Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy co kto myśli o ,,dobrym” handlowcu. Dla dealera to taki który będzie sprzedawał po zawyżonych cenach i nawijał makaron na uszy klientom a przy okazji oczerniał konkurencję. A dla klienta dobry handlowiec to taki który doradzi co potrzebne a co nie w danym wyposażeniu, co się sprawdzi a co nie i sprzeda po jak najniższej marży. A nie łudźmy się. Teraz żeby znaleźć klienta i sprzedać trzeba schodzić z ceny. Chyba że się trafi na napaleńca na daną markę to można wtedy cenę podciągnąć do góry. Więc najlepszy handlowiec to taki który nie chętnych klientów przekonuje do kupna najniższa cena ( raczej na słowa ,, panie nasze ciągniki są najlepsze na świecie” nikt nie pójdzie „) a napaleńców  goli ile się da. 

Opublikowano

@tommy66692 no nie

serwisant jak jest dobry to sie utrzyma na swoim, bedzie serwisowal nowe maszyny, 10latki a nawet na remontach skrzyn czy silnikow w magnumach czy jd xx10 konczac i nawet jakby mial 4 rece to roboty nie przerobi, tyle jest maszyn

natomiast handlowcy w kilkuletnich samochodach tak szybko sie zmieniaja ze nie idzie za nimi nadazyc

Opublikowano

raczej tych co ich juz nawet nie kojarze nie pracuja w branzy rolniczej, a tymbardziej w handlu. Pozniej dochodzi do tego ze ex sprzedawca mebli poci sie tlumaczac ci jaka chemie masz zastosowac w danej uprawie, a na szczegolowe pytanie w postaci np. temperatury stosowania trzeba szukac ratunku u przelozonego 

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Zależy co kto myśli o ,,dobrym” handlowcu. Dla dealera to taki który będzie sprzedawał po zawyżonych cenach i nawijał makaron na uszy klientom a przy okazji oczerniał konkurencję. A dla klienta dobry handlowiec to taki który doradzi co potrzebne a co nie w danym wyposażeniu, co się sprawdzi a co nie i sprzeda po jak najniższej marży. A nie łudźmy się. Teraz żeby znaleźć klienta i sprzedać trzeba schodzić z ceny. Chyba że się trafi na napaleńca na daną markę to można wtedy cenę podciągnąć do góry. Więc najlepszy handlowiec to taki który nie chętnych klientów przekonuje do kupna najniższa cena ( raczej na słowa ,, panie nasze ciągniki są najlepsze na świecie” nikt nie pójdzie „) a napaleńców  goli ile się da. 

Jak rozmawiałem z sprzedawcą zielonego z żółtymi felgami to mówił, że cena może i jest wyższa od takiego nh czy case ale za to przy sprzedaży jego ciągnik będzie trzymał cenę, także różne historie opowiadają, byle sprzedaż była, jak już człowiek zrobi kilka wycieczek po dealerach to już można ich ładnie prostować, hitem są sprzedawcy którzy sami nie wiedzą co sprzedają dopóki komputer ich nie poprowadzi..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem wam, że dziś dostałem wycenę z roltoma Augustów MF 5m.95 z ładowaczem czołowym. 50k brutto różnicy między lokalnym dealerem.

Zapytałem się czy to czasem nie jest pomyłka cena netto/brutto. Nie jest i niby też zawarta w tym jest promocja na ładowacz. Patrząc na wyposażenie wygląda na standardowe oprócz kół bo jest tak opisane, że oferta nie zawiera szczegółów...

Screenshot_20250218_220655_Samsung Notes.jpg

Edytowane przez WojtekBuawski
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, WojtekBuawski napisał(a):

Powiem wam, że dziś dostałem wycenę z roltoma Augustów MF 5m.95 z ładowaczem czołowym. 50k brutto różnicy między lokalnym dealerem.

Zapytałem się czy to czasem nie jest pomyłka cena netto/brutto. Nie jest i niby też zawarta w tym jest promocja na ładowacz. Patrząc na wyposażenie wygląda na standardowe oprócz kół bo jest tak opisane, że oferta nie zawiera szczegółów...

