Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, aro321 napisał:

rozsiewał już ktoś saletrę pulan we wschodnim lubelskim? codziennie przymrozki i sucho jak diabli, deszczu na horyzoncie nie widać

Tydzień temu 🙂 Kiedy jeszcze była wilgoć..

Opublikowano

Jak tak wszystkich stać to czemu nie kupicie na 10lat do przodu, niech inni nie mają możliwości zakupu, sami te podwyżki i braki nawozu nakręcacie, i wygląda to tak że jednego roku 10-20%rolników zaopatrzy się na przyszły sezon a jak fabryki zwiększą produkcje bo jest większy popyt to potem nawozu w opór będzietylko nie od razu

Opublikowano
6 minut temu, Piffpaff napisał:

aż taki bystry analityk rynkowy nie jestem żeby wychwycić wszystko. A Ty kupiłeś już azot na przyszły rok?

Na N1 tak, jeśli byłyby problemy to na N2 miałbym mocznik kupiony w styczniu ubiegłego roku

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, aro321 napisał:

rozsiewał już ktoś saletrę pulan we wschodnim lubelskim? codziennie przymrozki i sucho jak diabli, deszczu na horyzoncie nie widać

7 marca przed zapowiadam ostatnim opadem śniegu - śnieg napadało cieniutko ale to i tak lepiej jakbym miał siać teraz

Panowie mam problemy jak ułożyć ochronę na ten sezon

T1) 0,4 Fenopropidyna 750 + 0,8-1l Prochloraz 450  + ewentualnie Tebukonazol 250 (ile tego tebukonazolu? czy jest konieczny w T1?)

czy samo Delaro w dawce 0,8l/ha dało by radę w T1???

znajomy sprzedawca proponuje mi Duet na Start - daje to rady ??? ewentualnie co innego polecacie???

T2) 0,8-1L Delaro (0,8 Delaro zakładam gdy będzie w planie T3, 1L Delaro gdy będzie to ostatni zabieg T2/T3) czy Amistar Pro Pak (0,4 Amistar + 0,4 Protiokonazol 300)

czy te dawki po 0,4 Amistaru i Protiokanozolu dadzą radę bo mam odczucie że Amistaru to min 0,5l/ha ale nie wiem jak z Protiokonazolem czy zwiększać dawkę (jak tak to na jaką?) czy 0,4 powinno wystarczyć.

T3 ) na ten zabieg decyzja pewnie zapadnie w trakcie sezonu (jak będzie zapowiadało się sucho to będzie T2/T3)

ale jak warunki będą niesprzyjające i trzeba będzie wykonać T3 to co by było lepsze solo Tebukonazol 250 czy Metkonazol 60 i w jakich dawkach???

Proszę o analizę i z góry dziękuję za jakieś wskazówki

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano
Agrest napisał:

6 minut temu, Piffpaff napisał:

aż taki bystry analityk rynkowy nie jestem żeby wychwycić wszystko. A Ty kupiłeś już azot na przyszły rok?

Na N1 tak, jeśli byłyby problemy to na N2 miałbym mocznik kupiony w styczniu ubiegłego roku

To gratuluję, w zeszłym roku kupiłem saletrę po 1300zl i jakoś nie pomyślałem o zapasie na kolejny rok hehe chociaż huk wie jak to będzie bo do puki Putin żyje to już nic nie jest pewne

Opublikowano
19 minut temu, ZELKOW napisał:

Jak tak wszystkich stać to czemu nie kupicie na 10lat do przodu, niech inni nie mają możliwości zakupu, sami te podwyżki i braki nawozu nakręcacie, i wygląda to tak że jednego roku 10-20%rolników zaopatrzy się na przyszły sezon a jak fabryki zwiększą produkcje bo jest większy popyt to potem nawozu w opór będzietylko nie od razu

To rząd nakręcił te podwyżki. Jak zaczęło być głośno o dopłatach to dużo ludzi zaczęło kupować azot już na przyszły sezon ze względu na tą dopłatę. Między innymi ja. Kupiłem azot tanio na ten sezon w maju/czerwiec/lipiec zeszłego roku ale ze względu na plotkach o dopłacie dokupiłem część na przyszły sezon. Musisz sobie uświadomić że nawozy azotowe są robione z gazu ziemnego i choćby była ogromna nadprodukcja to nie sprzedają po niższej cenie niż wyprodukują. 

19 minut temu, Jarek22B napisał:

7 marca przed zapowiadam ostatnim opadem śniegu - śnieg napadało cieniutko ale to i tak lepiej jakbym miał siać teraz

Panowie mam problemy jak ułożyć ochronę na ten sezon

T1) 0,4 Fenopropidyna 750 + 0,8-1l Prochloraz 450  + ewentualnie Tebukonazol 250 (ile tego tebukonazolu? czy jest konieczny w T1?)

czy samo Delaro w dawce 0,8l/ha dało by radę w T1??? ewentualnie co innego polecacie???

T2) 0,8-1L Delaro (0,8 Delaro zakładam gdy będzie w planie T3, 1L Delaro gdy będzie to ostatni zabieg T2/T3) czy Amistar Pro Pak (0,4 Amistar + 0,4 Protiokonazol 300)

czy te dawki po 0,4 Amistaru i Protiokanozolu dadzą radę bo mam odczucie że Amistaru to min 0,5l/ha ale nie wiem jak z Protiokonazolem czy zwiększać dawkę (jak tak to na jaką?) czy 0,4 powinno wystarczyć.

