Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, dysydent napisał:

a no pogodę obiecują coraz gorszą bo dosypać to dopiero ma na następny tydzień a jak dobrze jakiemuś włoskiemu niżowi pójdzie to i do 30 cm śniegu a później mrozy dwucyfrowe i to na nizinach. tak że "zapyta się zima gdzie lato było" no i zobaczymy co to za "klęska urodzaju węgla" w/g Premiera
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/sa-takie-sytuacje-w-historii-ze-rzad-musi-mocno-chwycic-ster-we-wlasne-rece/y5jh67b

no wlało już w nocy i raczej w tym roku orki zapomnij przynajmniej w mojej okolicy zwłaszcza że takie prognozy
na wiosennej też urośnie jak kto ne wyrobił jesienią a większość roślin i bezorkowo można tylko jeszcze mało kto spraktykował co i jak aby plon nie spadł

Upał w lato a śnieg w zimę to jest efekt ocieplenia klimatu i nikt mi nie powie ze nie! Widzicie coście narobili! 

• Haha 2
Opublikowano
52 minuty temu, Ulman napisał:

A to jeszcze nie podzielili?

Typowe dla papudraków. Parę morgów a wiecznie zarobiony i z niczym zdążyć nie może.

jeszcze nie do końca wedle wpływów politycznych na dominację w Europie .

Niemcy chcą przewodzić w Europie , tylko Ameryka się nie bardzo na to godzi .

Nie o podział w Kraju .

Opublikowano

Sprawa jest prosta.

Kryzys na świecie

Brakło funduszy na sterowanie pogodą🤣

Albo sterują i chcą ruskich zmrozić na polu walki i bałwanów z nich zrobić🤭🤭🤭

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

https://businessinsider.com.pl/biznes/daniel-obajtek-komentuje-kryzys-paliwowy-na-wegrzech/qshsncp

Jak Obajtek mówi, że dostawy paliw u nas niezagrożone, to lepiej zatankowac na zapas, żeby do wiosny nie pchac tratora po polu :/

Jeśli mówi to znaczy że mówi 😉

7 minut temu, HF86 napisał:

tototo uj. będziemy potęgą militarną i putin już się lęka, z resztą wszyscy osrani jaką broń zamówili. wszystko dzięki pisiowi

Ej potęgą to my byliśmy i jesteśmy! 

Opublikowano

byłoby jeszcze lepiej, ale ten tusk 🥺

tvp chiba nie kłamie 🤔

Opublikowano
42 minuty temu, jacus napisał:

w zakladzie specjalistyczny tak grzeja ??

Nie w piecu 5 klasy na własne drewno z wlasnego lasu ...Nie to co u ciebie kłęby smrodu z każdej strony... 🤣Nie dziw że ty pomylony i taki chory jak ty wdychasz smród... 😋

Opublikowano

narazie niezależnego oglądam dziennikarza. 

Klarenbach. chiba typowo polskie nazwisko🤔

może też jakiś dziadek w wermachcie 🤔

Opublikowano

JEST ZMIANA .

Kto jest rolnikiem aktywnym w rozumieniu Kodeksu rolnego? Zdziwicie się!

- Rolnikiem jest osoba pełnoletnia, która wykonuje działalność rolniczą i kieruje gospodarstwem rolnym, jako jego właściciel, posiadacz samoistny lub dzierżawca albo współkieruje tym gospodarstwem jako osoba bliska - czytamy w ostatecznej wersji projektu Kodeksu rolnego, do której dotarła redakcja agrofoto.pl

Proponowany akt zakłada, że odrębne przepisy mogą ustanawiać szczególne zasady wsparcia i uprawnienia dla młodych rolników, za których uważa się rolników, którzy w chwili złożenia wniosku o wsparcie nie ukończyli 40 lat. Jeśli gospodarstwo jest współkierowane przez dwie lub więcej osób, wsparcie przewidziane dla młodych rolników przysługuje, gdy chociażby jedna z osób kierujących jest młodym rolnikiem.

I teraz najciekawsze: - odrębne przepisy mogą ustanawiać szczególne zasady wsparcia dla rolników aktywnych, za których uznaje się rolników spełniających przynajmniej dwa z poniższych warunków:

stale zamieszkują w gospodarstwie rolnym

nabyli gospodarstwo rolne w drodze dziedziczenia lub darowizny od osoby bliskiej

prowadzą w gospodarstwie produkcję zwierzęcą

dochód z działalności rolniczej przekracza jedną czwartą części wszystkich dochodów uzyskanych łącznie z działalności rolniczej i pozarolniczej.

Warto tu podkreślić, że w części pierwszej Kodeksu (przepisy ogólne) zaznaczono wyraźnie: Kodeks nie narusza przepisów innych ustaw o ile przepisy te nie są sprzeczne z Kodeksem. W razie kolizji między przepisami Kodeksu a przepisami innych ustaw stosuje się przepisy Kodeksu.

A więc kroi się całkiem nowa definicja rolnika aktywnego.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/jak-zdefiniowano-rolnika-aktywnego-w-kodeksie-rolnym-bedziecie-zaskoczeni,126045.html

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

JEST ZMIANA .

