Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał:

Wiem, że jeszcze nie zebrałem tegorocznych zbóż a już myślę o kolejnych zasiewach ale z racji tego, że jestem na ryczałcie to chcę skorzystać z niższych cen środków do końca lipca. Planuję ochronę fungicydową pszenicy, areał 4,1ha. Siew pewnie późny, po kukurydzy kiszonkowej, pola z potencjałem 8t. Chciałbym żeby to były zabiegi konkretne i kompletne, z użyciem środków renomowanych firm.
Na T1 chciałbym dobrać środki które będą działać w niskich temperaturach, rozważam:
- unix 0,5kg/ha + tern 750 0,5l/ha, lub
- input triple 400 ec w dawce 1,25l/ha
Przy T2 stawiałbym na działanie w wilgotnych warunkach i tu myślałem o Priaxorze, w dawce 1l (ewentualnie 1,25l)
Na T3 kładłbym nacisk na łagodne działanie, aby uniknąć przypaleń przy ewentualnych upałach i tu może bym myślał o Revysky 1l/ha + 0,75l/ha Plexeo.

Co o tym myślicie?

a nie przedłużą tego 0 vatu na śr. ochrony roślin ? 

12 godzin temu, Papkin napisał:

Standard, tebukonazol jak chcesz lepiej to tebukonazol+metkonazol 

albo tebu + proktiokonazol  

Opublikowano
polak97 napisał:

Witam. Jest sens oprysku 5kg mocznik, 5kg siarczan magnezu jakieś mikro i asahi 0.6l na ha w czasie suszy pszenica w trakcie wyrzucania pylnikow?

W czasie suszy najlepszym lekarstwem będzie nic nie robienie. Susza jest olbrzymim stresem dla rośliny a dokładają jej szczególnie mocznik na liście które są i tak mocno odwodnione spowodujesz że przemieszczanie substancji będzie małe i przypalisz liść. jeśli masz już jupione produkty które wymieniłeś wcześniej to czekaj do deszczu i wtedy pryskaj.

Opublikowano

Kurcze, objechałem pola i wlazła skrzypionka niby nie dużo ale jest ;/  Jak myślicie, zwalczać czy dać spokój i nie deptać?

286907671_3088654984731697_6925512267761344554_n.jpg

Opublikowano

miałem nie robić t3 ale popadało 30mm wczoraj, pszenica ma już wyrzucone pylniki co teraz warto dać sam tebu czy robić mieszaninę z prochlazorem lub metkonazolem?

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Kurcze, objechałem pola i wlazła skrzypionka niby nie dużo ale jest ;/  Jak myślicie, zwalczać czy dać spokój i nie deptać?

Ścieżki masz? Jaka to odmiana no szkoda deptać jak ścieżek brak a robala niewiele.

Opublikowano
Tigon napisał:

miałem nie robić t3 ale popadało 30mm wczoraj, pszenica ma już wyrzucone pylniki co teraz warto dać sam tebu czy robić mieszaninę z prochlazorem lub metkonazolem?

sam tebukonazol może nie wystarczyć ja robię mieszninę sirena 1l + protendo 0,3l zabieg około 150 zł ale nic lepszego na kłosa w tych pieniądzach nie bedzie

gustaww napisał:

co to za rolnik jak nie ma ścieżek technologicznych ?

Opublikowano

metkonazolu 1 litr -ostro, ja dałem po 0,6 metkonazoli i tebukonazolu ,wyszło 92 zł

Opublikowano

Ścieżki mam ale się mocno zwęziły teraz, koła 420  z przodu więc straty będą pewnie podobne jak po robactwie. Odmiana KWS Emil.

Opublikowano

Jak są ścieżki to jak moża zniszczyć 2-3 tyg, temu nie pryskałeś

Opublikowano

Nie wiem sam co robić, pryskałem  3 tyg temu i od robala też pryskałem z T2 , przemyślę sprawę.

Opublikowano
VonVegans napisał:

5 godzin temu, masa24 napisał: A to pszenica z poletka doświadczalnego Agrii . Podobno będzie sypać 12 t z ha  y Taki szyld jest na polu Nie wiem czy te 12 się uzbiera razem ze słomą Widzą że d*py nie urywa to by ten szyld zdjęli i nie robili z siebie pośmiewiska

Odmiany nikt nie zna, ale wszyscy fachowcy 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Cheesburger napisał:

Chcialbym kupic troche sor:

Po siewie doglebowo

saper 0,3l + boxer 3l bedzie ok? 

T1 tebu 140g + azoksy 125g?

T2 tebu 140g + prochloraz 350g?

Tak bym to rozegrał

Doglebówka: 0.3L DFF + 2L CTU 

T1: 360-450g prochloraz + 225-300g fenpropidyna

T2: 125g azoksy + 150-250g tebu

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Koledzy, macie jakieś pomysły dlaczego po T2 (poszedł elatus era 0,9l) na liściu flagowym są przypalone końcówki (na 5h nie w każdym miejscu, na dwóch odmianach)? Dodam, że pryskane było w fazie rozwiniętego liścia flagowego. Mam drugi kawałek pryskany tego samego dnia (tylko tam liść flagowy ok. w połowie był wysunięty) i żadnych przypaleń nie ma. Pszenica pryskana wieczorkiem była. Może to być efekt suszy? Nie padało u mnie ok. miesiąc. Przed opryskiem ze 3 litry poprzedniego dnia. Liść podflagowy i kolejny niżej w pełni zielony.

20220612_144015.jpg

Edytowane przez matiz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v