Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
51 minut temu, Szczepek22 napisał:

Delmetros poradzi sobie ze skrzypionka?

Ze skrzypionką to każdy kontaktowy sobie poradzi , ja jadę co roku Cyperkil bo najtańszy , i skrzypionka zawsze pozamiatana , tylko trza pamiętać o temperaturze powietrza kiedy się robi zabieg

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Ze skrzypionką to każdy kontaktowy sobie poradzi , ja jadę co roku Cyperkil bo najtańszy , i skrzypionka zawsze pozamiatana , tylko trza pamiętać o temperaturze powietrza kiedy się robi zabieg

Zabieg planuje zrobić jutro jeśli pogoda pozwoli pokazuje 19 stopni około 20

Opublikowano
13 godzin temu, alfa napisał:

Narazie pływamy przynajmniej u mnie 

jaki region?

13 godzin temu, jajonasz napisał:

Kwiecień ponad 100, maj 48, czerwiec póki co 18l, nie jest źle 

jaki region?

12 godzin temu, Andpol napisał:

Trochę brakło wody i rzepak już łuszczyny redukował ale popadało choć mogło go więcej spaść i ogólnie nie jest źle.

u nas dramat... dziś całe 1,8l spadło dotychczas

12 godzin temu, Tomek90 napisał:

Z granula jakby nie cofnął to i tak rogi nie zrobione, chyba że zasilamy sasiada jeszcze, także masz rację lepiej w koło 😉

przy tej cenie nawozów to radzę Wam wziąć do ciagnika wiaderko i napełnić nawozem i przy każdym rogu sie zatrzymac i pięknie dosiać :P

Opublikowano
17 godzin temu, GABBER85 napisał:

no przecie pisze dwie strony wczesniej, co ty powazny jestes

Widziałem solo tebukanazol 0,8-1 l, czy jeśli dużo DTR poradzi sobie solo ? 

Jeśli prochloraz z tebu jakie dawki ? 

Cyperkill 0,05l/ h  ?

• Haha 1
Opublikowano

Jak wyrzuca pylniki to za dwa dni jest ich 3/4, szło pryskać sobote i niedziele , poniedziałek i wtorek, popadała troszke , dziś raczej pójdzie jutro już ma padać , więc widzisz pylniki to pryskaj

Opublikowano
14 godzin temu, metrax12 napisał:

Takie bajki tylko na agrofoto.

czemu tak uważasz? Opisuje serio, a w tym miejscu na zdjęciu skończył mi sie opryskiwacz wtedy i zaczyna sie nowa ciecz

Opublikowano
2 godziny temu, Boles napisał:

Widziałem solo tebukanazol 0,8-1 l, czy jeśli dużo DTR poradzi sobie solo ? 

Jeśli prochloraz z tebu jakie dawki ? 

Cyperkill 0,05l/ h  ?

no przecie pisze dwie strony wczesniej, co ty powazny jestes

• Confused 1
Opublikowano
Dnia 2.06.2022 o 09:18, yacenty napisał:

To może spróbuj to lepiej zrobić, parę razy sam zaprawiałem lub doprawiałem zakupiony materiał siewny i nigdy nie było problemów. Generalnie u mnie jest żmijka z opryskiwaczem i leci 12 litrów oprysku na 1 tonę nasion. Pokrycie jest bardzo fajne. Początkowo zaczynałem od 5l na tonę, ale z praktyki wyszło ze jednak przy 12l jest znacznie ładniej doprawione. Robię 12l niezależnie czy zaprawiam czy doprawiam.

Pokażesz jaki system masz zamontowany na żmijce, jaki preparatem zaprawiasz ? 

• Root Admin
Opublikowano

gdzieś były fotki, opryskiwacz na początku zmijki, tuż nad koszem. 12l na tonę. jak doprawiamy to tylko systiva i nawóz, jak zaprawiamy to kinto, systiva i nawóz

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał:

gdzieś były fotki, opryskiwacz na początku zmijki, tuż nad koszem. 12l na tonę. jak doprawiamy to tylko systiva i nawóz, jak zaprawiamy to kinto, systiva i nawóz

Własnej konstrukcji, czy gdzieś zakupiłeś sam zestaw do żmijki ? Jaki koszt doposażenia żmijki ?

