Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, lassie napisał:

U mnie poszedł dziś mix mikroelementów i regulatorów na dokrzewienie późniejszych pszenic ; CCC 400 gram +trinepaksak etylu 50 gram , mulitiple z FMC 1l ha , bor 23 gramy i cynk łącznie 116 gram 

możesz rozwinąć skad, jakie i ile mikro

Opublikowano

multiple skład :

• Magnez 75 g/l
  • Miedź 100 g/l
  • Mangan 300 g/l
  • Cynk 60 g/l 
  • do tego cynku dołożyłem z innego nawozu 0,5l/ha który miał 112 g/l i 0,15 litra boroetyloaminy 150 g/l boru 
Opublikowano
17 godzin temu, milanreal1 napisał:

Chwasty jednoliścienne w takiej fazie najlepiej diagnozować po ostrogach oraz uszkach. Na 1 rzut oka można powiedzieć że miotła ale to równie dobrze mogą być inne trawiaste. 3 lata temu od rolnika dostałem podobne zdjęcia, w ciemno powiedziałem miotła, poszedł axial a okazało się ze stokłosa więc nie wzięło.

Obstawiam że stokłosa dlatego że w zeszłym roku pryskałem Quelexem i przepuscił tylko stokłosę i w tym roku tez poszedł Quelex i jest to co na zdjęciach a po za tym czyściutko na polu więc jakby nie zadziałał to by coś więcej było dodatkwo.

Opublikowano
7 godzin temu, Agra napisał:

Miwigos. Dziękuję za odpowiedź . Czy to skutecznie zwalczyć . jak na ten moment innych chwastów brak. 

Ja jesienia jade sam expert , po niedzieli mustang pójdzie razem z siaracznem magnezu i miedzią

Opublikowano

Uzgodnione z corteva -producent mustanga forte, że można 

Opublikowano
36 minut temu, isentor napisał:

@miwigos można ale po co :D Swoją drogą, co miał Ci powiedzieć? Jak powie że NIE, to będziesz szukał innego herbicydu który "można" stosować z odżywką

Na miedź już robi sie późno, mam specjalnie drugi raz jechać, gdyby były warunki ,to dawno by było opryskane odzielnie

Opublikowano

Dziś siałem N2, kolanko na wysokości 5mm nad węzłem krzewienia,  poczekam tydzień i będę szukał okienka na grzybówkę.

Opublikowano
1 godzinę temu, huzieba napisał:

Co sądzicie o podawaniu mikroelementów w postaci soli, na pewno taniej niz reszta opcji, albo czy ktoś stosował czysty Boraks

IMG_20220407_163626.jpg

To się wydaje że taniej jak się nie liczy. Chelaty mają lepszą przyswajalność i w efekcie końcowym wychodzi taniej. Minus to taki że chelaty potrzebują wyższych temperatur 

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Ale co herbicyd razem z nawozem, to chyba nie "po książkowemu"

Prędzej zaszkodzisz pszenicy mieszaninami fungicydów z regulatorami niż herbicydem z siarczanem czy tam odżywką 

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak u was kondycja pszenic na Lubelszczyźnie? U nas gdzie lżejsza ziemia to wszystko ładnie wygląda ale gdzie cięższa i mokrzejsza to jakieś to wszystko średnie takie, warunków do siewu na jesieni nie było na tych mocnych ziemiach bo było mokro i widze że będzie sie ten błąd przy siewie do zniw ciągnął 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
29 minut temu, tommy66692 napisał:

Panowie jak u was kondycja pszenic na Lubelszczyźnie? U nas gdzie lżejsza ziemia to wszystko ładnie wygląda ale gdzie cięższa i mokrzejsza to jakieś to wszystko średnie takie, warunków do siewu na jesieni nie było na tych mocnych ziemiach bo było mokro i widze że będzie sie ten błąd przy siewie do zniw ciągnął 

U mnie odwrotnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v