Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Junak19 napisał:

Miwigos co w tamtym roku stosowałes na t1 i t2?

input, ascra

Opublikowano

Czy ilość cieczy na ha w t1 i T2 i wogóle w zabiegach ma znaczenie na jakość wykonanego zabiegu ? Chodzi mi tu np o 180l i 220l /ha. Czy to bez większego znaczenia ?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Szło, tylko szczerze to już nie pamiętam dawek, musze sprawdzić notatki z zeszłego roku a nie mam ich pod ręką, chyba ze bedzie pod którymś zdjęciem. Kojarzy mi się unix - 06, fenpropidyna 0.4 i na pewno było w tym przepisie 100g protio, więc raczej dałem 150g tebukonazolu. Spróbuje poszukać opisu jakiegoś z zeszłego roku.

W tym roku bede patrzył na prognoze ale raczej pójde opcją którą robią sąsiedzi - T0: unix, t1 fenpropidyna i jakiś triazol - jak już będzie cieplej.
Niestety pierwsza połowa kwietnia 2021 nie była zbyt łaskawa w kontekscie stosowania triazoli

image.png

mam tą kartkę

Unix - 0.6, Tern - 0.4, Prkatis (250) - 0.4

Opublikowano

Nie tak dawno gdy to tata rządził i gospodarzył to zdarzały nam się w pszenicy czarne kłosy i to zwłaszcza na polach po rzepaku, czyli w terminowym siewie (lepeij rozwinięte zboże wiosna) i wykonywał zabiegi ochrony w dwóch terminach, późniejsze t1 gdzieś około drugiego kolanka, czasami nawet 3 i to z substancji co tam tanio sprzedali w sklepie czyli tak na prawdę o ochronie podstawy ciężko było mówić 🙃 i drugi zabieg to był po wykłoszeniu robiony T3 duettem ultra. Odkąd ja zacząłem robić pełną ochronę problem znikł. Jeszcze tylko na przydomowym polu mam problem w pszenicy w 3 placach gdzie ewidentnie od korzenia jest atakowane zboże.

Opublikowano
6 godzin temu, Nh89 napisał:

Z  innej beczki:

Krążyła opinia, że dff przyhamowuje rozwój pszenicy jesienią. U siebie stosowałem expert met 0.35 Legato ok 0,16- 0,17 i tribenuron ok 16g. W fazie ok 3 liścia. I mam wrażenie że to przyhamowalo pszenicę. Kilka dni temu rozmawiam z "specjalistą" z agroloku i stwierdził że to nie dff tylko metrybuzyna z expert meta i zbyt późna faza pszenicy. 

Spotkał się ktoś z taką opinią ?

Mit hamowania zbóż przez dff pojawił się gdy ktoś się zorientował że dff i chlomazon to ten sam mechanizm działania, bo rzeczywiście mają.

Obie substancje to inhibitory biosyntezy karotenoidów czyli ewentualną fitotoksycznością dla roślin uprawnych może być bielenie. W rzepaku po chlomazonie dość częste, w zbożach raczej rzadkie, możliwe najczęściej po zbyt wysokiej dawce, warunkach stresowych lub w mieszaninach z herbicydami w formulacji EC.

Metrybuzyna zboża potrafi konkretnie przytrzymać, w suchych latach na stanowiskach po ziemniaku nieraz to widziałem. Dlatego nie uznaje zbytnio jej do stosowania w zbożach. W ziemniaku czy strączkowych jest rewelacyjnym dodatkiem. W zbożach jest wiele innych substancji które lepiej się sprawdzają.

Flufanacet też może trochę przytrzymać bo to inhibitor biosyntezy kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, jednak to bardzo rzadkie, zauważalne raczej tylko przez specjalistów.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nh89 napisał:

Czy ilość cieczy na ha w t1 i T2 i wogóle w zabiegach ma znaczenie na jakość wykonanego zabiegu ? Chodzi mi tu np o 180l i 220l /ha. Czy to bez większego znaczenia ?

Bez znaczenia , warunki podczas oprysku ważniejsze,

1mm deszczu to 10 tyś . litrów wody na hektarze ,a to jest tyle co silna rosa,więc 40 l nie ma znaczenia

Stosuje expert wcześnie szpilka do 1 liść , sam nie wstrzymuje z dodatkiem 10g granstaru powoduje lekki sres

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Na T1 daje tebukonazol + prochloraz (130g + 320g czyli jakies 75 Pln/ha)  Co budzetowego polecicie na t2 lub t2/t3 zaleznie od pogody? Priaxor 0,7 + 130g tenukonazol? 160 pln na ha gdzies wyjdzie. 

Opublikowano
56 minut temu, mysza103 napisał:

Piszesz że brzmi sensowne danie na t0 unix a na t1 fenpropidyne + triazol ? To czemu zamiast triazola , który działa na choroby liści lepiej niż prochloraz  , ty się nastawiasz na prochloraz ?

To co proponujesz? Tebu planowałem na t3.

