Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za dużo się naczytałem (np na stronie dr Green) by dokarmiać w dni pochmurne rano i wieczorem. ;) 

W praktyce przypominam sobie ze tez robiło się za dnia i nie bylo żadnych fito. 

Opublikowano

Witam. Planuję oprysk Dr.Green Mocznik i siarczan oraz dorzucić jakieś fungicydy (cyprodynil, fenpropidyna, tebukonazol) lecz temperatury nie sa jeszcze optymalne. Podzielę to tak jak już ktoś pisał. Ile dać Unixa z tym mikro w tej fazie?

Opublikowano

Do tych którzy skracają pszenice Medaxem i mają doświadczenie z tym środkiem. Jakie dawki stosujecie żeby pszenica ustała? 
Bilanz nawożenie 150-160N. Obsada w normie. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, tobago napisał:

Do tych którzy skracają pszenice Medaxem i mają doświadczenie z tym środkiem. Jakie dawki stosujecie żeby pszenica ustała? 

W tamtym roku na pierwsze kolanko dane  0.5 kg medaxu utrzymało pszenicę do samych żniw. Nawożenie około 160N

Edytowane przez Junak19
Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

Myslicie by z odzywkami czekać na wieczór jak teraz prawie czyste niebo i ok 12st w cieniu? W dzień ma być max 15. 

Mikro nie zaszkodzi przy takiej temperaturze. Ale warto dodac siarczan magnezu. Gorzej robi nocny przymrozek. Jeśli kwasy humusowe lub jakieś wyciągi roślinne to lepiej wtedy zastosować wieczorem. Związki mineralne utrzymują się na liściu w niezmienionej formie po wyschnięciu i przy rosie ponownie roślina przyswaja. Związki roslinne ulegają natomiast uszkodzeniu na słońcu, stąd je lepeij zastosować wieczorem lub w pochmurny dzien.

51 minut temu, tobago napisał:

Medax robiłem z CCC w dawkach 0,35 i 0.8l i pszenice były fajnie sztywne po tym. Solo medaxa nie stosowałem, więc nie mam porównania. 

Opublikowano

Tak, siarczan poszedł 3,5% bo tak pasowały worki. 

A wiec można zmieszać mikro (coś na wzór dr greena) z Medaxem? 

Zwykle regulacja szła sama (ccc z Moddusem) a mikro z grzybówką. 

Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

Z wiadomych wzgledow  ograniczylem lekko dawki azotu i zdecydowalem ze w tym roku tylko 2 dawki po 250 kg saletry.  3 odpuszczam.  Pisaliscie o srodkach ktore znacznie podnosza bialko, siarczan potasu czy cos takiego?  moze ktos przyblizy temat co stosuje na poprawe parametrow zboz

Są różne miksy jakie można zastosować w tym celu.

Na dobrze odżywionej mikro i makro pszenicy wystarczy na liść flagowy podać siarczan potasu 5kg. 

Na gorszych stanowiskach miks siarczanu potasu 3kg plus fosfor 600-1200g plus cynk 50-70g. 

Po T3 można zastosować RSM 30l plus siarczan magnezu 5kg. Ale tu już zabieg wieczorem lub w pochmurny dzien przy wyższej wilgotnosci powietrza. Minusem  jest ponowny wjazd w pole i odpowiednie warunki. 

14 minut temu, Piffpaff napisał:

@broody ile dałeś N i jakie plony ze mieszałeś medax i CCC w tych dawkach?

Siedlce - Biała Podlaska siejecie już N2?

170N po rzepaku plon ok 8ton. Stało wszystko prócz jednego rogu pola 😉 okoliczne zboża placami  i ścieżkami leżały trochę 

12 minut temu, tobago napisał:

Tak, siarczan poszedł 3,5% bo tak pasowały worki. 

A wiec można zmieszać mikro (coś na wzór dr greena) z Medaxem? 

Zwykle regulacja szła sama (ccc z Moddusem) a mikro z grzybówką. 

Oczywiście że można 😉

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie mikro mnie zastanawia termin stosowania. Używam odżywki z takim składem: 

Mangan (Mn-EDTA): 5,00%
Miedź (Cu-EDTA): 3,00%
Cynk (Cu-EDTA): 4,00%
Żelazo (Fe-EDTA): 0,70%
Molibden (Mo): 0,20%
Bor (B): 1,10%

Stężenia mniejsze jak w dr green a już na strzelanie w źdźbło zalecenia max 0,5kg. W tej fazie dr green to 1-3kg.

dawkowanie.jpg

@Broody mikro ok a dodatek siarczanu Mg tez dozwolony? 
Mi to się zawsze kłóciło. Skoro skracam to dlaczego jednoczenie karmie mikroelementami.. ;) 

W sumie w broszurce Medaxa jest napisane ze można dodawać mikroelementy. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
21 minut temu, tobago napisał:

Odnośnie mikro mnie zastanawia termin stosowania. Używam odżywki z takim składem: 

Mangan (Mn-EDTA): 5,00%
Miedź (Cu-EDTA): 3,00%
Cynk (Cu-EDTA): 4,00%
Żelazo (Fe-EDTA): 0,70%
Molibden (Mo): 0,20%
Bor (B): 1,10%

Stężenia mniejsze jak w dr green a już na strzelanie w źdźbło zalecenia max 0,5kg. W tej fazie dr green to 1-3kg.

dawkowanie.jpg

@Broody mikro ok a dodatek siarczanu Mg tez dozwolony? 
Mi to się zawsze kłóciło. Skoro skracam to dlaczego jednoczenie karmie mikroelementami.. ;) 

W sumie w broszurce Medaxa jest napisane ze można dodawać mikroelementy. 

Regulacja a mikro czy makro w niczym sobie nie przeszkadzają. Co innego biostymulanty gdzie są auksyny czy gibereliny a regulatorem je zbijamy. 

Ja siarczanu z Greenem stosuje i daje 2.5 procenta. 

Green ma w innej formie mikro stąd różnica w dawkowaniach. Chelaty w wysokich dawkach  przy ostrym słońcu i wysokiej temp mogą przypalać 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Broody napisał:

Są różne miksy jakie można zastosować w tym celu.

Na dobrze odżywionej mikro i makro pszenicy wystarczy na liść flagowy podać siarczan potasu 5kg. 

Na gorszych stanowiskach miks siarczanu potasu 3kg plus fosfor 600-1200g plus cynk 50-70g. 

Po T3 można zastosować RSM 30l plus siarczan magnezu 5kg. Ale tu już zabieg wieczorem lub w pochmurny dzien przy wyższej wilgotnosci powietrza. Minusem  jest ponowny wjazd w pole i odpowiednie warunki. 

170N po rzepaku plon ok 8ton. Stało wszystko prócz jednego rogu pola 😉 okoliczne zboża placami  i ścieżkami leżały trochę 

Oczywiście że można 😉

Siarczan potasu można normalnie z t2?jakie efekty są zauważalne ?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Panowie mam dylemat jak to rozegrać. Dziś w nocy 1 na plusie tylko chwasty nadal nie zrobione lentipur i fundamentum czeka i czeka. Brak ochrony i skrócenia. Mógłbym dzisiaj lekko zrefukowac modusem+fungi+małe odżywki a w połowie tyg następnego herbicyd? 

IMG_20220423_130659.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v