T3 ) na ten zabieg decyzja pewnie zapadnie w trakcie sezonu (jak będzie zapowiadało się sucho to będzie T2/T3)

ale jak warunki będą niesprzyjające i trzeba będzie wykonać T3 to co by było lepsze solo Tebukonazol 250 czy Metkonazol 60 i w jakich dawkach???

Proszę o analizę i z góry dziękuję za jakieś wskazówki

jaki był przedplon ? na t1 to robisz takiego artemisa tylko z mieszaniny. Im mocniejszy triazol tym wyższych temperatur potrzebuje. Istotne to jest przy t1. W zeszłym roku ciężko było trafić dobre warunki/ Ten rok też się tak zapowiada. Jak celujesz w plon +-6 ton to odpuść t3. 

To nie jest rok na bicie rekordów wydajności. Za drogie nawozy i narazie pogoda nie sprzyja.

Opublikowano
6 minut temu, kibix napisał:

jaki był przedplon ? na t1 to robisz takiego artemisa tylko z mieszaniny. Im mocniejszy triazol tym wyższych temperatur potrzebuje. Istotne to jest przy t1. W zeszłym roku ciężko było trafić dobre warunki/ Ten rok też się tak zapowiada. Jak celujesz w plon +-6 ton to odpuść t3. 

To nie jest rok na bicie rekordów wydajności. Za drogie nawozy i narazie pogoda nie sprzyja.

2/3 uprawy po rzepaku 1/3 pszenica po pszenicy

celuje w plon 6T ale jak nie ma deficytu wody to i 7 udaje się wyciągnąć

Opublikowano

Panowie potrzebuje podpowiedzi co robić. Nie dałem jeszcze N1 na pszenicę, że względu na to że jeszcze do zeszłego tygodnia była fioletowa bo zimno. Teraz pytanie, mam RSM do rozlania na N1 i czy mogę go użyć w przypadku temperatury w dzien +12 stopni, a w nocy przymrozki -3? Czytałem że RSM nie stosować przy przymrozkach

• Root Admin
Opublikowano
11 godzin temu, Marglo napisał:

Posiałem saletrę 15 marca bo zapowiadali deszcz na 16 marca ale nie padało były przymrozki i jak popatrzyłem na pola to dwa dni po rozsianiu nie widać nawozu. Wyparowal ? Dodam że jeszcze wegetacja nie ruszyła w moimi regionie i już susza się robi

A widziałeś kiedyś rosę? dwa dni dobrej rosy i szybko rozpuszczalne nawozy się rozpuszczają bez problemu, te wolno rozpuszczalne to mogą sobie lezec i dwa tygodnie bez deszczu. Wiadomo, gdyby był deszcz to rozpuściłoby się raz dwa. Inna sprawa, to ile tego nawozu poszło do gleby, ile poszło w powietrze. Jeszcze się nie spotkałem z jakimś opracowaniem, gdzie bym mógł przeczytać jaki wpływ na dostępność azotu ma wilgotność gleby i powietrza.

1 minutę temu, galan99 napisał:

Wegetacja jeszcze nie ruszyła w Zamojskim .

ładna pszenica już w wegetacji jest różnica 30 dni .

U nas raczej wegetacja nie stanęła w tym sezonie. Nawet te pszenice siane po burakach bardzo ładnie sie zielenią i przykrywają juz całe pola. Najgorsze oczywiście pszenice po międzyplonach ścierniskowych. Temu kto to wymyślił, powinno się dać jakąś srogą karę.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Wegetacja jeszcze nie ruszyła w Zamojskim .

ładna pszenica już w wegetacji jest różnica 30 dni .

Dlaczego tak sądzisz, pszenica Keramik po zimie bez rozkrzewień wczoraj byłem ma 3 pędy

Opublikowano

Witajcie. Potrzebuję porady czym zwalczać kompleksowo miotłę, stoklose, i dwuliścienne w pszenicy ozimej. Najbardziej chodzi mi tutaj o stokłosa bo dużo substancji ostatnimi czasy jest niedostępna. Ktoś coś praktykuje u siebie w tym roku?

Opublikowano

Witam mam pytanie odnosnie axial komplet pak czy mogę zejsc do dawki 0.85l axial i 0.17 winnetou (zalecana 1L i 20g)  chce obnizyc bo mam powierzchnie 5.8 a chcialem kupic pakiet na 5ha. Stosował ktos mniejsze dawki? 

Opublikowano
16 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie, jeśli kupię teraz saletrę w workach 50kg na przyszły rok to czy straci coś na swoich właściwościach?

Na składach nabiera wartości 😉

Opublikowano
24 minuty temu, rafaello5579 napisał:

Witam mam pytanie odnosnie axial komplet pak czy mogę zejsc do dawki 0.85l axial i 0.17 winnetou (zalecana 1L i 20g)  chce obnizyc bo mam powierzchnie 5.8 a chcialem kupic pakiet na 5ha. Stosował ktos mniejsze dawki? 

to obniż axial, dodaj fluroksypyru ze dwie setki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v