Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mateusz16466 napisał:

Panowie czy dawka 0.2l/ha moddus start dokrzewi mi pszenicę siana w listopadzie? Wrzucić do tego jakieś mikro? Jaka minimalna temperatura dla takiego zabiegu?

w zeszłym roku miałem pszenicę siana w listopadzie i na wiosnę poszło 0.3 moddusa start i powiem Ci ze zrobiła się szczta, aż za bardzo ja pokrzewilo, w tym roku też mam pszenicę siana 4 listopad i planuje jechać z 0.25 moddusa start. moddus wymaga min +8 i słońce

kondziu123 napisał:

Ile bezpiecznie dodać można fluoksypryr-u do axial komplet pak aby skutecznie zwalczyć przytulię w pszenicy/pszenżycie

ile planujesz dac tego axial pac na hektar?

karollo111 napisał:

Chciałbym zastosować na N1 Saletrę amonową. Problemem jest że przez najbliższy miesiąc nie będzie żadnych opadów. Czy saletra rozpuści się i przedostanie do korzenia bez opadów? Z góry dziękuję za rady.

siej jak najszybciej! W sobotę sialem saletrę rano było-8 a o 18 już niewiele z niej zostało. Dzwoniłem do przedstawiciela gr azoty to mówił że wiezchnia wasrtwa mokrej gleby wciągnie azot a niska temp nie pozwoli żeby azot się ulotnił. Wiadomo jakieś małe straty wasze są ale większy zysk z wcześnie posianego azotu jak za późno

Opublikowano (edytowane)

ja dziś posiałem 250 kg saletry, teraz z kolejna dawką czekam na deszcz który wg większości prognoz w 1 dekadzie kwietnia bo w marcu to już nie ma co liczyć dzięki wyżom 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Panowie będe robił wiosenne odchwaszczanie chlorotoluronem i myślę co tu dorzucić 🤔? głównie na przytulie  

Tribenuron chyba nie ruszy przytuli ?

Opublikowano

Pixxaro , tam masz halauksyfen , który działa w nizszej  temperaturze, tz od 2 stopni chyba,  0.35 wystarczy.

Amidosulfuron czyli np grodyl od 5stopni celsjusza lub  jeśli zabieg myślisz robić gdy będzie  cieplej to czysty fluroksypyr będzie jak najbardziej. 

• Like 1
Opublikowano

Ale można by któryś z chlorotoluronem mieszać np to starane lub grodyl ?

Bo nie chce dwa razu latać opryskiwaczem 

Opublikowano

Najlepiej by mi odpowiadało starane czy inny fluroksypyr , tylko od jakiej temperatury to działa ? 

Opublikowano

Witam mam pytanko, będę musiał dokrzewić pszenicę, a mam zapas Chlorku chloromekwatu i jaka mniej więcej dawka musi być i termin? Siana pod koniec września, odmiana Euforia.

Opublikowano
46 minut temu, Ursus932 napisał:

Najlepiej by mi odpowiadało starane czy inny fluroksypyr , tylko od jakiej temperatury to działa ? 

Starane to nawet w póznych zabiegach przytulie zniszczy i to nawet jak się zapoda połowe zalecanej dawki . Ja 2 lata temu jechałem jak już pszenica się kłosiła połową dawki i przytulie scieło ładnie 

Opublikowano

Koniec wrzesnia i dokrzewiac pszenice ile szt siałeś , poniżej 100

Opublikowano

Skończe powielać te bzdury o tzw. dokrzewianiu Moddusem 🤦 Akurat trineksapak wzmaga REDUKCJĘ późnych pędów 😉 Chemicznie, to tylko CCC !

Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

to co leży to otoczka wapienna

Czyli strat nie powinno być?

Nigdy na wiosnę nie dawałem salmagu czy saletrzaku.  Taki wyjątkowy rok. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v