Miałem ofertę na MF 5m105 z ładowaczem w takim samym wyposażeniu za 315 netto z realizacją kwiecień/maj, więc widać jak dealerzy manipulują cenami.

• Thanks 2
Opublikowano
9 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Pytanie czy to jest wycena czy cena do oddania. 

Opublikowano
10 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Jak rozmawiałem z sprzedawcą zielonego z żółtymi felgami to mówił, że cena może i jest wyższa od takiego nh czy case ale za to przy sprzedaży jego ciągnik będzie trzymał cenę, także różne historie opowiadają, byle sprzedaż była, jak już człowiek zrobi kilka wycieczek po dealerach to już można ich ładnie prostować, hitem są sprzedawcy którzy sami nie wiedzą co sprzedają dopóki komputer ich nie poprowadzi..

Akurat z tym trzymaniem ceny przez JD to sporo prawdy jest. Od dłuższego czasu obserwuję ceny używanych ciągników i widać że są one sporo droższe.

Opublikowano

No może i trzymają, ale co z tego? To że stare zetory trzymają cenę to znaczy, że mam nowego kupic? Znajomy ma "rekina" myślał nad nowym zetorem, ale po tym jak na placu biegi nie chciały wejść odrazu odpuścił. W jd cena wyższa i argument, że lepiej go sprzedam jest bez sensu, idąc tym tropem najlepiej kupić fenda i to najlepiej w najbogatszej wersji.

Opublikowano

Zetor to taka inwestycja jak w dobry stary zabytkowy samochód . Masz go robisz nim lata lecą a wartość wzrasta jak to mój kolega handlarz używanym sprzętem mówi zetor to inwestycja jak w złoto nigdy ich za dużo i jeździ po Polsce skupuje rodzynki czy też zza granicy i kasę na tym ma fajna. Ale trzeba zaznaczyć że 5340 6340 7340 to naorawde twarde sztuki nie awaryjne i jest moc koń to koń, żeby te nowe tak chodziły to świat byłby piękniejszy. Ciekawa sytuacja była u nas chciałem o tym napisać już dawno ale nie chciałem wywołać gownoburzy. Chłopaki mają 7340 na oponie 360 i 460 i valtra g 105 podpięli ich i zetor się zagrzebał i valtra mu poradziła w końcu ale jak dodali do zetora beton na ciegna z tyłu około 1000 kg do kabiny wsiadło 3 walnych chłopa i na tura wziął bele taka z 600 kg to było 5 podejść i za każdym razem zetor wygrał 😁

9 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

No może i trzymają, ale co z tego? To że stare zetory trzymają cenę to znaczy, że mam nowego kupic? Znajomy ma "rekina" myślał nad nowym zetorem, ale po tym jak na placu biegi nie chciały wejść odrazu odpuścił. W jd cena wyższa i argument, że lepiej go sprzedam jest bez sensu, idąc tym tropem najlepiej kupić fenda i to najlepiej w najbogatszej wersji.

John deere na obecną chwilę to odleciał w kosmos z cenami co do fendt był okres że warto było go wziąć pod uwagę że względu na cenę bo o awaryjności nic nie potrafię jeszcze powiedzieć krążą różne legendy jak to się psują co się okazuje później nie prawda przy weryfikacji a używek z niemiec nie biorę pod uwagę bo zazwyczaj to egzemplarze wyeksploatowane i mające prawo się psuć ale już na naszym krajowym podwórku Ale i tu opinie są bardzo dobre od użytkowników. Teraz będę miał okazję sam się przekonać na własnej skórze jak to jest. i ja ten moment z dobrymi cenami złapałem.  314 w power za 480 514 z navi za 560 czy 714 w granicach 630 640 to były chwilowo jeśli ktoś chciał opcje do rozważenia. Bo w tej chwili nowa 600 czy 700 czy 718 gen 6 to już naprawdę cenowo nie ciekawie choć porównujac do john deere r nie jest aż tak źle 

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Pytanie czy to jest wycena czy cena do oddania. 

