Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Dokładnie 1 ha bez 2 ar ;)- kawałek z dobrą jednolita ziemią kl. IIIb, ani nie za mokry, ani nie za suchy (lekka glina). Fenomena przy bardzo podobnym prowadzeniu rok temu było 7,2t a i ph było lekko niższe. Ziarno ładne i dośc grube (po mieleniu widać dużo mąki).

Venecja po Fenomenie a przed Fenomenem co było na polu?

Opublikowano
5 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Też pszenica, ale jeszcze wtedy nie ja siałem bo to nie moje było.

To ja Venecje b.siał po rzepaku to może źle nie sypnie?

Fenomen fajna odmiana tylko choroby kłosa u mnie miała a jak z tym u Ciebie było?

Opublikowano

Centrala nasienna Zamość  , będzie miała odmiany pszenic .

Pszenica ozima -  PROMIENNA 

Pszenica ozima -  Lokata .

Pszenica ozima - Błyskawica 

Pszenica ozima - Medalistka 

Pszenica ozima - Natula 

cena 345 zł 100 kg zaś 1 tona 300 zł .

• Root Admin
Opublikowano

Pryskałem u siebie bacara trio, zostało mi w opryskiwaczu na ok 1ha. patrze kolega ma dopiero co posianą pszenice. Dzwonie do niego mówie, jaka jest akcja, to ten mówi jedź i pryskaj. Pojechałem - pole czarne - nic na wierzchu. Opryskałem 90 ar bo na tyle mi starczyło. Zrobiłem znak dokąd pryskane. On resztę pryskał jak pszenica miała 2 liscie. Nie było różnicy gdzie kiedy prsykane - całe pole czysto do żniw.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, yacenty napisał:

Było ok, materiał też spoko.

IMG_7055.JPG

A powiedz jak dojechała?

Auto z windą?

Z hds?

Długo czekałeś na dostawe?

Jesli mozna wiedziec to jaką odmianę wybrałes? Brałes dodatkowo Systive? Warto?

Edytowane przez Cheesburger
  • Root Admin
Opublikowano

Panie kochany, nie pamiętam. Ale nasiona zawsze jadą autem z windą. Ja najczęściej prosze kuriera żeby mi zwalił od razu na moją przyczepę. Stawiam przyczepę z boku, kurier ma cofnąć pod moją przyczepę, otworzy tył i przejeżdża wózkiem na moją przyczepę. Po co mam to zwalać i ładować od nowa.

Nie powiem ci ile czekałem

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, Cheesburger napisał:

Jesli mozna wiedziec to jaką odmianę wybrałes? Brałes dodatkowo Systive? Warto?

Wtedy brałem kilka odmian, patrasa, artista i rotaxa. Ale to było pare lat temu, teraz jeszcze nie zamówiłem, ale dumam nad Landrichem i RGT Treffer. Wtedy robiłem porównanie i miałem czesc z a czesc bez Systivy.

Teraz robie ciągle z. A jak ktoś mi nie chce sprzedać nasion z systiva to sam doprawiam

Opublikowano
51 minut temu, yacenty napisał:

Wtedy brałem kilka odmian, patrasa, artista i rotaxa. Ale to było pare lat temu, teraz jeszcze nie zamówiłem, ale dumam nad Landrichem i RGT Treffer. Wtedy robiłem porównanie i miałem czesc z a czesc bez Systivy.

Teraz robie ciągle z. A jak ktoś mi nie chce sprzedać nasion z systiva to sam doprawiam

a jak doprawiasz?

Opublikowano
7 godzin temu, drobny napisał:

Nie wystarczy 2l ??

2l, mało...sprawdzałem u siebie na wioększym perzu, nawet wskazuja na dawki  dzielone, daje 3l , kiedys bede tam ziemniaki dla siebie sadzil wiec nie chce glifo

Opublikowano

wracając do expert met to w zeszłym roku na jesien pryskalem 3 pola pszenicy na 3 liść jedno poprawiałem axialem bo puścił masę miotły, drugie zostawiłem bo miejscami kilka wiech miotły a 3 czyste do żniw, pryskane jednego dnia w podobnych warunkach i gleba podobna, mozaika piach i glina

Opublikowano
3 godziny temu, GABBER85 napisał:

2l, mało...sprawdzałem u siebie na wioększym perzu, nawet wskazuja na dawki  dzielone, daje 3l , kiedys bede tam ziemniaki dla siebie sadzil wiec nie chce glifo

Glifo trzeba umieć stosować. Środek zakazany w ekologi A każdy na nim jedzie. W zbożu mogą znajdować się tam mikroskopijne dawki. I taka dawka jest 1l. Do tego dobry asystent, pryskane odpowiednią kropla i w dobrych wsrunkach i pole bedxie czyste. Dlatego właśnie chcą zakazać stosowania Glifo bo ludzie jebia to litrami, a później środowisko skażone. 

Do tego tak jak wyżej piszą. Bez Glifo też się obejdzie, posiej kuku. Potem w ziemniaku też podobno idzie zwalczać perz. Przez 2 lata go zniszczysz. Potem tylko pilnować pola i bedxie czyste. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Andpol napisał:

To ja Venecje b.siał po rzepaku to może źle nie sypnie?

Fenomen fajna odmiana tylko choroby kłosa u mnie miała a jak z tym u Ciebie było?

Venecja po rzepaku może być zupełnie inna jak w monokulturze- choć z zapisków widzę że ten kawałek jednak dostał łącznie 140kg N/ha więc wynikało by że dobrze urosło. Tonnage dla porównania na mozaikowatym gorszym kawałku trochę dalej urosło 7,2t/ha (18t z kawałka 2,5ha) przy identycznym nawożeniu. Średnio poszło to 150kh N/ha, ale nie przełożyło się to jakoś inaczej na plony (tam gdzie lekko mniej posypane sypało tak samo lub minimalnie lepiej).

T3 nie stosowałem. Fenomen był raczej zdrowszy wizualnie od Tonnage (tutaj zdarzały się place z bieleniem kłosów, ale nie było tego jakoś dużo). Może to też był robal, ale mniejsza- to i tak na cele paszowe.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v