Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, nokia01 napisał:

ksc  , polaryzacja  16,30  , zanieczyszczenie 9,  89 z hektara

Zaraz przyjdzie Skywalker i powie że się nie opłaca

A z tym kopaniem to pewnie inspektor ma płacone od firmy za naganianie hektarów. Niech się w rzyć pocałuje masz prawo kopać kiedy chcesz czym chcesz

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, amsterdam04 napisał:

Witam. Ma ktoś informacje ile płaci trzecia rzesza tzn. Südzucker za nadwyżkę

Inspektor mi mowil że mają płacić tak jak za normalne bo buraka malo 

Opublikowano
5 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Więcej. W tym roku cena podstawowa wynosi 37 euro...

Ja czytałem że związki wynegocjowały 50 eursów na ten sezon, dlatego myślałem że na przyszły też tyle będzie ci najmniej 

Opublikowano

Więc jak ktoś zawsze ma poniżej 60 ton , to nie powinien siać buraka

Opublikowano
5 godzin temu, Pajej napisał:

Ja czytałem że związki wynegocjowały 50 eursów na ten sezon, dlatego myślałem że na przyszły też tyle będzie ci najmniej 

Dobrze czytałeś tylko nie do końca. Cena podstawowa to 37 euro plus 13 euro gwarantowanej zaliczki na poczet dodatkowego świadczenia związanego z ceną cukru (razem 50 euro). W ten sposób cukrownia "zjada ciastko i ma ciastko": niby oferuje najwyższą cenę za burak i jednocześnie pozbawia nas premii związanej z wysoką ceną cukru, którą gwarantuje nam umowa. 

Jeśli ktoś dostał fakturę z KGS to niech napisze jak to wygląda, tzn. jaką cenę dostał za buraki kontraktowe...

Opublikowano

Panowie z racji tego że nie miałem kornkali na placu, zaoralem tydzień temu obornik na polu pod buraki. i teraz przyszedł mi nawóz i czy najlepiej rozsiac go już teraz ma orkę (pola rowne, klasy ziemi 3) i żeby się rozpuścił do wiosny czy raczej rozsiac 3-4 tyg przed siewem buraku.? Jak to z wymywaniem potasu prze zzime gdy nie jest wymieszany z gleba? 

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Dobrze czytałeś tylko nie do końca. Cena podstawowa to 37 euro plus 13 euro gwarantowanej zaliczki na poczet dodatkowego świadczenia związanego z ceną cukru (razem 50 euro). W ten sposób cukrownia "zjada ciastko i ma ciastko": niby oferuje najwyższą cenę za burak i jednocześnie pozbawia nas premii związanej z wysoką ceną cukru, którą gwarantuje nam umowa. 

Jeśli ktoś dostał fakturę z KGS to niech napisze jak to wygląda, tzn. jaką cenę dostał za buraki kontraktowe...

A porównasz mi to z umową na przyszły rok? Trochę mi to rozjaśni wszystko 

Opublikowano

Nie wiem jak to porównać. Na przyszły rok jest 45euro i jest to cena podstawowa. Biorąc pod uwagę tegoroczną cenę (tzn. jak się zmieniała bo umowy na ten rok były podpisywane po 30 euro) to trudno coś przewidzieć. Wszystko zależy od areału jaki został zakontraktowany na 2023 rok. Jak KGS będzie chciała "odzyskać" areał to cena być może wzrośnie, ale biorąc pod uwagę jak niektórzy tutaj zachwycają się tegorocznym zyskiem to różnie może być...

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, skywalker89 napisał:

Ku rwa 65t i w górę to się opłacało zawsze czy przy 250zl czy 120zl/t.. ale nie przy kontrakcie 50t/ha.  u mnie 40-60t od wielu lat z jednym wyjątkiem i jak tu byc pozytywnie nastawionym ? 

Kiedyś mi dowalileś jak pisałem że sprzedałem rzepak w żniwa, że kiepski ze mnie rolnik to teraz ja odbije piłeczkę- słabiutki z Ciebie rolnik bo nawet ja na moich wielkopolskich ziemiach 4-6 nieraz trochę 3 ale burak głównie 4-5 osiągam 60+ rok w rok. W tym jeszcze nie wykopane ale pozniej 60 nie schodzi średnia z 5 lat. Moze siej cos innego?