Wysłałem mu ofertę z zamazanymi danymi od lokalnego dealera. Całe wyposażenie wyszczególnione, dość bogate, które tutaj wysyłałem. Miał mi tez wysłać wycenę ciągnika bez ładowacza i się nie odzywa.

Opublikowano
10 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Dołożysz do tej ceny 30tys i troche poszukasz to znajdziesz z grupy cnh ciągnik 6 cylindrów z mocą około 150km dość fajnie wyposażony, a jak jeszcze troche dołożysz to znajdziesz fajnego claasa czy valtre 

Opublikowano
9 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

Wysłałem mu ofertę z zamazanymi danymi od lokalnego dealera. Całe wyposażenie wyszczególnione, dość bogate, które tutaj wysyłałem. Miał mi tez wysłać wycenę ciągnika bez ładowacza i się nie odzywa.

Chyba nie myślisz że ci ciągnik sprzedadzą? 
akurat mf, Claas , John bardzo mocno pilnują rejonizacji. Jakbyś zadzwonił i powiedział że jesteś z okolic i chcesz kupić to prędzej byś się prawdziwej ceny doczekał 

Opublikowano
Teraz, SamaPrawda napisał(a):

Jeżeli już ktoś chce kupić tego MF to myślę, że oferta z Roltomy może być dobrą podstawą u lokalnego dealera do zbicia z ceny 😆

Jak widzisz u kolegi wyżej dali cenę dużą wyższą niż jego lokalny dealer. Oni sobie w drogę nie będą wchodzić . Zwłaszcza że ta babka z filmów mówiła o tym za mf oskarżą ich o to że przez nią klienci chcą aby mf schodzili z ceny. Więc to jasne ze teraz jak ktoś zadzwoni z drugiego końca Polski i poprosi o wycenę to roltoma da im cenę kosmos żeby lokalny dealer był zadowolony i dał trochę niższą cenę i klient wtedy też będzie zadowolony 

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał(a):

akurat mf, Claas , John bardzo mocno pilnują rejonizacji. Jakbyś zadzwonił i powiedział że jesteś z okolic i chcesz kupić to prędzej byś się prawdziwej ceny doczekał 

Chciałem się od nich dowiedzieć bo mają mieć w kwietniu na placu.

Opublikowano

Źle trochę to rozegrałeś. Jakbyś powiedział że jesteś z okolic np Augustowa i jesteś zdecydowany np na case ale chcesz porównać mf i powiedział mu przez tel że sobie skonfigurowałeś ciągnik i mu podasz co chcesz mieć i niech ci wyliczy to wtedy mógłby ci dać dobrą cenę . 

Opublikowano

Pisałem ostatnio z rolnikiem z okolic Rzeszowa, który dopytywał się o ofertę w Roltoma na 5m.95. Dostał ofertę porównywalną z lokalnym z małopolski. Miał chęć wziąć z roltoma ale stwierdził, że za duża odległość ponad 500km. Jak widać nie mieli zamiaru nie obsłużyć go.

Opublikowano
krzychu121 napisał:

9 minut temu, WojtekBuawski napisał(a):

Głupoty opowiadasz, mam serwis claasa 40km od siebie a ciągnik kupiłem w innej firmie bardziej oddalonej i nikt nie miał z tym problemu.

Opublikowano

Jeśli się tereny nakładają to tak. U mnie tak jest z grupą cnh i do tej pory z mf. Teraz mf zlikwidowali jednego dealera i już został tylko jedne . John mimo i iż obydwaj są w podobnej odległości to jedni nie chcą wcale rozmawiać a już 3 razy dzwoniłem 

Opublikowano
12 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Z tą cena to chyba ich mocno poniosło , za 350netto jest Valtra G bez ładowacza , Valtra A z Ładowaczem quika pewnie około 290/300 netto by wyszła , a bez ładowacza 255/60