Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

u nas wegetacja idzie cały czas - srednia dobowa w ostatnim tygodniu to 6 stopni. Wczoraj dopiero wiatr przygnał pierwszy minusik, a tak to nawet w nocy było po 6-8 stopni.

image.png

Z tych wszystkich opcji najbardziej chodzi mi po głowie zeby dać azot dopiero jak bede dawał 2 dawkę N w rzepaku - czyli koło 15 marca

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

u nas wegetacja idzie cały czas - srednia dobowa w ostatnim tygodniu to 6 stopni. Wczoraj dopiero wiatr przygnał pierwszy minusik, a tak to nawet w nocy było po 6-8 stopni.

image.png

Z tych wszystkich opcji najbardziej chodzi mi po głowie zeby dać azot dopiero jak bede dawał 2 dawkę N w rzepaku - czyli koło 15 marca

I wydaje mi się to rozsądnym rozwiązaniem. Ale ja się tam nie znam, to w końcu 'nawóz ma czekać na roślinę, a nie roślina na nawóz '😁

Opublikowano

Również tak bym zrobił. Zanim to się przemieści będzie początek kwietnia. Trzeba też wziąć pod uwagę cenę nawozów azotowych. Ze swoich doświadczeń twierdzę, że przesadne nadwyżki azotu, aż takiego zwiększenia plonu nie dadzą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, yacenty napisał:

posiałem mniej niż rok temu, posiałem tydzien szybciej bo rok temu lało przez pół października i był problem.

Śmiesz twierdzić ze 25.09 i 300 roślin na metr to był duży bład?

Zdecydowanie za dużo , ja sieje 18-22 wrzesień 220-240 , zależy od odmiany , kilmanjaro by starczyło 200 szt

15 październik to 300 szt., 

U Ciebie 25 wrzsień 200 szt. spróbuj z dwa hektary na próbę jak mi nie wierzysz, lepiek nie opóźniać ,ale rzadko posiać , wtedy są mocne pędy, ja bym zasiał na Twoim miejscu 180 szt, 18-20 września, tylko u was więcej robactwa 

Nie ważny termin siewu nawozu tylko kiedy spadnie 15-20 mm zeby sie przemiścił w strefe korzeni

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

teraz będzie po kuku więc ten problem odpadnie ;)

spróbuję w jęczmieniu takie praktyki bo ma to sens. co do nawozu to na dziś troszkę wody jest, dodatkowo nawóz w postaci rsm to troszkę szybciej będzie dostępny niż z granuli

Opublikowano

Może siew 200 szt. jest trochę ryzykowny. Nie zawsze są idealne wschody, pogoda, woda. Faktem jest, że 200 szt spokojnie odda 8 t. Kupiłem raz materiał siewny, wzeszło 160 szt., ale było tak zimno, że pierwsze źdźbła pojawiły się ok 20 października. Gdyby było ciepło, zdążyła by się rozkrzewić do zimy. Na początku grudnia miała 2 pędy. Wiosna nie pamiętam jak się pokrzewiła. Dała 7 ton, gdzie na innej działce z normalna obsada 8 t. Z tym, że na tej działce zawsze daje 500 kg więcej. Liczę, że obniżka była o 500kg. Azot wtedy podałem 3, 12 i 23 marca. Nie ma się co bać rzadkiej obsady, ja bardziej boję się opóźnionego siewu. W naszych stronach najlepiej siać do 25 września, a staram się 20 mieć zasiane.

Opublikowano
marekdron napisał:

Co polecacie przeciwko wyleganiu pszenicy ?

Mam taki plan pierwszy zabieg Moddus Start 0,3 litra a później Medax Max 0,5 kg ? Pszenica patras podatna na wyleganie .

w zeszłym roku dałem 2x medax max na T1 0.45kg i na T2 0.3kg pszenica dala 8t i stała do końca mimo 2 tygodni deszczu, w tym roku mam podobny plan

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

teraz będzie po kuku więc ten problem odpadnie ;)

spróbuję w jęczmieniu takie praktyki bo ma to sens. co do nawozu to na dziś troszkę wody jest, dodatkowo nawóz w postaci rsm to troszkę szybciej będzie dostępny niż z granuli

Tylko troszke jak granula sie rozpuści przez noc to działa podobnie jak RSM, roślina nawozy nie je tylko pije 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

a może zbyt dobrze doprawilem ta pszenice?

myślę, że jak na twoje gleby i pogodę, siejesz zbyt wczesnie i za dużą obsadę

masz dobre gleby, dobrze utrzymane, pogoda bez siarczystych mrozów, a siejesz jak na suwalszczyźnie

Opublikowano

z terminem siewu nie zawsze się trafi, 2 lata temu sialem ok 19-20.09 340szt jesien ciepła i wilgotna to zboża wybujało. Teraz na jesien sialem 28-29.09 ale jesien sucha, zimna a wysialem 300szt i max 2 rozkrzewienia na dzień dzisiejszy.

Opublikowano

Jak byś siał w oby terminach 18-20 wrzesień było by OK , 20 wrzesień a 29 wrzesień 2021 dzieli 9 dni ,ale rośliny to odczuły jak 20-25  dni taki specficzny rok, wiem bo sam mam hektar siany o tydzień później , ślepy widzi różnice kolosalną

Opublikowano

Na pierwszą dawkę saletra czy saletrosan będzie lepszym rozwiązaniem?  Zboże siane bardzo późno, pszenica szpilkuje a pszenżyto wcześniej dosyć ładne ale jeszcze się musi dokrzewić. Jakie dawki planujecie?

Opublikowano

Ja zawsze na 1 raz dawałem saletrosan, ale w takim wypadku dałbym saletrę, chwilę odczekał i podał saletrosan. On będzie miał spóźnione działanie, widziałem to na rzepaku, Gd, ie jeden dostał saletrę a drugi saletrosan. A jak się pod koniec marca ociepli rUc saletrosan, do maja będzie miała co pobierać.

Opublikowano
7 minut temu, lassie napisał:

Na pierwszy rzut 230 kg saletry na drugi 150 mocznika trzeci się zobaczy jakie będą warunki wilgotnościowe i wygląd łanu 

Mocznik na drugą dawkę trochę trochę słabo, bo zanim mocznik przejdzie przemiany azotu do form pobieranych, roślina pobierze no to dwa tygodnie pewnie będzie lekko, a mówiąc o drudzej dawce to kwitnienie będzie tuż za rogiem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v