Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No u mnie są pierwsze objawy. W największe upały większość buraków leżała plackiem i te mimo 2 zabiegów nie do uratowania.

To jeszcze teraz czym pryskać? 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

U mnie po dwóch zabiegach się zatrzymał.Wybieranie za miesiąc-tylko czy 40 ton będzie?W niedzielę zwiedziłem południowo-wschodnia część Paluk(na Inowrocław)-to sporo plantacji do zbioru talerzowką.

Opublikowano
8 godzin temu, Piotr1711 napisał:

Kto z was kopie swoim kombajnem bo u nas holmer po 1300zl brutto i tak myślę że chyba wyciągnę Stolla

Jeszcze wyorywacz konny u mnie leży...teraz woły w każdym gospodarstwie, bo tylko byki się opłacą.Tylko bab trza poznachodzic..i heja!!! :D

Opublikowano

Takim Neptunem to też drożej.Ale się ludziskom zdaje,że ciurnie zbiornik ON do c360 na 2ha i to już koniec kosztów.

Oby się 2010 rok nie powtórzył to i te 1300 zapłacę.

Opublikowano

Jadę na 2 Neptuny 8 hektarów wychodzi 35 litrów ON na ha, w ciągu 3 lat poszło 3000 na części i inne badziewia do tych zabytków czyli 130 zł na hektar, dolicz amortyzację ciągnika i wychodzi około 500 zł brutto za ha, różnica między holmerem a mną to moja i ojca premia za kopanie. kopiemy 5 dni po 8 lub 9 godzin + 1 dzień na przygotowanie kombajnów. Nordzucker + 6 euro na obecną kampanię czyli około 41 Euro w zależności od wariantu umowy, koszty doczyszczenia i transportu po stronie cukrowni.

a i liście do byków zostają, pod warunkiem że chwościka nie zeżre

• Like 1
Opublikowano

Większośc liści nie potrzebuje , zresztą to dobry nawóz , wiele składników wraca do gleby, kopiąc neptunem masz 2 do 5 tony mniej, bo neptun dużo nałamie buraków w zależności jak zwięzła gleba, no i jak sucho, skoro tylko 35 litrów paliwa to jakim ciągnikiem kopiesz , wychodzi Ci 10 godzin hektar , czyli 3,5 kitra na godzine s[ala traktor , nierealne kopałem hektar 8 godzin i wychodziło 45-55 litrów w zależnośći jakie warunki na polu, i to osczędny ciągnik , sześdziesiątka , by więcej spaliła

Opublikowano

Kombajn samobieżny może i wykopie burak w całości ale potem korzeń i tak utrąci a jak nie to zrobi to doczyszczarka - wystarczy spojrzeć co zostaje po pryzmie także kopiąc neptunem raczej nie ma większych strat. W normalnych warunkach zużycie paliwa około 4l/h jest realne - tylko każdy je szacował - nikt nie mierzył. Chociaż teraz przy zbiorniku z dystrybutorem to nie problem. Przy kopaniu neptunem najgorsze jest to że poprzeczniaki trzeba zrobić "na piechotę" oraz odwóz - żeby robota zła sprawnie musi być dwóch ludzi. Przy długich działkach to już jest konieczność. Ja w tym roku mam 4 ha na trzech działkach - także samemu to więcej czasu zajęło by mi przygotowanie plantacji do kopania niż samo kopanie...

Opublikowano

pola mam duże od miedzy daje 2 lub 3 siewniki jęczmienia jarego to samo na poprzeczniakach więc wjeżdżam i kopie , co do pozostawienia liści zgodzę się to jest dobry nawóz ale obornik od bydła widzieliście z buraków stanowią około 10% pasy treściwej na pewno jest lepszy. kopię zetorem proximą i Ursusem c360 wyorywacz mam tak dorobiony że musi być naprawdę suchy rok żeby korzonki się łamały, jeżeli nie łem jej kombajn to tak jak wyżej kolega pisał doczyszczarka zrobi swoje. każdy liczy po swojemu ja pewnie jakbym miał jechać na jeden kombajn bez ojca to nasrałbym na to i wziąłbym usługę

Opublikowano

To zamiast lemieszy co masz , daj zdjęcie , wózek bez wibratora nie może wykopać bez łamania na mocnych ziemiach , zresztą teraz na ogół kopie się jak jest sucho

Opublikowano

Kopie proxima 7441 spalanie na ha to 40 litrów dziennie wykopie 1.5 ha z palcem w d... Stół na ruchomym wyorywaczu Holmer czyściej buraków nie wykopie wiem bo rok temu kopalem Holmerem straty po samobieżnym masakra!!!! Kopia jak chcą a przede wszystkim brudno oglowione co się wionze z wysokim zanieczyszczeniem % po stołu 6-8 % po holmeze 14-18%

• Haha 1
Opublikowano

Ale to jakiś operator musial być kiepski i holmer wyjechany, nie przygotowany. Chcesz powiedzieć że za parę uschniętych liści dają dodatkowe 10 % zanieczyszczeń? 

Nie wiem jak stoll ale przy Neptunie ogławianie to jest kilka ton strat i na kopcowanie burak się nie nadaje. Ale jak ktoś liście na pasze zbiera to do niego nie jest to strara tylko cenna pasza energetyczna.

Opublikowano
Jak by że 30 % ludzi kopali sami to odrazu z cenami spadli. Czas chyba poszukać kombajn do buraków i samemu kopać. Mam 25 ha buraka więc przy tych cenach trochę by zostało kasy
Opublikowano

Bartek 933 wykopiesz Stołem to zobaczysz jaka jest różnica między Neptunem! To tak jak prasowanie słomy prasa krone a sopma Skoro właścicielowi Holmera się opłaci kopać na usługi to dlaczego mi się ma nieoplacac

Kris1976 dużo by Ci zostało mam znajomego co kopie sam 19 ha w 6 dni Stoll v 200

Opublikowano

Adamn999 Twój ojciec pracowity człowiek chyba z mojego pokolenia nie leży fujarą do góry i na usługi się ogląda bo się nioplaci samemu kopać to dlaczego 90% rolników mają kombajny zbożowe? Nawet są tacy co mają 5ha i mają kombajn głupie powiedzenie bo się nioplaci tacy co wszystko najmują to dziś się zwijają

Paweł Wlkp przegruberuj pole poholmerze zobaczysz ile ton buraków leży pinim