Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stanowiska nie po zbożach robiłem przez 2 lata Artemisem w dawce 1,7l/ha i z efektów bylem bardzo zadowolony. Chyba że odmiany bardzo podatne na mączniaka, wtedy może być za słabo.

Opublikowano
12 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

wszystko ładnie, pięknie ale z tą T2 to przydziadowałeś. według mnie po 125g a zwłaszcza azoksy żeby było zielono

Pikoksystrobine kiedyś ojciec dawał 100g i było super, pozatym w mieszaniach też idzie  strobi 100g, także czemu mam dawać 125g?? 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Pikoksystrobine kiedyś ojciec dawał 100g i było super, pozatym w mieszaniach też idzie  strobi 100g, także czemu mam dawać 125g??

w jakim gotowej mieszaninie/ produkcie masz 100g strobi? Kier? Priaxor? Delaro? wszędzie wychodzi powyżej setki na hektar

Opublikowano (edytowane)

Fandango. To jest tak jak z zwalczaniem szkodników przy T1, teraz każdy doradca dorzuca jakiś perytroid, a w jakim celu?  Tak samo z tą strobi. 

O przypomniało mi się Reveller też dawało się 0.5l (100g strobi) + epoxy 

6 minut temu, Piffpaff napisał:

ja w pszenicy po pszenicy daję unix 0.6 + 0.4 fenpropidyna

Masz pszenice podatną na mączniaka?? Gęsty łan?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Tomek90 napisał:

6 minut temu, Piffpaff napisał: ja w pszenicy po pszenicy daję unix 0.6 + 0.4 fenpropidyna Masz pszenice podatną na mączniaka?? Gęsty łan??

mam ostrogę, euforie i tytanike ale w tym roku wyszło że pszenica jest 3 rok z rzedu

Opublikowano
1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

Wiem doskonale. Ale wiesz, że nawozy azotowe nie są jedynym źródłem azotu w glebie? 

Jezeki nie masz ziemi gorszej niż IV klasa to po co piszesz o tym ze na piachu zbierasz 7 ton ?  To co jesscxe jest źródłem azotu ? Azot mineralny którego ilość to loteria czy teraz napiszesz ze oprócz 100 n z saletry dajesz 30 ton obornika ? 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Artis napisał:

Prokarb (prochloraz) 270zł/5l agrosimex 

Co powiecie na takie rozwiązanie w pszenicy T1 prochloraz 450 g + 300 g fenpropidyny T2 250 g azoksysrtobiny i T3 250 g tebukonazolu?  Pszenica po rzepaku i w monokulturze. Jak wy byście odnieśli się do tego rozwiązania? Nawożenie na poziomie 130 kg N plus siarczan magnezu granulowany w ilości 150 kg.

Edytowane przez majster545
Opublikowano
masa24 napisał:

Jezeki nie masz ziemi gorszej niż IV klasa to po co piszesz o tym ze na piachu zbierasz 7 ton ?  To co jesscxe jest źródłem azotu ? Azot mineralny którego ilość to loteria czy teraz napiszesz ze oprócz 100 n z saletry dajesz 30 ton obornika ?

przecież 4 klasa to szczery piach, jak głębiej sięgnę pługiem to nawet żółty 😀 nie daję obornika bo niestety nie dysponuję. i czytaj uważnie moje posty, pisałem, że zaczynałem od niskiego nawożenia azotem do coraz większego (rekord 210 N wiosną), ostatnie lata było stabilnie 180, a będzie mniej jeśli ceny nawozów się nie zmienią

Opublikowano

Piach może być jak pod spodem glina to ta IV kl. lepiej sypie jak szczera glina i kl. II

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Pszenica po pszenicy Artemis 2l da radę ? Czy lepiej Unix,Protio z Fenpropidyna ? 

Sądzę że 150 g protiokonazolu + 350g morfolony (najlepiej fonopropimorf) to około 160 - 180 zł. W monokulturze chyba lepiej sobie poradzi niż Artemis. 

Opublikowano (edytowane)

@majster545Za dużo azoksy na T2, poza tym solo to słabe rozwiązanie. T3 za dużo 250g tebukonazolu , pszenica może zostać przypalona. 

T1 ktoś pisał że takie wlasnie robił i było ok. Ja bym dał 315-350prochlorazu, 125tebu, 300 fenpro. T2 125 azoksy, 125 tebu. T3 metkonazol 45-50

Edytowane przez Broody
Opublikowano
19 minut temu, kamil2963 napisał:

Sądzę że 150 g protiokonazolu + 350g morfolony (najlepiej fonopropimorf) to około 160 - 180 zł. W monokulturze chyba lepiej sobie poradzi niż Artemis. 

Protiokonazol tez zwalcza maczniaka, takze niema co szaleć z morfolina. 

Opublikowano
27 minut temu, Zigi94 napisał:

przecież 4 klasa to szczery piach, jak głębiej sięgnę pługiem to nawet żółty 😀 nie daję obornika bo niestety nie dysponuję. i czytaj uważnie moje posty, pisałem, że zaczynałem od niskiego nawożenia azotem do coraz większego (rekord 210 N wiosną), ostatnie lata było stabilnie 180, a będzie mniej jeśli ceny nawozów się nie zmienią

Szczerze to już nie wiem o co ci chodzi . Myślałem ze ty na 120 n osiągasz pod 8 ton tak jak pisałeś 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnie lata stosowałem 0.6 juwela

(( 317g/l fenpropimorf) w mieszaninach z protiokonazol em bądź prochloraz em i nie miałem nigdy problemu z maczniakiem, pewnie też kwesta odmiany i gęstości łanu. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Zigi94 napisał:

w teorii tak. a że w życiu różne metody nawożenia stosowałem to coś o tym wiem, i tak zaczynałem od 75kg N w jednej dawce to plon 4-4.5, później zwiększyłem na 120kg N w dwóch dawkach i tu już plon był w okolicach 7 ton, teraz profesjonalne podejście 180N i plon 7-8.5 w zależności od tego co z nieba spadnie

@masa24 dokładnie to pisałem. i nic nie ma o 8 tonach na 120kg/N

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v