Kto jest rolnikiem aktywnym w rozumieniu Kodeksu rolnego? Zdziwicie się!

- Rolnikiem jest osoba pełnoletnia, która wykonuje działalność rolniczą i kieruje gospodarstwem rolnym, jako jego właściciel, posiadacz samoistny lub dzierżawca albo współkieruje tym gospodarstwem jako osoba bliska - czytamy w ostatecznej wersji projektu Kodeksu rolnego, do której dotarła redakcja agrofoto.pl

Proponowany akt zakłada, że odrębne przepisy mogą ustanawiać szczególne zasady wsparcia i uprawnienia dla młodych rolników, za których uważa się rolników, którzy w chwili złożenia wniosku o wsparcie nie ukończyli 40 lat. Jeśli gospodarstwo jest współkierowane przez dwie lub więcej osób, wsparcie przewidziane dla młodych rolników przysługuje, gdy chociażby jedna z osób kierujących jest młodym rolnikiem.

I teraz najciekawsze: - odrębne przepisy mogą ustanawiać szczególne zasady wsparcia dla rolników aktywnych, za których uznaje się rolników spełniających przynajmniej dwa z poniższych warunków:

stale zamieszkują w gospodarstwie rolnym

nabyli gospodarstwo rolne w drodze dziedziczenia lub darowizny od osoby bliskiej

prowadzą w gospodarstwie produkcję zwierzęcą

dochód z działalności rolniczej przekracza jedną czwartą części wszystkich dochodów uzyskanych łącznie z działalności rolniczej i pozarolniczej.

Warto tu podkreślić, że w części pierwszej Kodeksu (przepisy ogólne) zaznaczono wyraźnie: Kodeks nie narusza przepisów innych ustaw o ile przepisy te nie są sprzeczne z Kodeksem. W razie kolizji między przepisami Kodeksu a przepisami innych ustaw stosuje się przepisy Kodeksu.

A więc kroi się całkiem nowa definicja rolnika aktywnego.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/jak-zdefiniowano-rolnika-aktywnego-w-kodeksie-rolnym-bedziecie-zaskoczeni,126045.html

Wczytaj się. Nie musisz wykazywać że coś robisz bylebyśmy na tym gospodarstwie był zameldowany. Wielkie mi zmiany 😴

9 minut temu, radekz200 napisał:

Ja na te 33dni zamieszkam w Twoim domu 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Radziu krowy to pikuś.. Pomyśl kto kobitę obrobi...🤣 Cała wioska się zleci pomagać biednej i samotnej... 😂

Pewno ty w pierwszej lini będziesz. 🤭😁🤣😂

Opublikowano
50 minut temu, jacus napisał:

onuca juz armii czerwonej nie chwali tylko mna sie zajmuje ?? dolaczyl do grona swirow typu seana i ogarka-dawno to przewidzialem.

Ty się do przewidywania tak samo nadajesz jak do gospodarzenia i orania. Wszystko dziadowskie i zapóźnione.

12 minut temu, galan99 napisał:

jeszcze nie do końca wedle wpływów politycznych na dominację w Europie .

Niemcy chcą przewodzić w Europie , tylko Ameryka się nie bardzo na to godzi .

Nie o podział w Kraju .

A jak ta dominację podzielą? Kto z kim? A gdzie jest miejsce dla nas? Wszak wstaliśmy z kolan i odzyskalismy podmiotowość. Czemu cie dziwi że Niemcy chcą przewodzić w Europie? 

Był poruszony temat uzbrojenia - wczoraj nasza dzielna armia odebrała całe 10 czołgów od skośnych koreańczyków. Taka ilośc sprzetu starczyłaby pewnie na  dzień wojaczki. Dodatkowo w wyniku bezmyślnej empatii wynikającej ze zidiocenia oddaliśmy za darmo 240 czołgów a teraz musimy sobie kupić . Żeby było śmieszniej to cieszymy że łaskawie zgodzili się nam je sprzedać za ciężkie miliardy.  Tak sie robi interes na kretynach kierujących się emocjami a nie rozsądkiem. Będą dodatkowe czołgi Abrams dla Polski. USA wydały zgodę (msn.com)

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Mnie nie rusza bo powołują do 50 lat.. Takie jest rozporządzenie ministra obrony choć mogą do 55... 🤷‍♂️

Nie o to mi chodzi. Są takie kobiety których nawet po spożyciu znacznej ilości alkoholu nikt dupcyć nie chce to i z tą pomocą różnie może być 😂 

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Kurła da się z tego jakoś wykręcić? 😂

Z małżeństwa?

Bo wątek zgubiłem.

Tak źle jest?

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Ale tyz poborowy? 😂

A jak. Tylko z moim dostosowywaniem się do jakich kolwiek zasad czy norm to ja bym miał tam przerwę tylko na śniadanie, obiad i kolację. Pomiędzy wpierdolami oczywiście 😂

2 minuty temu, radekz200 napisał:

Kurła z wojska 😂

Nie bądź pipa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v