Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Norman napisał:

Pszenica oz siana koniec listopada tak wygląda na 17.02 Zimny i mroźny grudzień był teraz dopiero coś szpilkuje (od drogi trochę lepiej) mam nadzieję że coś z tego będzie nigdy tak nie miałem, zawsze wzeszła do końca grudnia.

IMG_20220217_075114.jpg

IMG_20220217_075037.jpg

W miarę możliwości szybki wiazd z saletrą do tego z moddusem start w dawce 0.3l na ha z dodatkiem chloreku chloromekwatu (najpózniej do10 kwietnia) a w przyzwoitym roku będzie plon...Czasami tak pózne pszenice potrafią zaskoczyć pozytywnie a niekiedy dać lepszy plon niż te siane w terminie optymalnym...

Edytowane przez Kiss90
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Będzie co Matka Natura zechce!!! Może być super ciepło, a w marcu kilka dni porządnego minusu i można już myśleć o następnych zasiewach. Na szczęście wymyślili tę kukurydzę :)

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
29 minut temu, yacenty napisał:

az strach iść w pole i oglądać oziminy, ten luty idzie na rekord. Tylko jedna nocka z przymrozkiem

image.png

Ja odkąd przejąłem gospodarstwo stosowałem w lutym nawozy typu korn kali czy kizeryt dlatego każdy życzliwy sąsiad już wie że nie ma po co podp***dalać mnie bo nie naruszam przepisów... A tu cyk wczoraj już poszedł saletrzak na pszenżyto i żyto ;)

Pszenica czeka na swoją kolej bo była siana bardzo późno po burakach i QQ.

Opublikowano (edytowane)

Wiem że prognozy to tylko prognozy. Ale Interia je pozmieniała i na cały marzec pokazuje temperaturę w granicach 1-5st w dzień i minus w nocy. Kuj-pom.

Edytowane przez Nh89
  • Root Admin
Opublikowano

Mnie tam chodziło o to, że cała przyroda już mocno ruszyła do przodu i wiele osób które żyją wg kalendarza mogą się troszkę zdziwić. Chyba ze bedzie jak rok temu i kwietniowa pogoda zamrozi wegetację.

Opublikowano
Nh89 napisał:

7 godzin temu, janusz_zawierucha napisał:

Pewnie 300 EC, bo w innej nie występuje. Może to być Promino, albo Protendo. Innej opcji jak do tej pory, nie było.

A pecarii ?

Protendo, Pecari, Poleposition, to jeden i ten sam środek. Podobnie jak metkonazol w formule 60 EC (Sirena, Plexeo, Conatra)

Kiss90 napisał:

4 godziny temu, Norman napisał:

Pszenica oz siana koniec listopada tak wygląda na 17.02 Zimny i mroźny grudzień był teraz dopiero coś szpilkuje (od drogi trochę lepiej) mam nadzieję że coś z tego będzie nigdy tak nie miałem, zawsze wzeszła do końca grudnia.

W miarę możliwości szybki wiazd z saletrą do tego z moddusem start w dawce 0.3l na ha z dodatkiem chloreku chloromekwatu (najpózniej do10 kwietnia) a w przyzwoitym roku będzie plon...Czasami tak pózne pszenice potrafią zaskoczyć pozytywnie a niekiedy dać lepszy plon niż te siane w terminie optymalnym...

Co za bzdury z tym Moddusem ! trineksapak przyspiesza redukcję późnych pędów. Jeśli chemia, to tylko ccc ! A jeśli do odchwaszczania w fazie krzewienia, będą użyte herbicydy z grupy sulfonylomoczników, to nawet z ccc można zrezygnować..

yacenty napisał:

Mnie tam chodziło o to, że cała przyroda już mocno ruszyła do przodu i wiele osób które żyją wg kalendarza mogą się troszkę zdziwić. Chyba ze bedzie jak rok temu i kwietniowa pogoda zamrozi wegetację.

Ile od wczoraj napadało tam u Was na Dln. Śl. ?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, janusz_zawierucha napisał:

Protendo, Pecari, Poleposition, to jeden i ten sam środek. Podobnie jak metkonazol w formule 60 EC (Sirena, Plexeo, Conatra)

Co za bzdury z tym Moddusem ! trineksapak przyspiesza redukcję późnych pędów. Jeśli chemia, to tylko ccc ! A jeśli do odchwaszczania w fazie krzewienia, będą użyte herbicydy z grupy sulfonylomoczników, to nawet z ccc można zrezygnować..

