Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ile taka Jarka jeszcze musi postać bo mam wyjazd pilny przed polowa sierpnia i tak się zastanawiam.  2 ha w sumie jest to się nie liczy ale wrócić i Się z tym grzebać to lipa . U mnie w okolicy w tym roku Jare wymiatają żebym miał ze 20 ha a nie 2 to bym wygrał 

20220728_210622.jpg

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Ile taka Jarka jeszcze musi postać bo mam wyjazd pilny przed polowa sierpnia i tak się zastanawiam.  2 ha w sumie jest to się nie liczy ale wrócić i Się z tym grzebać to lipa . U mnie w okolicy w tym roku Jare wymiatają żebym miał ze 20 ha a nie 2 to bym wygrał 

20220728_210622.jpg

Kolego ja pszenice jara to zawsze jako ostatnią koszę czasami nawet po bobiku. Zazwyczaj po 20 sierpnia chyba nigdy wcześniej 

Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał:

20220728_210622.jpg

Nie dawno chwaliłeś się że masz pszenicę które będą sypać 9-10 ton z ha , teraz piszesz że jak byś miał jarkę to byś wygrał . To ile ty kuźwa tej Jarki chcesz nakosić , skoro twierdzisz że na Jarek byś wygrał lepiej niż przy zimowej , której miałeś kosić po 9-10 ton z ha? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał:

Nie dawno chwaliłeś się że masz pszenicę które będą sypać 9-10 ton z ha , teraz piszesz że jak byś miał jarkę to byś wygrał . To ile ty kuźwa tej Jarki chcesz nakosić , skoro twierdzisz że na Jarek byś wygrał lepiej niż przy zimowej , której miałeś kosić po 9-10 ton z ha? 

Nie o to chodzi . Zasialem kukurydzy a był plan jara . I te działki które poszły dodatkowo kukurydza zamiast jarej są tak hu.... że jeszcze w życiu tak lipnej kukurydzy nie miałem jak żyje.  Będę je wykaszal raczej w pryzmę bo ziarna chyba nie msm co oczekiwać chyba że zaskoczy i mała kuku będzie miała wielka kolbę w co wątpię 

Opublikowano

@STIG13 Nie ma ciśnienia z agencji, po prostu w tamtym roku dostałem dzierżawę na wiosnę, posiałem grykę, stalerzowałem ją w połowie lipca, na to wapno, i bardzo ładna pszenica urosła, mimo, że pole było zaniedbane. Zdaje sobie sprawę, że gryka aż tak nie urośnie przez dwa miesiące jak tamta, ale zawsze coś.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Poleci ktoś jakiegoś "pewniaka" na pole z ph 5.0? Doprowadzam kawałek do używalności i póki co z roku na rok coraz lepiej... Myślałem o Ostrodze lub Patras. Co myślicie? Klasa 4a glina...

Metronom 4.7 ph i wygląda nawet lepiej niż na 6ph

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Samsung123321 napisał:

Jak skosisz to pochwal się wynikiem. Nie chce wtopić i robie orientacje

Myślę, że o tej odmianie nie jeden już pisał;)) ale jak skosze to napisze 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Panowie, mieszkam na wschodzie okolice Siedlec i zawsze sialem pszenicę ok 25-30wrzesien i osiągałem 2 czasem 3 rozkrzewienia jesienią a wiosna stymulowalem saletra 200-250kg dodatkowe krzewienim . W tym roku zastanawiam się czy nie zasiac pszenicy ok 15-20.09 a na wiosnę ograniczyć N1 do 100- 150kg saletry tak żeby tylko pobudzić wegetacje bez krzewienia. Pytanie do praktyków wczesnego siewu, czy jest szansa na 3 pewne rozkrzewienia? planuje siać Ostrogę Emila i tytanike. Jak wiosna podchodzicie do N1 na takich polach?

Opublikowano

też jestem ze wschodu (LRA) i znam ludzi którzy zaczynają siać zaraz po Matki Boskiej Siewnej, zaraz po 8 września. u nas od kąd pamiętam staramy się zasiać właśnie między 15 a 20 września i nigdy nie narzekaliśmy na brak rozkrzewień

Opublikowano

U mnie taki jeden zawsze sieje jak da radę to i 5 września i obsadę to ma zawsze ponad 1000 kłosów tylko plonu mało i straszna presją chwastow nie pamiętam jeszcze żeby nie miał trochę miotły i jeszcze innego trochę no i duża fuzarioza ale nigdy nie dawał t3 

• Like 1
Opublikowano

Żniwa u mnie skończone!

Generalnie liczyłem na tonę więcej.Pszenica Kilimandżaro też rekordu nie dała.Siana bezorkowo po burakach 3.11.2021 w ilości 450szt.,bez NPK, wiosną kizeryt+2x zasilona saletra(250kg i 170kg). Jeden zabieg T2/3..plon 6,1t/ha

Pewne zaskoczenie:Euforia+ Kilimandżaro na polu po pszenżycie(monokultura od 2017)z pełną ochroną fungicydami plon ten sam! Lepiej jak pszenżyto Tadeusz w tych samych warunkach.

Opublikowano

O panie szybko . U mnie jeszcze nie wjechałem   . No w sumie zacząłem przeszłem zaglowniak na jednej działce.  Jedna dzialka ozimej to zielona 

Opublikowano
Dnia 26.07.2022 o 21:34, miwigos napisał:

Nie przesadzaj , nie posiali nawozu to nie mają ,Ci co siali normalnie nie narzekają

No właśnie.Bo  nie każdego bylo stać kupować saletrę po 400 zł i są 4 tony pszenicy.Mam znajomego to u niego xo roku po 8 ton.nie ważne jaka pogoda i po ile nawozy.

Opublikowano

zaczynam się denerwować bo od ponad tygodnia u nas pada co 2- 3 dni raz więcej raz mniej ale zniwa stoją, dziś spadł drobny deszczyk ale już pszenica wilgotna, 3km dalej sucho. Dużo działek skoszonych w połowie bo wygania z pola. Teraz do poniedziałku zapowiadają duże opady a w dalszej prognozie kolejny weekend mokry... ech kuzyn 10km dalej już po zniwach a ma więcej pola jak ja i wszystko na uslugach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v