Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może dlatego że euforia to niska odmiana, więc wydaje się gęsta 🤔 Jak wody nie braknie, to powinna się "utrzymać". Mam taką samą sytuację w Moschusie sianym 4.10 po rzepaku w obsadzie 350 ziaren/m2. Co bedzie to bedzie 😋

Opublikowano
7 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Pozajączkowało Ci się z fenpropidyną.

Nie kolego,z feno też robiłem i był ok ale z cyflu jest lepiej.

Opublikowano

Hmm tak się zastanawiam, T2 będę robił środkami działającymi głównie zapobiegawczo, liść flagowy już prawie całkiem rozwinięty, nadają tydzień deszczowej pogody, ale nie będę robił T3 i się zastanawiam czy lepiej będzie już zabezpieczyć czy jednak czekać do późnego T2/T3? Pszenica i tak pewnie będzie paszówka. 🤔🤔

Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał:

Może dlatego że euforia to niska odmiana, więc wydaje się gęsta 🤔 Jak wody nie braknie, to powinna się "utrzymać". Mam taką samą sytuację w Moschusie sianym 4.10 po rzepaku w obsadzie 350 ziaren/m2. Co bedzie to bedzie 😋

Porządna regulację robiłem między 1 a 2 kolankiem więc skrócona to ona jest. Efekt że jest zbyt gęsta robią liście które są mega szerokie. Dziwna tą Euforia w tym roku... Mam inne odmiany na lepszych stanowiskach z większą obsadą i gorzej wyglądają. Co do deszczu to obiecali mi w pogodzie ulewę na jutro 🤣

Opublikowano

Panowie dziś w nocy 2 stopnie wczoraj tak samo. Chce zrobić teraz poprawkę starane 333. Jak myślicie duży stres po takiej temperaturze? W nocy ma być 10 stopni. Co zrobić pryskać niby wyka się trafia, a z drugiej strony nie chciałbym zaszkodzić pszenicy?

Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał:

I nie wprowadzaj w błąd. 

Screenshot_20220519_075437.jpg

Poczytaj sobie angielskie publikacje a ja dodatkowo widzę na własnym polu, że nie tylko wspomaga ale i wydłuża działanie. 

Opublikowano

U mnie Bilanz trochę jednak choruje. 
Dostał na T1 2l Artemisu i, jak zawsze, myślałem ze dalej będzie T2/T3 na kwitnienie. 

Mysle jednak czy nie zrobić T2 na liść. 

Mam protiokonazol i azoksystrobine i tebukonazol. 

Pomyslalem dać na liść 130g protio + 150g azoksy a na kłos potem już sam tebukonazol, ze 150g. 

Dobra kolejność czy azoksy lepiej dać później? 

Opublikowano

Witam, ma ktoś problem z przykurczem gornego liscia okolo 1-2 cm od wierzcholka i wyginanie sie liscia? Moze to normalne zjawisko, prosze o pomoc. Podsylam fote jak to mnie wiecej wyglada

20220519_084623.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, respecto088 napisał:

Aż taka gęsta to nie jest. Ziemia 3/4 klasa. Euforia, siew około 20 września, 170kg na ha. Nawozy, jesień polifoska 6 250kg/ha, zabieg na chwasty. Wiosna 150kg saletry+ 150kg saletrzaku, reszta dolistnie. Jest po zabiegu T1, regulacja Modus + Stabilan, do tego Mustang F na chwasty+ 0,5l Pumy bo gdzie nie gdzie miotła była. To że mówisz że wydaje się za gęsta to chyba na tace czarnemu za dużo dałem 🤣 Ale chyba tragicznie gęsta nie jest. 

Bardzo ładna pszenica, jak ktoś pisze, że za gęsta to chyba nie wie o czym pisze. 600-700 kłosów przy ładnych grubych liściach wygląda na dżunglę, ale tak ma być. 3 klasa ziemi wykarmi to bez problemu, pod warunkiem, że nie będzie skrajnej suszy.

Opublikowano
8 minut temu, Rolmlo napisał:

Witam, ma ktoś problem z przykurczem gornego liscia okolo 1-2 cm od wierzcholka i wyginanie sie liscia? Moze to normalne zjawisko, prosze o pomoc. Podsylam fote jak to mnie wiecej wyglada

20220519_084623.jpg

U mnie też tak jest nie zależnie od odmiany. 

Opublikowano
14 minut temu, PanPawel napisał:

U mnie też tak jest nie zależnie od odmiany. 

I jaki wniosek? Jakas fitotoksycznosc, czy może jakiś robal?

Opublikowano

Nie było czasem przymrozku miesiąc temu albo nie przypaliłeś opryskiem? wygląda jak by w tym momencie rozwoju rośliny nastąpił mróz a później zaczęła dalej rosnąć.

Opublikowano

Pany , miejscami mi owies głuchy wywaliło . Mogę to poprawić Axial  ? Ze mogę to na pewno , tylko kurczę się zastanawiam bo jak zostawię to wodę dziadostwo pije , z drugiej ze mogę teraz liść flagowy upalić . Nie wiem co robić ? 

Opublikowano

Nie wiem gdzie wy sprawdzacie prognozę pogody że piszecie o tygodniu opadów. Ja widzę front burzowy który przemknie szybko, powodując więcej szkody niż pożytku i to tyle. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Nie było czasem przymrozku miesiąc temu albo nie przypaliłeś opryskiem? wygląda jak by w tym momencie rozwoju rośliny nastąpił mróz a później zaczęła dalej rosnąć.

Mozliwe ze mogl byc przymrozek. PPryskalem Lancetem i pozniej poprawiłem tribaxem mozebl byc tez od tego.

A jesli do T2 na lisc flagowy dodam nawoz dolistnie to zaszkodze w jakims stopniu pszenicy? Zabieg mial byc conajmniej tydzien temu wykonany ale no nie dalo rady

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolmlo napisał:

Mozliwe ze mogl byc przymrozek. PPryskalem Lancetem i pozniej poprawiłem tribaxem mozebl byc tez od tego.

A jesli do T2 na lisc flagowy dodam nawoz dolistnie to zaszkodze w jakims stopniu pszenicy? Zabieg mial byc conajmniej tydzien temu wykonany ale no nie dalo rady

Jak najbardziej dodaj pod warunkiem że nie będzie powyżej 25 stopni bo popalisz końcówki liścia nawet samym fungicydem.

Edytowane przez Audi213
Opublikowano
10 minut temu, Audi213 napisał:

Jak najbardziej dodaj pod warunkiem że nie będzie powyżej 25 stopni bo popalisz końcówki liścia nawet samym fungicydem.

Dzieki :) zamierzam prysnac dr green + soligor ale najpierw sprswdze czy sie zmieszaja. Po godz 18 troche chlodniej sie tobi to mysle ze bedzie dobry czas

Opublikowano
26 minut temu, Miran napisał:

Siarczan potasu ile dodajecie do oprysku razem z t2,siarcz. magnezu i mocznikiem?

Moze jeszcze fosforan monoamonowy dorzuć to będzie kompleksowo NPK

Opublikowano
10 minut temu, Tomek90 napisał:

Moze jeszcze fosforan monoamonowy dorzuć to będzie kompleksowo NPK

Właśnie myślałem nad tym, ale spróbuje narazie tylko ten siarczan potasu. Ogólnie siarczan magnezu dodaje się praktycznie do wszystkiego a o tym siarczanie potasu że dodaje się do oprysku niedawno usłyszałem. 3 kg/ha bedzie ok?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v