Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Szukam opryskiwacza ciaganego do 40 tys. Pojemność około 2500. Belka 20 do 24 metrów.Czego szukać czego unikać ?Ceny części zamiennych dostępność?

Hardi Comander 20 letni wart jest swojej ceny? Drogi w serwisowaniu?

Opublikowano (edytowane)

Mój znajomy ma hardi tyle że 600l i belka 12m ale ma go już 18 lat i jest z niego bardzo zadowolony i pryskał by nim jeszcze kupe lat ale doszło mu troche ziemi i teraz będzie kupował nowego krukowiaka na program

Edytowane przez pulhniak
Opublikowano

Do hardiego można kupić przejściówki do dysz, koszt 15zł przejściówka plus dysza. Sam mam hardiego  i niestety po 20 latach użytkowania dysze różnie rozpryskują. Bedzie trzeba dołożyć te 3tyś na końcówki, membrany - są zamienniki, farba pierwsza klasa. Z minusów to jest ciężki ( zawieszany ) i cena zakupu.

Opublikowano
1 godzinę temu, przemyslaw111187 napisał:

A polski np Krukowiak tylko nowy czy  kilku letni da radę? Areał około 100 ja kukurydzy

Mam siewnik zbożowy Krukowiak i nie polecam tej marki. Mnóstwo niedoróbek, ostatnio przerabiałem uchwyt kół dogniatających i się mocno zdziwiłem jak przy zeszlifowywaniu farby zauważyłem, że jest on pomalowany farbą jednowarstwową bez jakiegokolwiek podkładu. Jeśli opryskiwacze też tak malują to nie wróżę długiego żywota dla takiej maszyny.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek1974 napisał:

proszkowo to jest jedna warstwa 

Siewnik nawozowy mam z Sipmy i podobno też był malowany proszkowo, ale w miejscach gdzie go zarysowałem wyłazi żółta farba podkładowa. Jest to nawiasem mówiąc jedyna polska maszyna z której jestem w pełni zadowolony, bo po bodajże 8 latach wygląda dalej jak nowa (oprócz kilku miejsc gdzie z mojej winy została zarysowana)

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, Dastan napisał:

Z Hardi jest ten problem, że oni maja wszystko "swoje" zawory, pompy, itd do kupienia tylko firmowe, a co za tym idzie ceny powalające.

co to znaczy cena powalająca?

Tak wygląda 15 letni Commander podczas mycia. Kupiony za 35tys, w drobne poprawki wsadziłem 5tys i dwa sezony smiga.

20210515_072225.jpg

Opublikowano
15 godzin temu, pulhniak napisał:

nie wiem ale ponoć z tych krukowiaków bardzo szybko schodzi farba

A kopernik ponoć była kobietą. Mam 5letniego oriona na 60ha i wygląda jak z fabryki, farba nigdzie nie schodzi.

Opublikowano

A jak z częściami do pompy drogi remont? Rozpylacze głowice membranki to wszystko tylko hardi czy są jakieś zamieniki?Zna może ktoś przypadek że pękł zbiornik na dole przy ramię w takim Hardi? bo liczę się z tym że kupie 20 letni opryskiwacz i parę tysięcy ha opryskal już. 

• Root Admin
Opublikowano

zależy która pompa 300 czy 400, do 300 zestaw naprawczy ok 1500-1800 - ale jest wszystko - membrany i zaworki, możesz kupić tez posczególne membrany i poszczególne zaworki. do 400 płaciłem coś koło 2500. Na 6 membran 4 były pęknięte i dwa zaworki kompletnie zgnite. korpusy 3pozycyjne koło 100zł, kołpaki oryginalne 20zł, zamienniki 4zł - ale kupiłem jeden zestaw to mega gówno, nie szło ich zakrecac z dołożynymi uszczelkami, kupiłem używane kołpaki i pasują idealnie - dysze to byle jakie możesz kupić, od takich po 2zł do takich po 50zł.

A czy zbiornik może peknać - wszystko moze. Ja na szczęście nie maiłem takiej sytuacji.

Zobacz na pracę belki - jade 8km/h

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

A kopernik ponoć była kobietą. Mam 5letniego oriona na 60ha i wygląda jak z fabryki, farba nigdzie nie schodzi.

no bym polemizował. W dwóch miejscach nie uderzone, nie narażone na działanie ŚOR i farba zeszła-w tym roku zauważyłem. Dół ramy czyli to na czym stoi jak jest odczepiony od ciągnika ruda bierze jak cholera ale tam potrafią dostać się ŚOR z dysz i mimo mycia to i tak rdzewieje.

Wersja Optimal 500/12 z 2010 czy 11 roku, sezon zimowy na magazynie stoi a pompa w domu w ciepłym. Sprężynki w pompie poszły zaraz po gwarancji i ciśnienie pulsowało, końcem 2021 chyba też jedna walnęła bo coś zaczęło pulsować i trza zajrzeć.
Rurki z kwasówki - jak nie odkręcisz plastików z nich i na zimę nie będą sobie zwisać to mróz rozsadzi.
Sterowanie rozdzielaczem a raczej rozdzielacz wyjęliśmy i na 4 eurozłączach steruje się wajchami w ciągniku (MTZ ma z przodu więc jest lepiej niż tym fabrycznym rozdzielaczem). I coś mi świta że jak to demontowaliśmy to wyszło ze tam są gwinty i calowe i metryczne na wężach ;)

~35ha obrabiał i koniec, mam nadzieję że na dniach przyjdzie nowy i że będzie służył dłużej i będzie lepszy. A i nie jest to polska produkcja pod programy pomocowe arimir.

Opublikowano
4 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

no bym polemizował. W dwóch miejscach nie uderzone, nie narażone na działanie ŚOR i farba zeszła-w tym roku zauważyłem. Dół ramy czyli to na czym stoi jak jest odczepiony od ciągnika ruda bierze jak cholera ale tam potrafią dostać się ŚOR z dysz i mimo mycia to i tak rdzewieje.

Wersja Optimal 500/12 z 2010 czy 11 roku, sezon zimowy na magazynie stoi a pompa w domu w ciepłym. Sprężynki w pompie poszły zaraz po gwarancji i ciśnienie pulsowało, końcem 2021 chyba też jedna walnęła bo coś zaczęło pulsować i trza zajrzeć.
Rurki z kwasówki - jak nie odkręcisz plastików z nich i na zimę nie będą sobie zwisać to mróz rozsadzi.
Sterowanie rozdzielaczem a raczej rozdzielacz wyjęliśmy i na 4 eurozłączach steruje się wajchami w ciągniku (MTZ ma z przodu więc jest lepiej niż tym fabrycznym rozdzielaczem). I coś mi świta że jak to demontowaliśmy to wyszło ze tam są gwinty i calowe i metryczne na wężach ;)

~35ha obrabiał i koniec, mam nadzieję że na dniach przyjdzie nowy i że będzie służył dłużej i będzie lepszy. A i nie jest to polska produkcja pod programy pomocowe arimir.

Dawno temu miałem 500/12, pracował wzorowo na ok 35ha, żadnej rdzy, potem przesiadka na pilmeta 1600/12 ciągany i już sporo gorzej. Obecnie jak wyżej.