Ile od wczoraj napadało tam u Was na Dln. Śl. ?

12l w nocy zaczęło padac,tylko dziś tak wieje że z tej wody niewiele zostanie raczej 

Edytowane przez dlugin
Opublikowano

Według kalendarza nakazała nam żyć łUnia. W Brukseli wiedzą najlepiej kiedy i jakie nawozy należy zastosować, jakich nie wolno. Wybierają nam cel inwestycji, choć akurat tego nie potrzebujesz np. GPS w maszynie. Dołożą 1000 zł do ha, ale mamy chodzić jak oni zagrają. Obecnie ceny nawozów poszybowały, więc chcą nam dać na nie dopłaty. Będzie kolejna dopłata, poprzez którą będą mogli nas represjonować. Unijna zasada - podnieś ceny, daj dopłaty, represjonuj.

• Like 1
Opublikowano

Siedzqcybyk nik ci nie każe składać wniosku o dopłaty jak nie złożysz to robisz co chcesz

Opublikowano
59 minut temu, janusz_zawierucha napisał:

Co za bzdury z tym Moddusem ! trineksapak przyspiesza redukcję późnych pędów. Jeśli chemia, to tylko ccc ! A jeśli do odchwaszczania w fazie krzewienia, będą użyte herbicydy z grupy sulfonylomoczników, to nawet z ccc można zrezygnować.

Przy wiosennej redukcji azotu z 140kg do 100kg lepiej w takim razie ccc? Korzystalem zawsze z modusa ale moze to faktycznie bez sensu. Stanowisko po rzepaku pod korzen 250 pilifoski 6. Do tej pory srednio przy takim nawozeniu wychodzilo 6.5 - 7t.

Opublikowano
1 minutę temu, poosa21 napisał:

Poczytaj przepisy, nie składanie wniosku na dopłaty nie zwalnia cie z przestrzegania przepisów CC, możesz dostać karę administracyjna. 

złożenie wniosku o dopłaty oznacza akceptację zasad CC, w innym przypadku nie podlegasz tym zasadom i kontroli

Opublikowano

Kiedyś nadgorliwy sąsiad chciał podpieprzyc drugiego, że ten na jakimś kawałku to czy tamto

Pani z kontroli powiedziała krótko - nie składa wniosków o dopłaty  i nie podlega kontroli, może robić na tym polu co chce, dla agencji nie istnieje

Opublikowano

jeśli o dokrzewianie moim zdaniem jest naj lepsza saletra amonowa z dodatkiem jakiegoś nawozu z siarką

ccc jak będzie sucho to tylko skróci korzenie a modusem kiedyś próbowałem i nie widziałem jakiś super efektów

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Kiedyś nadgorliwy sąsiad chciał podpieprzyc drugiego, że ten na jakimś kawałku to czy tamto

Pani z kontroli powiedziała krótko - nie składa wniosków o dopłaty  i nie podlega kontroli, może robić na tym polu co chce, dla agencji nie istnieje

Zobacz co może zrobić np PIORiN, bo nie tylko ARiMR może nałożyć karę. 

Opublikowano
Przed chwilą, poosa21 napisał:

Zobacz co może zrobić np PIORiN, bo nie tylko ARiMR może nałożyć karę. 

a skąd piorin bierze pola do kontroli ?  u mnie ostatnio chodzili i pobierali próbki tylko tam, gdzie ktoś bierze dopłaty, moje kawałki omijali - sam widziałem, bo mam kilka dzierzaw bez żadnych dopłat

na tej samej zasadzie Policja może wystawić mandat za prace na polu po pijaku

Opublikowano

W sąsiedniej wiosce kilka lat temu znajomy składował obornika na działce jakiegoś pijaczka i za to mu płacił, ale ktoś doniósł i miał kontrole z różnych instytucji, wiem że dostał karę kilku tysięcy a wniosku na dopłaty napewno nie składał, na szczęście właściciel obornika zapłacił. Nawet na szkoleniu odr ten przypadek poruszał. 

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

Na polu bez dopłat można stosować wycofane przez eurokomunę środki ochrony roślin?

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak kupię partię środka z substancją dziś dozwoloną do użytku, a pozwolenie na użycie wygaśnie 31.12.2022, to w 2023 i później  mogę go dalej używać o ile nie będę występował o dopłaty?

Edytowane przez JanKrzysztof
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v