Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.04.2022 o 07:01, miwigos napisał:

Jakby były pobudzane to byś wuedział ,droższe

Moje były głęboko siane bo sucho było,pojedynczy wychodzą , niech popaduje bo skorupa się zrobiła 

Somsiad cwaniak na III i IV klasie siał na początku kwietnia i pierwsze ma na wierzchu. Na poprzeczniaku, gdzie poszły płycej po 3 buraki z rzędu się nawet zdarzają.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Jak bym zasiał na początku kwietrnia to by dopiero miały kiełki i zbite ,więc jeszcze gorzej, bo zsiane by były w całkiem suchą glebe i 6 kwietnia zbiło to by do wyjścia miały jeszcze daleko, a tak wychodzą powoli

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Tak tak, bo kiełki to że nasionko buraka ma Kiełek to.magicznie pomoże mu sie przebić przez skorupę..  nie opowiadaj później też bajek że ma czysto zebrałeś 80t przy 17% cukru przy 1 oprysku na chwościka..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

popaduje , a skorupa nie jest aż tak mocna, w ubiegłym sezonie byli tacy co nie prskali na chwościka i było dobrze

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów uprawie buraków cukrowych, to mój dopiero 3 sezon z tą uprawą (wprowadzona dla płodozmianiu) 

Działki na ten rok mam po pszenicy, na części był poplon - gorczyca zaorany na zimę, Na wiosnę aby nie wysychało przejechałem wszystko talerzówką z cieżkim wałem na płytko i tak leży już ponad miesiąc, jutro pojutrze bedę wysiewał nawozy, Czym najlepiej tą ziemie "ruszyć" uprawić przed siewem? Agregat ścierniskowy + uprawa? Talerzówką na glęboko? Może agregat uprawo-siewny aktywny? Wiadomo zależy mi na jak najlepszej strukturze gleby ale i optymalizacji kosztów. Bedę wdzieczny za poradę. Z góry dziekuję

Opublikowano (edytowane)

Srodki ochrony roślin  kupisz z vatem 0 %

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Witam czy taka ochrona przed chwastamimoże być 

Pierwszy zabieg 

Safari 10g

Goltix 0,4l

Oblix 0,33l

Lontler 0,1l

2 zabieg 

Safari 15g

Goltix 0,4l

Oblix 0,33l

Lontrel 0,1l

3 zabieg

safari 15g

Goltix 0,4l

Oblix 0,4l

Lontrel 0,1l

Venzar 0,15l

Tanaris 0,15l 

I czwarty to samo co trzeci

Opublikowano (edytowane)

Taka dawka goltixu nic nie da, minimum to 0,8. W pierwszym zamiast lontrelu dodaj  fenmedifan . Venzar w 2 zwiększ do 0,2l a w 3 możesz nawet do 0,3l. Jak byś jeszcze miał coś co działa też doglebowo to 4 oprysk nie był by potrzebny. 

Edytowane przez poosa21
Opublikowano
7 godzin temu, jarekzss1988 napisał:

Witam czy taka ochrona przed chwastamimoże być 

Pierwszy zabieg 

Safari 10g

Goltix 0,4l

Oblix 0,33l

Lontler 0,1l

2 zabieg 

Safari 15g

Goltix 0,4l

Oblix 0,33l

Lontrel 0,1l

3 zabieg

safari 15g

Goltix 0,4l

Oblix 0,4l

Lontrel 0,1l

Venzar 0,15l

Tanaris 0,15l 

I czwarty to samo co trzeci

Z tak dziwną technologia pierwsze sie spotkałem

Opublikowano

W KSC opracowali zalecenia.I tak mieszają.Tylko Goltix 1l/ha.

Ale żeby CZTERY zabiegi???

Opublikowano

Buraki convisio w fazie liścieni , komosa też w tej fazie. Teraz pytanie bo mam 1,4 l na ha bo zostało z zeszłego roku convisio one herbicyd. Dawać teraz goltix z fenmedifamem ( niskie temperatury zapowiadają chodzi szczególnie o fenmedifam ) czy dokupić 0,1 l na ha i jechać 3x0,5 l convisio ?

Opublikowano

5 gram Safari? Burak nawet nie będzie wiedział że był tym opryskany. Pozatym patrzy się na chwasty a nie na buraki. To będzie pierwszy zabieg na chwasty?

I jak duże są te chwasty

Opublikowano
Andzej23 napisał:

5 gram Safari? Burak nawet nie będzie wiedział że był tym opryskany. Pozatym patrzy się na chwasty a nie na buraki. To będzie pierwszy zabieg na chwasty?

I jak duże są te chwasty

Tak, to będzie pierwszy zabieg. Najwięcej jest samosiewów rzepaku w fazie liścieni.

Opublikowano

liścienie to trzeba już jechać. Safari dałbym spokojnie 10g. tylko jeżeli to pierwszy zabieg to 1l goltixu to będzie mało. Najmniej 1,5l plus do tego jakiś powertwin 1l. Niestety w burakach jest tak, że jeśli na początku uciekną Ci chwasty tak potem musisz się najeździć żeby było czysto.

Oczywiście nie doradzam. osobiście bym tak zrobił. każde pole buraków jest inne z innymi chawsami i trzeba podchodzić indywidualnie. Trzeba pole monitorować

Opublikowano

Poszła mieszanina: Goltix 1,4l+Ethofol 0,4l+Corzal 1l+Solider 0,1+Asystent 0,05l.Opryskiwacza nie rozpuściło to może podziała?