Opublikowano
5 minut temu, Cheesburger napisał:

Na T1 daje tebukonazol + prochloraz (130g + 320g czyli jakies 75 Pln/ha)  Co budzetowego polecicie na t2 lub t2/t3 zaleznie od pogody? Priaxor 0,7 + 130g tenukonazol? 160 pln na ha gdzies wyjdzie. 

Zamień kolejność wydatków na fungi i zrób porządne T1, za 160-180zł już coś podziałasz. Zadbać o podstawę to mus. A 320g prochlorazu na podstawę to za mało. T2 możesz zrobić budżetowo, ale za te 75zł to szału nie będzie. Z azoksystrobiną można pokombinować i do tego ew jakiś triazol. 200g azoksystrobiny + 125g tebukonazolu to koszt ok 115-120zł,

3 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Prochloraz na T3 dać , albo tak jak pisałeś Prochloraz w T1 a Tebu w T3 a w t2 Protio . Nie wiem tyle kombinacji jest . 

Prochloraz 270g+ metko 50g na t3 da radę? Wychodzi podobnie cenowo jak tebu 150g + metko 50g. Wtedy tebu mogę dorzucić do t1.

Opublikowano
18 minut temu, milanreal1 napisał:

Mit hamowania zbóż przez dff pojawił się gdy ktoś się zorientował że dff i chlomazon to ten sam mechanizm działania, bo rzeczywiście mają.

Obie substancje to inhibitory biosyntezy karotenoidów czyli ewentualną fitotoksycznością dla roślin uprawnych może być bielenie. W rzepaku po chlomazonie dość częste, w zbożach raczej rzadkie, możliwe najczęściej po zbyt wysokiej dawce, warunkach stresowych lub w mieszaninach z herbicydami w formulacji EC.

Metrybuzyna zboża potrafi konkretnie przytrzymać, w suchych latach na stanowiskach po ziemniaku nieraz to widziałem. Dlatego nie uznaje zbytnio jej do stosowania w zbożach. W ziemniaku czy strączkowych jest rewelacyjnym dodatkiem. W zbożach jest wiele innych substancji które lepiej się sprawdzają.

Flufanacet też może trochę przytrzymać bo to inhibitor biosyntezy kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, jednak to bardzo rzadkie, zauważalne raczej tylko przez specjalistów.

Dzięki za konkretne wyjaśnienia. Będę unikał metrybuzyny. 

Opublikowano
4 minuty temu, sadownik12 napisał:

Zamień kolejność wydatków na fungi i zrób porządne T1, za 160-180zł już coś podziałasz. Zadbać o podstawę to mus. A 320g prochlorazu na podstawę to za mało. T2 możesz zrobić budżetowo, ale za te 75zł to szału nie będzie. Z azoksystrobiną można pokombinować i do tego ew jakiś triazol. 200g azoksystrobiny + 125g tebukonazolu to koszt ok 115-120zł,

A sama azoksystrobina na t2?

Opublikowano
4 minuty temu, Cheesburger napisał:

A sama azoksystrobina na t2?

Sama azoksy to kiepsko, trzeba by walić większą dawkę. Skoro kolega wyżej sugeruje, że 170g już da radę to myślę, że warto dać te 0,7litra Maklera 250 + 0,5l jakiegoś oriusa 250 i masz w miarę fajne t2 za niecałe 110zł.

Opublikowano
7 minut temu, Broody napisał:

budżetowe t2 to będzie wlasnie azoksy z tebu. 125 + 150/170g będzie ok działało. Jak lepiej i drożej to protiokonazol zamiast tebu

ok a nie przeszkadza ze tebu uzyje i na t1 i na t2?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Cheesburger napisał:

ok a nie przeszkadza ze tebu uzyje i na t1 i na t2?

jaki masz budżet na t1? Tak jak pisałem, lepiej zrobić porządne t1 jak t2.

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano

Zabieg po wykloszeniu jest uznawany za t3, a co robi różnicę w typowym t2? Jest wcześniej, w pochewce liścia flagowego jest Kłos, ale bywa że to różnica 1 tygodnia. Czy warto zrobić typowe t2, czy może czekać na klos?

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

W czym przeszkadza?

W tym, że z reguły nie powinno się kilka razy pod rząd stosować tych samych grup chemicznych. Dobra praktyka rolnicza czy cuś 🤔. Równie dobrze można by stosować tebukonazol co zabieg, ale ludzie jednak starają się tego nie robić. A etykieta Oriusa wprost mówi- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.

• Root Admin
Opublikowano

to teraz popatrz na propozycje największych firm na całą ochronę :) Zobacz co jest proponowane dziś i było jeszcze 2-3 lata temu. Oczywiście - idealnie jest nie powtarzać żadnej substancji, ale idealnie to jest w labie

Opublikowano
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

W tym, że z reguły nie powinno się kilka razy pod rząd stosować tych samych grup chemicznych. Dobra praktyka rolnicza czy cuś 🤔. Równie dobrze można by stosować tebukonazol co zabieg, ale ludzie jednak starają się tego nie robić. A etykieta Oriusa wprost mówi- Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1.

BASF w swojej ochronie miał 3x epoksykonazol 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v