Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

W instrukcji do pługa miałem napisane, że aby ciągnik był efektywnie wykorzystany powinien ważyć 60 kg na każdy koń mechaniczny. Twój nh do ciężkich prac ma niedowagę.

Dołożyć kilogramów zawsze można a odjąć już nie bardzo. U mnie produkcja zwierzęca i to na torfach więc za ciężki nie może być. A w polu do bezorkowca zakładam 1000 kg na tuz i więcej nie trzeba. 

Opublikowano
21 godzin temu, Strongman napisał(a):

Pojemność ma znaczenie co do liczby cylindrów, ale 6 najlepsza,w tir tez tylko 6 gdzie liczy się niezawodność i moc,prostota silnika bo to cylindry w rzędzie jedna glowica ,w v8 dwie głowice,wszystkie ciongniki są w 6 cylindrach nawet po 900kucy, w skani w jednym typie robili tylko v8 a v6 jest najlepsza ciszej pracuje niż 4 mniej wibracji.

R6 ma lepszą kulturę pracy od V6

Opublikowano
5 godzin temu, Pablo9812 napisał(a):

Teraz podobno jakaś promocja na te ładowacze oryginalne. W poniedziałek jadę to się dowiem co tam mają 

o jaki model będzie pytał ?

Opublikowano

Budżet do 340 tys. netto. Jako główny na 45 ha. Głównie TUZy, trawy, lucerna bo hodowla mamek mięsnych. Z ładowaczem. Prace zielonkowe plus do uprawy też bym go chciał do bezorkowca i ew. w przyszłości małego głębosza. Myślałem 110-130 KM. 

Co byście brali? Bo ja już mam całkiem mętlik w głowie a im więcej czytam tym chyba gorzej. Nh T5.120 Dual Command? Chociaż te 4t wydają się trochę lekkie do takiej kosiarki samasza kdtc co waży 1t. Może bujać w transporcie. 

Opublikowano
Godzinę temu, elamir napisał(a):

Budżet do 340 tys. netto. Jako główny na 45 ha. Głównie TUZy, trawy, lucerna bo hodowla mamek mięsnych. Z ładowaczem. Prace zielonkowe plus do uprawy też bym go chciał do bezorkowca i ew. w przyszłości małego głębosza. Myślałem 110-130 KM. 

Co byście brali? Bo ja już mam całkiem mętlik w głowie a im więcej czytam tym chyba gorzej. Nh T5.120 Dual Command? Chociaż te 4t wydają się trochę lekkie do takiej kosiarki samasza kdtc co waży 1t. Może bujać w transporcie. 

Claas arion 430 lub case vestrum 110/NH dynamic 110 .

Tylko z wyposażeniem nie poszalejesz za te pieniądze.

Opublikowano
Godzinę temu, elamir napisał(a):

Piszesz o 110-130 a bierzesz pod uwagę t5.120 dc, ten model się na tej mocy się kończy i mając farmalla 85c czyli odpowiednik, to od razu mówię że jak jeszcze od zielonek ok, bo mój daje rade z 3 metrowym claasem też na centralnym i idzie się rozpędzić bez problemu do 15km/h. Tak do upraw bezorka/głębosz zapomnij. Bardziej tak jak wyżej patrz coś pokroju vestruma a jeszcze lepiej maxxuma. Dodatkowo nie wiem jakiego masz dokładnie samasza ale pracowałem też na kdtc 260 to była tragedia, claas który ma 3m idzie dużo lżej i nie buja tak ciągnikiem jak samasz.

Opublikowano
51 minut temu, misza85 napisał(a):

Claas arion 430 lub case vestrum 110/NH dynamic 110 .

Tylko z wyposażeniem nie poszalejesz za te pieniądze.

Nh 5.120 dynamic command, miękka oś, przedni tuz+wom, pneumatyka, opony 440, 540, 330k netto do negocjacji

Cas Vestrum 120, amortyzowana kabina, pneumatyka, ogólnie podstawa,opony 440, 540, 280k netto bez negocjacji

New Holland t5.110 dual command, skrzynia 24*24, mocniejsza pompa, opony 440, 540, tur hydramet+amortyzator, 265k netto

• Thanks 1
Opublikowano
elamir napisał:

Zobacz sobie claasa, teoretycznie ma najlepszy rozkład masy, na yt jest film jak arion 450 ciągnie bezorkowca chyba 3m, ale z ładowaczem to będziesz miał problem żeby się zmieścić w tej kasie

Opublikowano
W dniu 24.12.2024 o 15:53, kada2k napisał(a):

Piszesz o 110-130 a bierzesz pod uwagę t5.120 dc, ten model się na tej mocy się kończy i mając farmalla 85c czyli odpowiednik, to od razu mówię że jak jeszcze od zielonek ok, bo mój daje rade z 3 metrowym claasem też na centralnym i idzie się rozpędzić bez problemu do 15km/h. Tak do upraw bezorka/głębosz zapomnij. Bardziej tak jak wyżej patrz coś pokroju vestruma a jeszcze lepiej maxxuma. Dodatkowo nie wiem jakiego masz dokładnie samasza ale pracowałem też na kdtc 260 to była tragedia, claas który ma 3m idzie dużo lżej i nie buja tak ciągnikiem jak samasz.

