Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Kiedy najlepiej dać n2 w pszenżycie. Minęło ponad trzy tygodnie poszło n1 (niecałe 200 kg) ale efekt słaby (sucho, zimno, WM) bo zboże blade ale mocno się dokrzewiło, nawet za mocno. Na pierwsze kolanko? Czy później można? Czy są przeciwwskazania by dać n2, T1 ze skracaniem jednego dnia?

Jak wrzucasz n2 w postaci osyppowej jakaś saletra etc to raczej nie ma żadnych przeciwwskazać żeby to zrobić jednego dnia. Z tym że azot najpierw potem oprysk bym zrobił. Patrz na pogodę, nie ma sensu wrzucać azotu jak masz sucho, przed deszczem celuj

• Thanks 1
Opublikowano
56 minut temu, strazak93 napisał:

Witam, jaki herbicyd można dodać do Axial pak,w celu zwiększenia działania na inne chwasty, wiem że niestety nie ze wszystkimi sobie radzi.

fluoroksypr, można dodać fundamentum 700wg, takie same substancje ale będzie mocniejszy efekt.

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

Tylko najgorzej bo codziennie przymrozki 🤨, ja też łódzkie tylko bardziej południe 

Dzis rano mialo nie być przymrozku a był i zrezygnowałem. Najwyżej dokupie coś zeby zrobić mocniejszą mieszanine i patrzę pogode po świętach. 

Opublikowano

planuję jutro zabieg axialem a żeby nie jezdzic trzy razy zamierzam albo dodać prohloraz albo micro do herbucydu i tu pytanie co będzie bezpieczniejsze

Cheesburger napisał:

Ile czasu przed deszczem dajecie mikro + npk + siarczan mg?

+14 st i 24h przed zapowiadanym deszczem wystarczy?

niby wystarczy żeby sie większość wchłonęła ale gdzieś czytałem że trzeba nawet trzy dni żeby wszystko wchłonęła roślina

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Dontcry napisał:

Dzis rano mialo nie być przymrozku a był i zrezygnowałem. Najwyżej dokupie coś zeby zrobić mocniejszą mieszanine i patrzę pogode po świętach. 

Ja też się wstrzymam 

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Ja też się wstrzymam 

nie wstrzymuj. to zdrowiu szkodzi. ;)

Opublikowano

ja zaglądam na ventusky i imgw, należy jeszcze brać pod uwagę że te wszystkie modele podają temperatur na wysokości 2m także jak masz że będzie 0 to przy gruncie może być -2/-3, podobnie w drugą stronie. Co do maksymalnej temperatury w cieniu zawsze podadzą w miarę dokładną ale jeśli chodzi o godzinny poranne to zawsze jest duży rozrzut. 

1 godzinę temu, Dontcry napisał:

co konkretnie chciałeś pryskać chwasty? 

Opublikowano

Panowie mam dylemat. Na początku marca poszło 190kg saletry na pszenicę siana w terminie która miała 2- 3 rozkrzewienia. zachladam dziś na pole a tam 5-7 pędów zdecydowanie za dużo jak na moje pola. Pan był taki żeby na N2 dać 250kg saletry jak zacznie odrywać się pierwsze kolanko. I tu zaczynaja się schody, dać mniejsza dawkę przed pierwszym kolankiem ale powiedzmy 190kg saletry a może opóźnić i zrobić po pierwszym kolanku i dać 250 jak planowałem?

Opublikowano (edytowane)

@Troker1979 Te wszystkie strony i tak korzystają z tych samych modeli, na niektórych można sobie wybrać np ventusky. Jeśli chodzi o temperaturę to chyba u nas najbardziej sprawdzalny jest model GFS

Edytowane przez jajonasz
Opublikowano

Nie ma porównania z inną rośliną, ślę wydaje mi się że pszenica z ziarniaków posianego bardzo płytko albo nawet leżącego na wierzchu

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie ma porównania z inną rośliną, ślę wydaje mi się że pszenica z ziarniaków posianego bardzo płytko albo nawet leżącego na wierzchu

To by się zgadzało bo akurat wyrwałem to z bruzdy na poprzeczniaku gdzie mogło być na wierzchu 

Opublikowano

Dzisiaj poleciałem po pszenicy na części , jutro resztę  herbicydem na dwuliścienne , jednoliścienne odpuszczam , bo nie widzę , za tydzień mają być warunki , to pójdzie T1 prochloraz+tebukonazol +CCC 

Opublikowano

Jeśli potas dostarczyć bym miał dolistne to bym wybrał siarczan potasu. Jeśli jako azot dolistnie a przy okazji potas to ok. Cenowo raczej też ok.  W pełnym słońcu nie dałbym więcej jak 2/3kg. Wieczorem do 5kg można zwiększyć przy 200l/ha. Piszę na podstawie zawartosci  azotu i saletry wapniowej którą stosowałem dolistnie w uprawach

Opublikowano

W Foxxie też?

4 minuty temu, kellyq napisał:

Mam zamiar dać 300g fenpropidyny, 430g cyprodynilu. Ile dołożyć protiokonazolu żeby była absolutna kosa bo prawie na każdym źdźble widać zaczątki chorób podstawy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v