Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

wczoraj byłem na polu pszenicy sianej 16.09 w ilości 300szt bo działka glina a sieje poznaniakiem. Tak się cholera pokrzewila że ma po 7-8pedow bocznych z czego na tą chwilę 5-6 silnych. Nigdy tak pokrzewionej pszenicy nie miałem, co robić? zawsze dawałem 200kg saletry ale teraz wychodzi na to że trzeba dać max 150kg i nie spieszyć się z tym 1 marca

Na taką dawałem 100 saletrosanu i dopiero reszta dawki na N2

Opublikowano
29 minut temu, STIG13 napisał:

U Ciebie nie braknie opadów 200 saletrosanu bym dał

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

A może pójść w drugą strone i mieć wyjebane aby jak najniższym kosztem wyprodukować tone ziarna? 

Czy tak czy siak to nas zaleją swoim zbożem, psując nasz rynek więc po co te starania?

No w żniwa mogą być nie ciekawe ceny ale nic nie poradzimy na to a nawozu czy oprysku trzeba trochę dać żeby jakiś plon był.

Opublikowano
miwigos napisał:

29 minut temu, STIG13 napisał:

U Ciebie nie braknie opadów 200 saletrosanu bym dał

właśnie zastanawiam się nad tym saletrosanem, wjechać 1 marca i niech spokojnie się rozpuszcza. piszesz o saletrosanie 26 czy 30?

Opublikowano (edytowane)

Nie widać mrozu do końca stycznia , zima raczej już była

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Na nowy rok +15. Jęczmień ozimy na pewno wystartuje i będzie głodował bo nie dostał azotu. Przy tej pogodzie aż chciałoby się zaryzykować i rozsiać mocznik.

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Na nowy rok +15. Jęczmień ozimy na pewno wystartuje i będzie głodował bo nie dostał azotu. Przy tej pogodzie aż chciałoby się zaryzykować i rozsiać mocznik.

dziś już wiem ze to był bład ze nie dałem rsm pod siewnik

20221227_134942.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Agrest napisał:

To już pewnie w marcu będziesz kosił.   :P

1-szego +15, a 5-tego mróz i ci wystartuje, się martw żeby go uj nie strzelił.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
7 minut temu, tommy66692 napisał:

Ryzyka nie ma można siać 

W sadach nawet w grudniu jest zalecane.

Tu właśnie jedyne ryzyko to konfident zgłaszający do ARiMR  bo mocznik nie uwodni roślin.

Ale mam zakupuiony saletrosan 26s i rsm 26s. Te chciałbym zastosować.

Mocznik znowu zostać miał na kolejny rok. Ale różne pomysły po głowie chodzą.

10 minut temu, yacenty napisał:

dziś już wiem ze to był bład ze nie dałem rsm pod siewnik

20221227_134942.jpg

U mnie już chyba głodny. Tylko 250 kg polifoski 6. I nic na mineralizację słomy.

20221225_121100.jpg

Opublikowano

Agrest jak Ci udowodni ten konfident, kizerytu nie można siać

Opublikowano

Nie srajcie już tak żarem z tym azotem 🤦  taki tani, czy jaki .uj ???

marek1977 napisał:

Co polecicie na T2 w pszenicy do domieszki z Amistarem.

Epoksykonazol (oficjalnie wycofany), ew.protiokonazol bądź mefentiflukonazol

Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie tani to trzeba dać żeby były straty jak najmniejsze

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v