Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, jan88 napisał(a):

Panowie jak to jest z odbiorem nowego ciągnika czy jak stwierdzę że jakaś funkcja nie działa to mam prawo odmówić podpisania protokołu odbioru ?

Bo ogólnie byłem oglądać swój ciągnik bo jeszcze stoi na placu i jak sprawdzałem wszystkie funkcje to nie załączał mi sie mechanizm różnicowy i przedstawiciel handlowy mówi że serwis ma sie tym zająć i że będzie wszystko sprawdzone 

Nie trzymałeś czasem nogi na hamulcu?

Opublikowano
5 godzin temu, jan88 napisał(a):

Panowie jak to jest z odbiorem nowego ciągnika czy jak stwierdzę że jakaś funkcja nie działa to mam prawo odmówić podpisania protokołu odbioru ?

Bo ogólnie byłem oglądać swój ciągnik bo jeszcze stoi na placu i jak sprawdzałem wszystkie funkcje to nie załączał mi sie mechanizm różnicowy i przedstawiciel handlowy mówi że serwis ma sie tym zająć i że będzie wszystko sprawdzone 

Jak nie załącza się mechanizm różnicowy co to znaczy , ciągnik nie jedzie czy jak to rozumieć. 

Opublikowano
2 godziny temu, thomek napisał(a):

Nie trzymałeś czasem nogi na hamulcu?

możliwe że właśnie trzymałem trochę wciśnięty hamulec 

55 minut temu, robert1226 napisał(a):

Jak nie załącza się mechanizm różnicowy co to znaczy , ciągnik nie jedzie czy jak to rozumieć. 

chodzi o blokadę mostu 

Opublikowano
54 minuty temu, jan88 napisał(a):

możliwe że właśnie trzymałem trochę wciśnięty hamulec 

chodzi o blokadę mostu 

To blokady to ok czy nie można odrazu po polsku napisać.

Opublikowano

Jak Ci przywiozą ciagnik na gospodarstwo to oglądasz czy nie jest porysowany lakier, czy łącznik górny jest itp. Oglądasz Rzeczy które łatwo zdemontować albo uszkodzenia które potem będzie ciężko udowodnić że to u nich na placu się stało. 

U mnie był wewnętrzna osłona plastikowa od filtra uszkodzona. Od razu to wpisałem w protokół przekazania.  

Resztę zgłaszasz jako awaria na gwarancję. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 30.05.2025 o 23:31, Ksawery napisał(a):

Co polecacie do 100 km? Tak żeby podniósł opryskiwacz 1000 litrów?

Opryskiwacz 1000 l to moim zdaniem większość ciągników+80km podniesie. Zależy od budżetu Twojego.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie 103.54(93KM) chodzi z 1000l. Z większym byłby problem np jak jest mokro to chce iść prosto(oczywiście z pełnym).

Do oprysków szukał bym ciągnika z wysokim kołami, przód na R28, a tył R38, żeby na wąskich kołach się nie topić...

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano
6 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

U mnie 103.54(93KM) chodzi z 1000l. Z większym byłby problem np jak jest mokro to chce iść prosto(oczywiście z pełnym).

Do oprysków szukał bym ciągnika z wysokim kołami, przód na R28, a tył R38, żeby na wąskich kołach się nie topić...

A pasuje Ci on rozstawem w kukurydzy?

Jaki masz opryskiwacz? Rozkładany hydraulicznie?

Opublikowano

Chyba słabo schodzą sprzęty bo w ciągu minuty będąc na Facebooku wyskoczyły mi 2 oferty na ciągniki. Puma i John deere. Widzę, że John oferuje 5 lat 0 procent przy 30%wkładzie. Jest tak faktycznie? Korzystał ktoś? Akurat na tej reklamie był 195m ale jaka cena za niego to nie wiem 

Opublikowano

Po pierwszym telefonie pytaja o adres.

Rejonizacje mz rowniez ze znanych Marek tez I class. 

Wiedzą ze rolnicy kupia nowe maszyny to kontroluja rynek.

Nawet przykład Roltomy. Ich wyceny dla mnie z poza "terenu" były wyzsze anizeli u bliskiego dilera

Opublikowano

U nas we wsi jest Arion od Świerkota i jestem ze Słowacji, więc tutaj rejonu nie mają (ma go Agrall). Kilka wsi dalej jest MF od Agromarek (ten ma u nas Austrodiesel). Więc chyba tego nie mają na 100 % pod kontrolą.
Ale akurat te 2 marki mają od nas serwis bliżej w Polsce i głównie w Polsce są wszystkie maszyny dużo tańsze i w większości przypadków podejście jest lepsze.