Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.09.2022 o 16:08, hardkor113 napisał:

27 października sialem. Normalna orka.Bez żadnego npk. Dala najlepiej że wszystkich pszenic

Po co ta orka? Wystarczy jakiś agregat talerzowy.Sieje tak od 2019 i różnica minimalna.

Opublikowano (edytowane)

lepiej nie orać ale zrobić bezorkowcem na 20-24 cm, sama talerzówka to jak kopane na sucho, to jeszcze ujdzie, ale mi to się nie podoba

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jak dla mnie głębokie rycie w polu, zwłaszcza po roślinach głęboko korzeniących się, w czasach drogiej energii robi się coraz bardziej bezsensowne ??? Przecież burak ładnie penetruje ziemie to po co to jeszcze ryć? Jak w mokre wykopane to głębosz tylko zaszkodzi w takich warunkach jeszcze. Ja po burakach, po tym jak kombajnem przemiesza liście wstępnie z ziemią, może jeszcze raz przemieszam jakim gruberkiem i po tym może plyciutka orka aby tylko przykryć resztki żeby ograniczyć straty azotu.. albo na odwrót, najpierw jak najpłytsza orka a później grajberkiem przemieszać? Takie mam pomysły, zazwyczaj sialem po gruberze, ale wincenciak jednak zaleca orke żeby ograniczyć straty azotu z resztek..

Opublikowano (edytowane)

Przy "zgniłym wyżu"i temperaturze lekko na plusie są straty azotu?

@Pajej w okolicy sieją Conviso stripteasem Czajkowski.

Też chce w nadchodzącym sezonie spróbować.

Edytowane przez Pawlak81
Opublikowano (edytowane)

Ja po ziemniakach jesienia jade maschio na ok 35cm i buraki sieje wiosną siewnikiem standardowym. Fajne wschody są bo dobrze zagęszczona gleba jest. Plony po 2-letniej obserwacji lepsze o ok 3-6t w porównaniu z orką. 

Po burakach też robie maschio i wiosna kuku, ona super wykorzystuje zmineralizowane liscie buraka ktore na wierzchu gleby się szybko rozkładają.

Edytowane przez pala92
Opublikowano
14 godzin temu, hardkor113 napisał:

Nie mam agregatu talerzowego.

Mam ścierniskowca ale uważam ze trochę za płytko bedzie po nim.

Na drugi rok planuje kupić głębosz to może po nim bede siał

Ja bym spróbował odkręcić skrzydełka boczne w ścierniskowcu i pojechać na tyle głęboko na ile moc ciągnika pozwoli. U nas w okolicy niektórzy tak praktykują i to się sprawdza. Ja się zastanawiam nad agregatem talerzowym też na te 15cm bo nie mam głębosza ani grubera

Opublikowano
20 godzin temu, skywalker89 napisał:

Jak dla mnie głębokie rycie w polu, zwłaszcza po roślinach głęboko korzeniących się, w czasach drogiej energii robi się coraz bardziej bezsensowne ??? Przecież burak ładnie penetruje ziemie to po co to jeszcze ryć? Jak w mokre wykopane to głębosz tylko zaszkodzi w takich warunkach jeszcze. Ja po burakach, po tym jak kombajnem przemiesza liście wstępnie z ziemią, może jeszcze raz przemieszam jakim gruberkiem i po tym może plyciutka orka aby tylko przykryć resztki żeby ograniczyć straty azotu.. albo na odwrót, najpierw jak najpłytsza orka a później grajberkiem przemieszać? Takie mam pomysły, zazwyczaj sialem po gruberze, ale wincenciak jednak zaleca orke żeby ograniczyć straty azotu z resztek..

Właśnie po orce masz straty bo sie kisi, najlepiej gruber bez bocznych skrzydełek na 20-25 cm, ja mam specjlny do uprawy bezorkowej, kombajn bardzo ubija ziemie jak jest mokro , ropa z pełnym zbiornikiem to 50 ton

Opublikowano (edytowane)

Ja będe jedno pole siał na przyszły sezon , w tym są tylko poprzeczniaki, nie ma różnicy na oko , polon ztalerzowany , nastepnie uprawa bezorkowa na 25- 27 cm

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie chodzi o paliwo ,orka powoduje zmniejszenie ilości próchnicy, paliwa 3-4 litry mniej , i lepsza -szybciejsza robota, ale 200 kucy ciągnik musi mieć , żeby było to zrobine tak jak potrzeba , chyba że piaski, to 150 starczy

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Nie chodzi o paliwo ,orka powoduje zmniejszenie ilości próchnicy, paliwa 3-4 litry mniej , i lepsza -szybciejsza robota, ale 200 kucy ciągnik musi mieć , żeby było to zrobine tak jak potrzeba , chyba że piaski, to 150 starczy

Czy orka to powoduje..? To jest trochę bardziej skomplikowane, aczkolwiek można powiedzieć że przyczynia się do tego bardziej niż bezorka. Sam burak + orka to juz prochnicy ni ma. 

Podam zajebisc ie prosty przykład. Pojechałem dzisiaj w okienku  bezdeszczowym zobaczyć jęczmień co.posialem 2 tyg temu. Fajnie w końcu wyszedł. Ale grzebie na np ja wiem? 10cm2? Z wierzchu tylko troszkę ziemi przegarnalem.. 2ie piękne gąsieniczki (jęczmień posiany w sumie po rzepaku tylko po talerzowce). 

Jak dla mnie to nie ma nic fajniejszego na polu niż masa resztek pożniwnych, czy tak zwany potocznie burdel na polu.. ale ta ziemia pracuje i aż chce się ją nabrać w garść...

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, skywalker89 napisał:

Czy orka to powoduje..? To jest trochę bardziej skomplikowane, aczkolwiek można powiedzieć że przyczynia się do tego bardziej niż bezorka. Sam burak + orka to juz prochnicy ni ma. 

Podam zajebisc ie prosty przykład. Pojechałem dzisiaj w okienku  bezdeszczowym zobaczyć jęczmień co.posialem 2 tyg temu. Fajnie w końcu wyszedł. Ale grzebie na np ja wiem? 10cm2? Z wierzchu tylko troszkę ziemi przegarnalem.. 2ie piękne gąsieniczki (jęczmień posiany w sumie po rzepaku tylko po talerzowce). 

Jak dla mnie to nie ma nic fajniejszego na polu niż masa resztek pożniwnych, czy tak zwany potocznie burdel na polu.. ale ta ziemia pracuje i aż chce się ją nabrać w garść...

Gdybyś miał możliwość zobaczyć i powąchać ziemię gdzie nie daje się chemii... To jest dopiero piękny zapach i widać że żyje taka ziemia 

Opublikowano
2 godziny temu, Roxer napisał:

A to ciekawe, bo ja stosując chemie i nawozy jak na konwencjonalna uprawę przystało, dalej czułem piękny zapach ziemi podczas orki pod pszenice 

Tak ziemia pachnie, ale taka bez chemii pachnie inaczej, jeszcze ładniej. Uwierz mi na słowo albo sprawdź i za kilka lat powiesz czy mam rację 

• Haha 1
Opublikowano

Witam! Chciałbym się doradzić was jak stosujecie nawożenie fosforowo-potasowe na jesieni po skibę czy wczesną wiosną pod włókę co radzicie ziemię mozajkowe przeważnie 4a gliniasto bielicowe

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Poszedłem powąchać w koło gospodarstwa przecież rośnie trawka bez żadnego nawożenia i pachnie tka samo czemu kłamiesz

Widać mam inni nos 😁