

ja dwa razy siałem w marcu, i już nigdy więcej. bite 3 tygodnie w ziemi jak nie lepiej, chwastów od zajebania.

w tym roku siałem 14 a 22 już były niektóre na wierzchu, dzisiaj spadły 2 l i jutro planuję jechać 1 l metamitronu + adiuwant diglebowy

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku siane w marcu miesiąc wschodziły , wtym siane w marcu w dwa tyg. wzeszły, a przymrozki były , dziwny rok

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Bo wilgne w tym roku 13 kwietnia siane i dzisiaj 80% na wierzchu ale też twardo szczęście że płyciutko siane no i jednak opady rozłożone w czasie w miare ale 20l po siewie przed wschodami to pierwszy raz za mojej karierze, plecy spocone 

Opublikowano

Takie pytanie buraki posiane ale trafiaja się na wierzchu mało bo mało zasiane 5 dni temu dziś pada e polu mokro czy jest szansa że powschodzi te nie przykryte i czy opryskane glifosatem zostaną zniszczone ? Na razie nie maja kiełków 

Opublikowano

Jak będzie padało cały czas przez 10 dni to może coś skiełkuje

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, maly00 napisał:

Takie pytanie buraki posiane ale trafiaja się na wierzchu mało bo mało zasiane 5 dni temu dziś pada e polu mokro czy jest szansa że powschodzi te nie przykryte i czy opryskane glifosatem zostaną zniszczone ? Na razie nie maja kiełków 

te na wierzchu też wzejdą, może nie 100% ale puszczą korzenie :D 
co do oprysku glifo, to kilka stron wcześniej jeden użytkownik robił test, położył na wierzchu takie nasiona i opryskał. Pisał że nie skiełkowały później z tego co pamiętam. Ale najlepiej cofnij się o kilka stron do tyłu i tam będzie dokładnie to opisane.

Ale skoro mało jest na wierzchu to nawet jak nie wzejdą, to obsada powinna być ok, aby wszystkie te co są w ziemi wzeszły.
Jeżeli np siałeś 1,2 jednostki na ha, a sporadycznie nasiono trafia się na wierzchu to tym bym się nie sugerował. 
U mnie też sporadycznie zdarzały się na wierzchu i nigdy nie ma problemu z obsadą, a sieje właśnie 120 k /ha

Edytowane przez Michall51