Opublikowano
Dnia 6.06.2022 o 21:51, drobny napisał:

Pszenica Formacja po łubinie mimo dwóch regulacji 0,3 i 0,2l trineksapaku ma ponad 100cm.Bawić się w 0,15l moddus czy Etefon ??

Dziś poszło T2/T3 0,75l Priaxor + 100g protio

U mnie w piątek poszło 0,15 Moddus.  Wyrosła że szok. Odmiana Argument.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Kupione, jakoś 3tys dałem. Na olx

O cię piernik , drogo po uju . Ja mam tak jak mówisz w żmijce nawiercona dziura jakieś 0,5 -1 metr od kosza i w niej zamontowana dysza która jest podłączona da opryskiwacza plecakowego , z kolei opryskiwacz robi ciśnienia z kompresora  , a na koniec żeby dawkowanie zboża było równe to na kosz od żmijki  jest zamontowany kosz z rozdrabniacza zbóż ,, BĄK" z regulacją podawania ilości ziarna

• Root Admin
Opublikowano

Tutaj komplet, opryskiwacz z 2 dyszami, pakiet filtrów itp. Patrząc na ceny jednostkowe to gość przytulił tak z połowę za pomysł i wykonanie. Sama pompa chyba 700zł kosztowała jak się temu przyglądałem, a tu kupiłem wyjąłem z pudełka i działa.

Opublikowano
52 minuty temu, STIG13 napisał:

Norma, bardzo wysoka odmiana

Jeśli ją uprawiasz proszę o podpowiedź jak to dobrze skrócić. Jeszcze tak wysokiej pszenicy chyba nie miałem.

Jak z wyleganiem. ktoś pisał wcześniej  że pomimo wysokości ustała a inne niższe położyło.

Chcę chociaż mieć nadzieję.

Opublikowano
5 minut temu, Agra napisał:

Jeśli ją uprawiasz proszę o podpowiedź jak to dobrze skrócić. Jeszcze tak wysokiej pszenicy chyba nie miałem.

Jak z wyleganiem. ktoś pisał wcześniej  że pomimo wysokości ustała a inne niższe położyło.

Chcę chociaż mieć nadzieję.

CCC+moddus w dobrej fazie i nie ma mocy ze nie skroci potem na flage moddus i tyle

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

O cię piernik , drogo po uju . Ja mam tak jak mówisz w żmijce nawiercona dziura jakieś 0,5 -1 metr od kosza i w niej zamontowana dysza która jest podłączona da opryskiwacza plecakowego , z kolei opryskiwacz robi ciśnienia z kompresora  , a na koniec żeby dawkowanie zboża było równe to na kosz od żmijki  jest zamontowany kosz z rozdrabniacza zbóż ,, BĄK" z regulacją podawania ilości ziarna

W takim razie można by podłączyć bezpośrednio elektryczny plecakowy opryskiwacz, tylko nie wiem jak z gęstością cieczy, musiałby być mocno rozwodniona. Na nim można łatwo ciśnienie ustawić po przez pokrętło.  Jaką masz dysze podłączoną ? 

Opublikowano
miwigos napisał:

W dzisiejszych czasach koszty ma każdy inne , sam sobie policz, jak sprzedadzą po 1700 to zarobią , chyba że pszenica na Słabej ziemi i nie pada

Tacy to akurat zawsze "zarobią" bo ktoś to finansuje.

STIG13 napisał:

Miałem z nią styczność ale sam jej nigdy nie chciałem. R1 w stylu 0,4 moddus i co najmniej litr CCC i na BBCH 37 też choć 0,2 moddusa

W jakim celu to 0.2 moddusa w bbch 37 ? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v