@kada2k  Farmall 85c i NH T5.120 DC to chyba nie bardzo swoje odpowiedniki. Co do kosiarek to z samaszem jest ten problem, że jest cięższa i składa się do pionu a claas waży 200kg mniej i składa się do kąta 120 stopni przez co przy transporcie jest stabilniej. No ale 3m kosztują ponad 10k więcej. A w kdtc 260 w czym była tragedia? W transporcie czy w jakości pracy? 

W dniu 24.12.2024 o 16:41, bizon1994 napisał(a):

Nh 5.120 dynamic command, miękka oś, przedni tuz+wom, pneumatyka, opony 440, 540, 330k netto do negocjacji

Cas Vestrum 120, amortyzowana kabina, pneumatyka, ogólnie podstawa,opony 440, 540, 280k netto bez negocjacji

New Holland t5.110 dual command, skrzynia 24*24, mocniejsza pompa, opony 440, 540, tur hydramet+amortyzator, 265k netto

@bizon1994 Skąd masz te ceny? Bo wydają się bardzo atrakcyjne. 

Jak ciągniki w swoim typoszeregu mają dany zakres mocy to można bez problemu je chiptunigem podkręcić do tej największej mocy? Na przykład taki vestrum 100 można podkręcić na 130? 

Opublikowano

Jeżeli po drodze między modelami nie ma istotnych zmian konstrukcyjnych tylko moc, to jak najbardziej zwiększyć do wydajności najwyższego z serii nic złego nie powinno się wydarzyć.

Opublikowano
13 godzin temu, elamir napisał(a):

@kada2k  Farmall 85c i NH T5.120 DC to chyba nie bardzo swoje odpowiedniki. Co do kosiarek to z samaszem jest ten problem, że jest cięższa i składa się do pionu a claas waży 200kg mniej i składa się do kąta 120 stopni przez co przy transporcie jest stabilniej. No ale 3m kosztują ponad 10k więcej. A w kdtc 260 w czym była tragedia? W transporcie czy w jakości pracy? 

Myślałem że mówisz o dual command a nie dynamic command. A jeśli chodzi o samasza to w tansporcie ale i w pracy z powodu na górzysty teren na rozłozonej bujało mocniej niż teraz claas. Poza tym samasz jak kosiłem z góry się zapychał niezależnie od prędkości . To był model z 2012 wiec może coś się zmieniło.

Opublikowano (edytowane)

Vestrum 100 pod zamówienie, amortyzowana oś, przedni tuz, autowom, zarządzanie obrotami silnika, mocniejsza pompa, ledy 360 stopni, 3 pary wyjść, koła 540/65 r38 i 440/65 r28, swiatla dzienne led, wzmocnione hamulce, tylny tuz kat 3, pneumatyka, amortyzowana kabina, cena dogadana na 330 netto

Mam jeszcze wycenę t5.110 dynamic, wyposażenie podobne + hydraulika na elektrozaworach (4 pary) + elektroniczny zawór miedzyosiowy do tuza i joystick do obsługi wyjść z możliwością zmiany biegów i kierunku jazdy cena 340 netto do negocjacji 

W obu przypadkach ciagniki do odbioru w kwietniu 

Edytowane przez Michallem
  • Thanks 2
Opublikowano
W dniu 26.12.2024 o 13:30, Michallem napisał(a):

Vestrum 100 pod zamówienie, amortyzowana oś, przedni tuz, autowom, zarządzanie obrotami silnika, mocniejsza pompa, ledy 360 stopni, 3 pary wyjść, koła 540/65 r38 i 440/65 r28, swiatla dzienne led, wzmocnione hamulce, tylny tuz kat 3, pneumatyka, amortyzowana kabina, cena dogadana na 330 netto

Mam jeszcze wycenę t5.110 dynamic, wyposażenie podobne + hydraulika na elektrozaworach (4 pary) + elektroniczny zawór miedzyosiowy do tuza i joystick do obsługi wyjść z możliwością zmiany biegów i kierunku jazdy cena 340 netto do negocjacji 

W obu przypadkach ciagniki do odbioru w kwietniu 

To nawet spoko ceny, do tego ładowacz i marzenie spełnione... (nierealne)

Opublikowano

Hej! Wrzucam ceny luźno latające w Internecie z ostniego czasu. Oczywiście Bądźcie na tyle roztropni żeby się domyśleć, że to są ceny bez negocjacji, część traktorów jest z placu, część pod zamówienie. Nie znam dokładnego wyposażenia ich wszystkich: 

20241231_120645.jpg

20241231_120701.jpg

20241231_120716.jpg

• Thanks 2
Opublikowano
13 minut temu, bobcat2250 napisał(a):

Hej! Wrzucam ceny luźno latające w Internecie z ostniego czasu. Oczywiście Bądźcie na tyle roztropni żeby się domyśleć, że to są ceny bez negocjacji, część traktorów jest z placu, część pod zamówienie. Nie znam dokładnego wyposażenia ich wszystkich: 

20241231_120645.jpg

20241231_120701.jpg

20241231_120716.jpg

Ile wyszedł cię Claas ? 

Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 12:41, ThePerkins napisał(a):

Chore ceny tych zabawek teraz, średnio po 50-100 tyś w górę niż 3-4 lata temu...

te ceny tam podane  i tak są dobre ja wyceniałem mf 5709m i za mniej jak 260 tyś netto nie znalazłem