Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Slavik80 na 28 ha to spokojnie 120-130 km wystarczy np taki claas arion 450 czy nh t.6 tylko pytanie czy ta inwestycja ma ekonomiczne uzasadnienie na ten areal 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja jeszcze mniej mam i też atakuje do żniw nowy. Zależy kto ma jakie warunki, bo brać starego i się bujać po mechanikach to też nieciekawie. Nie chcę żeby ślepy los decydował o moim szczęściu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Widzisz nowe pokpili i się psują ale to pojedyncze przypadki, teraz te dilerzy nie mają ruchu i tanio można kupić.

Ale co nowe to nowe a nie tam zdziachane przez jakiego Niemca.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co ta afera była i jest z tym mf  to myślisz ze klientów mają.

Tylko brać od nich ofertę i jechać gdzie indziej ze oni za tyle oddadzą to i wy opuście.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Była afera z upadłym jeleniem pojechałem do nich dali ofertę na pismie utargowaną potem zajechałem do swojego dilera obok siebie i pokazuje oferte ze oni oddają za tyle a wy za tyle i oni ze wolą sprzedać niz nie sprzedać ale za taką cenę to telefon był do prezesa bo diler by tyle nie opuścił  bo duże pieniądze byli i sprzedali za tyle samo,i jestem zadowolony jak co z serwisu 

Naprawdę da się dużo utargować jak ktoś potrafi.

Jeden na forum tez pisał ze promocja a ze jak miał kupić podpisać umowy to ze cena podrożała nie pojechał i zrobiła się promocja.

Ja ostatnio tez kupowałem maszynę i ze cena dobra to pojechałem a ze niby tam czegoś nie policzyli i odpusciłem to za jakiś czas zadzwonili ze za to sprzedadzą 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ja ostatnio tez kupowałem maszynę i ze cena dobra to pojechałem a ze niby tam czegoś nie policzyli i odpusciłem to za jakiś czas zadzwonili ze za to sprzedadzą 

to przez telefon negocjujesz cenę z dealerem ?

Opublikowano
15 godzin temu, bizon1994 napisał(a):

Kubota M7 ceny od 430 tys. Netto- Case Puma 140 od 370 tys. Netto

Kubota m5092 około 265 netto, a New Holland t5.110dual command 240 netto.

W porównaniu 3 lata temu jak brałem M7 to była 10% tańsza od new Hollanda czy case'a

Za M5 to odklejka z ceną 100 tyś więcej niż w 2020.

Czemu nie bierzesz vestruma ? Miałeś fajną ofertę?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

to przez telefon negocjujesz cenę z dealerem ?

Przynajmniej wstępną jakoś.

A raz miałem taki cyrk ze inni sprzedawcy przyjeżdżali i udawali rolników ,bym się nie kapnął bo to daleko i nie znam z tamtej firmy ludzi ale na youtube się wydało ze to pracownicy na jakiś targach byli.

Opublikowano

Ja u nich kupiłem sporo sprzętu i jestem zadowolony z obsługi. Wg mnie ta sytuacja może chwilowo jakiś wpływ będzie miała , a za chwilę wszyscy zapomną i wszystko wróci do normy. A teraz to raczej wszyscy jadą na minimalnych marżach tak więc nie wiem czy jest jeszcze duże pole manewru do obniżek 

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Na taki areał to żadna inwestycja w nowe maszyny nie jest ekonomicznie uzasadniona , ale jak to mówią "każdy orze jak może "

A czy kazda decyzje są kierowane ekonomicznie?

Ciekawe czy żonę wybierałeś/ wybierasz tez zdecyduje ekonomia.

Mam fatmtraka od nowosci i na tamte czasy był dobry, czas mija są udoskonalenia techniczne to z nich chcę kozystac.

Mozna szukac i uzywki ale do tego za bardzo szczery człowiek jestem, a w ogłoszeniach dominują handlarze.

Moze ktorys z kolegow/ kolezanek ma ciekawy niewymęczony egzemplarz na sprzedaz?

Głównie mi chodzi aby agregat uprawowy z siewnikiem dał rady uciągnąc/ podniesc. I tutaj są przewaznie 3 m szerokosci.

Rowniez mozna kierujac się ekonomią kupic dacia  cxy terz małe mitshubishi ,przewaznie dojada ,ale wolę hundai ze wzgledu na comfort. 

Mam 2 synow ,8 i 11 lat i na pewno na c 360 czy farmtraca raczej gospodarstwa nie przejmą aby gospodarzyc, prędzej jak mnie braknie to sprzedadza.

Moim zdaniem w technologii jest nadzieja. 

A co do ekonomii to starszego syna pasja/ zamiłowanie samoloty to dopiero  kosztuje..

Opublikowano

Pszenica na ok połowie na cwierci rzepak +/-

I na cwierci fasola

Raczej mniej fasoli na rzecz rzepaku

2 lata miałem po 2 ha ququrydze na ziarno, ale w moim przypadku to taki stand by , nie straciłem ,nie zarobiłem

Małzonka zadowolona z ququrydzy.. sle ekonomicznie bez sensu, tylko obrót.

Klasy ziemi dominuje 3

I to pole w 14 kawałkach

Docelowo myo stadzie6 _'10 mamek ! Opasy, ald to bardziej hobby i spokoju nerwów. Czasem lepiej ze zwuerzetami jak z ludzmi.

• Like 3
Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 09:31, tommy66692 napisał(a):

W tej cenie kupisz t6 145 i tym już zrobisz ciężka robotę zestaw pociągnie a mf5710 sn300 z agro maszu na pusto nie chce podnieść 

Miałem MF 5611 i przez kilka lat siał agromaszem sn300 na wirniku i do tego akpil km180 4 skiby na resorze. Bez problemu podnosił. Obecnie MF 5s Obsluguje te maszyny. 5s ma juz dużo mocnijszy podnosnik i lepiej te maszyny dźwiga. Ciągnik 6800kg wyszedł na wadze

• Like 1
Opublikowano

Wazyłes moze kolego ten zestaw siewny?

Dokladnie jaki masz tego massey 5s? Ile ma km? Deler polecał go to tura ze wzglèdu na sciętą maskę

Ogólnie to zwinny teaktor z wyglądu .

Tez na srednie gospodarstwo nie ma co szalec z koniem 200 km

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Agromasz sn300 na wirniku około 2100kg. Mam też sitere 3030 na wirniku. Dźwiga go bez problemu, ale ten zestaw juz za duży do tego ciągnika. 5s.105 zrobiony na 145km. Z tuzem i ładowaczem exlusive. Zadowolony jestem z tego ciągnika

11 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Mam 5710 i nie wyobrażam sobie siewu sn,300 

M czy S?

Edytowane przez piterq1991
  • Thanks 1