Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. 

Chłopaki mam takie pytanie bo nigdy nie stosowałem ochrony zboża, tylko podst zabiegi od chwastów i miotły. 

Chciałbym w tym roku zastowac ochronę w pszenicy jarej sianej 3 tygodnie temu. 

Chcialbym się dowiedzieć jakisrodek i kiedy powinno się zrobić zabieg w pszenicy jarej odmiana Tybalt. 

Z góry dzięki chłopaki. 

Opublikowano

jakie robicie T1 w pszenicy? ktoś stosował cyprodynil na podsuszki? jaka mieszaninę zrobić spośród: cyprodynil, prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol, metkonazol, protiokonazol na T1 a jaka na T2 spośród tych substancji które wymieniłem i ile gram s.a./ha?

Opublikowano

@biszu jeśli będzie susza to wystarczy litr Tarcza Łan, koszt 66zł na liść flagowy

Chcesz zrobić lepiej to na pierwszy zabieg 1L/ha Fossa 633 koszt 100zł i na drugi zabieg Tarcza Łan 0.8-1L/ha koszt 53-66zł 

@proxy8441 T1: 450g cypro + 300g fenpro + 150-200g tebu

T2: 125-150g protio + coś jeszcze (tutaj brakuje jakiejś strobiluryny)

T3: 250g proch + 45g metko 

Opublikowano (edytowane)

@proxy8441 Generalnie to wszystkie te substancje możesz zastosować na T1. Zależy jaki masz płodozmian i problem z nasileniem chorób. Jeżeli jest luźno to korzystaj z prochlorazu 360g + fenpropidyna 250g + tebukonazol 150g.neralnie

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Sugerujecie dzis jeszce odchwaszczac acual komplet pak on niby dziala juz powyzej 1 stopien a ma byc zimno teraz bo pozniej jak to ruszy wszystko to nie dam rady na raz wszystkiego pryskac na gwalt

Opublikowano (edytowane)

Czy duże opady spowodują straty azotu? Przez najbliższe 2-3 dni według prognoz może coś popadać i zastanawiam się czy jechać teraz z saletrą czy lepiej będzie już po deszczu?

Edytowane przez Ronos
Opublikowano

@roni9411 Według mnie za dużo tebukonazolu. 150g powinno wystarczyć. Jak widzisz że nie masz na polu mączniaka, jest raczej czysto to też nie ma sensu aż 300g fenpropidyny wrzucać

@Ronos Moim zdaniem lepiej przed deszczem

Opublikowano

byłem dziś na polu i Dolne liacie niestety dolne liście usychają 90% roślin tak ma, z drogi wygląda to nie najgorzej ale już po wejściu w łan to kolorowo nie jest od przymrozków i suszy rośliny się dosłownie pochowały w glebę, dziś zapowiadają deszcz, oby... takiej wiosny jeszcze nie pamietam

Opublikowano

Panowie taka jeszcze uwaga, jak pisałem wyżej na moich polach dolne liście usychaja- są żółto brazowe, tak samo na polach sąsiadów którzy tak jak ja dałem w tym roku saletrę i siarczan magnezu, a ciekawostka taka ze mam sąsiada który prowadzi pełna ekologię i nic nie dał to pszenica mimo suszy wygląda lepiej niż moja i sąsiadów. Czy możliwe jest to że zgromadzony azot i siarczan magnezu w górnej warstwie 2-3 cm gleby może przypalić pszenicę? jak wygląda sytuacja u was?

Opublikowano
8 godzin temu, Ronos napisał:

Czy duże opady spowodują straty azotu? Przez najbliższe 2-3 dni według prognoz może coś popadać i zastanawiam się czy jechać teraz z saletrą czy lepiej będzie już po deszczu?

To,ile ma spadnąc 200-300 mm, tylko,przed deszczem, cnyba że mieszkasz w górach

Opublikowano
11 godzin temu, Ronos napisał:

Przed deszczem.... Musi wejść w glebę z deszczem. Rozpuścić granulę to jeszcze nie wszystko

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, STIG13 napisał:

Chcesz na bogato? Mieszaj unix, protio, proqinazid

No i oczywiście każdy środek w pełnej dawce , a jak , jak ma być na bogato to niech będzie

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

A u mnie dziś pierwsza poszła też ok 90N. Fox najładniejszy ze wszystkich, potem euforia, a findus taki jakiś byle jaki, pokrzewił się elegancko ale brak wyglądu

Opublikowano
kellyq napisał:

A u mnie dziś pierwsza poszła też ok 90N. Fox najładniejszy ze wszystkich, potem euforia, a findus taki jakiś byle jaki, pokrzewił się elegancko ale brak wyglądu

ja mam Euforie i Kariatyde i wizualnie Kariatyda przebija Euforie.

Opublikowano
proxy8441 napisał:

jakie robicie T1 w pszenicy? ktoś stosował cyprodynil na podsuszki? jaka mieszaninę zrobić spośród: cyprodynil, prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol, metkonazol, protiokonazol na T1 a jaka na T2 spośród tych substancji które wymieniłem i ile gram s.a./ha?

W zmianowaniu zboże/zboże, zdecydowanie cyprodynil 700 0,5 kg. + protiokonazol 300 0,5 l. Na południu zanosi się na spore opady deszczu i śniegu, które przyniesie jeden z najbardziej wilgotnych niżów, tzw. niż genueński..

Opublikowano
Dnia 29.03.2022 o 20:48, rocco0987 napisał:

Witam, po uprawie bezorkowej od granic mam problem z perzem, na chwasty mam axial pak, i teraz zastanawiam sie jakby później poprawić attributem ostatnimi dwoma dyszami od granicy do okoła działek, tylko czy od tego bogactwa pszenica nie pomrze?

Ja wtamym roku pryskalem do końca nie usunęło perzu ale go zdusilo a gdzie oprysku zbrakło to perz wystawał ponad pszenice

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v