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
8 godzin temu, wlamaj1 napisał:

Nie wiem jak to porównać. Na przyszły rok jest 45euro i jest to cena podstawowa. Biorąc pod uwagę tegoroczną cenę (tzn. jak się zmieniała bo umowy na ten rok były podpisywane po 30 euro) to trudno coś przewidzieć. Wszystko zależy od areału jaki został zakontraktowany na 2023 rok. Jak KGS będzie chciała "odzyskać" areał to cena być może wzrośnie, ale biorąc pod uwagę jak niektórzy tutaj zachwycają się tegorocznym zyskiem to różnie może być...

Czyli do tego 45 trzeba jeszcze dodać coś za cenę cukru. Pytam bo za rok po raz pierwszy posieje buraki i chcę wiedzieć za jaką kasę będę pracował 

Opublikowano

Na dodatkowe świadczenie związane z ceną cukru to za bardzo nie licz. Sieję burak (na siebie) już dziesięć lat i jeśli dobrze pamiętam wypłacone było może raz. W tym roku niby jest ale jakby go nie było bo jest wliczone w cenę cukru. Niby to jest zaliczka to może coś jeszcze rzucą ale raczej wątpię bo ta zaliczka jest bardzo wysoka...

Opublikowano
13 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Kiedyś mi dowalileś jak pisałem że sprzedałem rzepak w żniwa, że kiepski ze mnie rolnik to teraz ja odbije piłeczkę- słabiutki z Ciebie rolnik bo nawet ja na moich wielkopolskich ziemiach 4-6 nieraz trochę 3 ale burak głównie 4-5 osiągam 60+ rok w rok. W tym jeszcze nie wykopane ale pozniej 60 nie schodzi średnia z 5 lat. Moze siej cos innego?

To na pewno nie ja Ci dowaliłem, jak jest co z pieniądzem zrobić to i tą sprzedaż w żniwa nie była zła. 

No słabo, ale to nie tylko u mnie, u okolicznych znajomych 3-4 razy większych gospodarzy plony e ostatnich latach koło 60t i też nie mogą więcej wydusic. Żeby posiac w przyszłym roku kuszą mnie 3 rzeczy, po 1 na tych kawałkach co bym sial to przynajmniej na polowie jest do wyciągnięcia ponad 70t bo tam tak bywało, ziemia inna, dobra i z 10 lat buraka już nie bylo, na drugim kawałku też był ostatnio dobre pod 70t.

2 jakaś stała dosyć niezła cena, bo wszystko inne może w dowolnym momencie spaść o 200-300zl i po biznesach jeczmiennych jarych ? 

3. Inny gatunek co mi pasuje na tych kawałkach pod rś. 

To jakie proponujecie zastosować nawożenie jak coś?? Zasobności wysokie, gleby ciężkie. Przed zimą z 250kg soli, na wiosnę ze 300kg polifoski jakiej 6 i może fosforanu ze  100kg? Wczesną wiosną pewnie by poszedł dlutowiec bo pola zostawiam nieorane..

Opublikowano

P po żniwach, K  2/3 po żniwach na ściernisko, reszta 1/3 wiosna , mozesz wszystko po żniwach jak ziemia gliniasta

Opublikowano
23 godziny temu, roni9411 napisał:

Panowie z racji tego że nie miałem kornkali na placu, zaoralem tydzień temu obornik na polu pod buraki. i teraz przyszedł mi nawóz i czy najlepiej rozsiac go już teraz ma orkę (pola rowne, klasy ziemi 3) i żeby się rozpuścił do wiosny czy raczej rozsiac 3-4 tyg przed siewem buraku.? Jak to z wymywaniem potasu prze zzime gdy nie jest wymieszany z gleba? 

Ja obornik w sierpniu i 300kg Korn kali w styczniu lutym na mrozie 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

P po żniwach, K  2/3 po żniwach na ściernisko, reszta 1/3 wiosna , mozesz wszystko po żniwach jak ziemia gliniasta

A konkretne dawki jakie dajesz, a nie ułamkami rzucasz ? 

Jakie to ma znaczenie czy po zniwach na ściernisko czy teraz? Jak dla mnie to po zniwach lepiej jak siejemy zaraz międzyplony, to fajnie nawozy przerobi.. a tak?