Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, ZMATI napisał:

Ja miałem kontrole z rs. Dostałem rs i onw dwa tygodnie później. Obszarowek dalej brak. O co chodzi? 

Nie mam pojęcia... W BP nic nie chcą mi powiedzieć czy była jakaś kontrola bo podobno nie mogą mówić .. i tak czekam w sumie nie wiem za czym. Czy za jakimiś protokołami z kontroli (o ile była) czy za zaliczkami. Coś czuję że po nowym roku dopiero całość będzie 

Opublikowano

Dziś już brak aktualizacji. Teraz będą rolnikom wystawiać skierowania na badania :)

Dziś już brak aktualizacji. Teraz będą rolnikom wystawiać skierowania na badania :)

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Enka19 napisał:

Ja sprawdzałam teraz na epuap to dziś przelew też nie wyszedł.

A zobacz dzisiaj? U mnie nic

Edytowane przez AdamsB
Opublikowano

Na świętego Mikołaja 🥲

Według agencji 90 tys rolników nie dostało jeszcze zaliczek z bezp i około 15 tys z prow. W zeszłym roku nie wypłacili około 9 tys rolnikom. Czekamy pozostały 3 dni robocze czyli może może wypłaca około 300 mln zł a 200 mln schowają do kieszeni. 

Opublikowano
Dnia 24.11.2022 o 15:41, Knasiu93 napisał:

Nie mam pojęcia... W BP nic nie chcą mi powiedzieć czy była jakaś kontrola bo podobno nie mogą mówić .. i tak czekam w sumie nie wiem za czym. Czy za jakimiś protokołami z kontroli (o ile była) czy za zaliczkami. Coś czuję że po nowym roku dopiero całość będzie 

A jak tam dzisiaj?

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

Ja też nie dostałem dopłat, pytałem kolegów czy oni dostali a oni mówią że też nie, I coś nie słychać w gminie żeby ktoś dostał i ciul wie czemu, kontroli nie było

A jaki powiat?

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, Bolsick napisał:

Da się sprawdzić czy była kontrol ? Chodzi o rolnosrodowiskowe jeśli tak proszę o link

Jakbyś miał kontrole z RS to by minimum 48 wcześniej do ciebie dzwonili. Przy każdej kontroli z rs jest obowiązek pomiaru wszystkich dzialek. Kontrole rs na miejscu są zapowiadane. Więc pewnie miałeś bo się pytasz. Mogłeś mieć foto a to już nie jest zapowiedziane. 

Miałem już kontrole rs 3 razy. Sprawdź sobie przepisy. Każda kontrola rs wymaga weryfikacji papierów czyli jesteś wcześniej informowany o kontroli bo muszą najpierw przejrzeć plany i papiery. Jak kontrolujący przyjeżdża na początek to on nawet nie wie jakie masz programy. Weryfikują to ono na miejscu i twoja obecność jest obowiązkowa. 

Opublikowano

ja też na ten moment nic z rolnosrodowiskowych lubelskie powiat chełmski dostał ktoś z tych rejonów ? miałem kontrolę ale to była odnośnie środkow ochrony roślin spis oprysków itp taką kontrola blokuje wypłatę ? zaliczka bezpośrednich przyszła normalnie zaraz po początku wypłat

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, lukasz493 napisał:

miałem kontrolę ale to była odnośnie środkow ochrony roślin spis oprysków itp taką kontrola blokuje wypłatę ? zaliczka bezpośrednich przyszła normalnie zaraz po początku wypłat

Kto tę kontrole śor prowadził i czy wcześniej się zapowiadali?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

Środki ochrony roślin to komtrola z pior chociaż ARiMR też ma prawo kontrolować. 

Proste pytanie czy sprawdzali rejestr zabiegów, plan nawożenia i przeliczalna dawki. Jeżeli nie to kontrola z pior co noea nic wspólnego z zaliczkami. 

A ja dostałem rs po kontroli a nie mam bezpośrednich. Wszystko odwrotnie niż u ciebie. 

Opublikowano
13 godzin temu, ZMATI napisał:

Środki ochrony roślin to komtrola z pior chociaż ARiMR też ma prawo kontrolować. 

Proste pytanie czy sprawdzali rejestr zabiegów, plan nawożenia i przeliczalna dawki. Jeżeli nie to kontrola z pior co noea nic wspólnego z zaliczkami. 

A ja dostałem rs po kontroli a nie mam bezpośrednich. Wszystko odwrotnie niż u ciebie. 

Właśnie chodzi o to że nie miałem kontroli na miejscu a zaliczek brak dodam że to ostatni rok pięciolatki miałem dużo kontroli od początku ale w tym roku nie  bylo. Zawsze wszystko było w porządku 

Opublikowano
17 minut temu, Bolsick napisał:

Właśnie chodzi o to że nie miałem kontroli na miejscu a zaliczek brak dodam że to ostatni rok pięciolatki miałem dużo kontroli od początku ale w tym roku nie  bylo. Zawsze wszystko było w porządku 

A powiedzieli ci w bp że nie miałeś kontroli?

Dnia 25.11.2022 o 11:49, Enka19 napisał:

Nic dziś też 

Ja już sprawdziłem na dziś - nic 

Opublikowano

Dziwi mnie fakt ze agencja już się tłumaczy że wypłaty zaliczek mogą być zagrożone dla niektórych rolników bo zajmują się pomocą suszowa-socjalna. Przecież takie wnioski powinny być przygotowane wcześniej w wakacje a nie na ostatnią chwilę. Zobaczymy czy komuś coś dziś wpadnie. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v