Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał(a):

Ile masz ha że 95km nie przejdzie ?

Pow 10ha powinni puścić 

11.5ha i 15djp

kiepska prowadząca się trafiła 

28 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Ja w jd nawet nie pytam bo pewnie kosmos mają niezły 

Może nie dotyczy seri 6m ale seria 5m 95 powiedziano mi 305 netto w standardowej konfiguracji 😵‍💫

Opublikowano
W dniu 24.11.2024 o 21:04, jan88 napisał(a):

Jak sprzedaje  100 ton zboża po 1 tyś zł netto to mam 100 tyś netto to będąc rr  i dostaje jeszcze 7 % czyli 7 tyś czyli łącznie mam 107 tyś w kieszeni.

A jak sprzedam to samo zboże będąc na vacie to jestem stratny 7 tyś bo  ze sprzedaży uzyskam  łącznie z vatem 105 tyś tylko te  5tyś vatu i tak musze oddać do urzędu skarbowego czyli zostaje mi w kieszeni tylko 100 tyś Dobrze liczę ? przy założeniu że nie zrobiłem żadnych zakupów i nie mam vatu naliczonego.

Żeby wyprodukować 100 ton zboża, trzeba ponieść koszy tej produkcji. Przy plonie około 7 ton z ha, trzeba obsiać 14 ha. 
Żeby uprawić, obsiać i pielęgnować taki areał, trzeba zużyć około 1000 litrów paliwa po 5,95 brutto, nawozów za około 1450 brutto/ha chemii za około 750 brutto/ha i materiału siewnego za 500 brutto/ha. To tylko koszty bardzo bezpośrednie, bo do tego należałoby doliczyć koszty wymiany elementów roboczych, serwisu, smarów i olei przy stawce 23%. 
ale na samych kosztach bardzo bezpośrednich, wraca Ci do kieszeni jakieś 3 900zł. Więc te 7tyś plus na ryczałcie, trzeba o tę kwotę pomniejszyć. Plus conajmniej to, co jeszcze wymieniłem, choć to już kwestia indywidualna dla każdego gospodarstwa, uzależniona od stopnia wykorzystania sprzętu, a i jego jakości. 

Opublikowano
51 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Żeby wyprodukować 100 ton zboża, trzeba ponieść koszy tej produkcji. Przy plonie około 7 ton z ha, trzeba obsiać 14 ha. 
Żeby uprawić, obsiać i pielęgnować taki areał, trzeba zużyć około 1000 litrów paliwa po 5,95 brutto, nawozów za około 1450 brutto/ha chemii za około 750 brutto/ha i materiału siewnego za 500 brutto/ha. To tylko koszty bardzo bezpośrednie, bo do tego należałoby doliczyć koszty wymiany elementów roboczych, serwisu, smarów i olei przy stawce 23%. 
ale na samych kosztach bardzo bezpośrednich, wraca Ci do kieszeni jakieś 3 900zł. Więc te 7tyś plus na ryczałcie, trzeba o tę kwotę pomniejszyć. Plus conajmniej to, co jeszcze wymieniłem, choć to już kwestia indywidualna dla każdego gospodarstwa, uzależniona od stopnia wykorzystania sprzętu, a i jego jakości. 

Wszystko racja co napisałeś, tylko jeszcze trzeba doliczyć koszty księgowej. Sam wszedłem na VAT w tamtym roku z racji inwestycji i zakupów. Z samych kosztów co wymieniłeś to się jest dużo w plecy. Jedynie co to zawsze coś można zachachmecic na tym vacie i to tyle.

• Like 1
Opublikowano

Ja dostałem w połowie października ofertę na 6195M na AutoQuad Plus Ecoshift za 575 netto (gdzie pisałem/mówiłem, że interesuje mnie tylko CommandQuad). Cena i podejście do klienta zdecydowało o skreśleniu z listy potencjalnych kandydatów.

Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

To coś źle patrzysz bo gołego widziałem za 290 netto 

IMG_3461.png

I masz amortyzowana oś i lepszą skrzynię 

No ja Ci mówię jak mi wycenił przedstawiciel na mój teren, firma osadkowski 

Opublikowano (edytowane)

A propos Red Friday:

https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci-branzowe-technika/duzy-producent-ciagnikow-ze-spadkiem-sprzedazy-kryzys-na-rynku-maszyn-rolniczych-trwa-2523328

Edytowane przez Goncarek
Opublikowano
15 godzin temu, tomek9111 napisał(a):

155m z placu wstępnie 530netto wszystko na dźwignie 

Za tyle to ja kupiłem z comandem ledem przygotowaniem pod nawigacje,teleborgi przedni tuz wałek,mieka ośka w tym roku ,i 4 sekcje elektroniczne.

Opublikowano (edytowane)

Jak wyceniałem NH t7.190 PC to pomiędzy wersją podstawowa tz classic a sw2 było 12k różnicy na szybko monitor el zawory i czymś jeszcze się to różniło ale juz nie pamiętam, przy wyższym wyposażeniu w JD możliwe że są inne rabaty 

Edytowane przez tomek9111
Opublikowano
17 godzin temu, tomek9111 napisał(a):

Jak wyceniałem NH t7.190 PC to pomiędzy wersją podstawowa tz classic a sw2 było 12k różnicy na szybko monitor el zawory i czymś jeszcze się to różniło ale juz nie pamiętam, przy wyższym wyposażeniu w JD możliwe że są inne rabaty 

Ciągniki z placu czy pod zamówienie ? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jan88 napisał(a):

Wyceniał ktoś zestaw uprawowo siewny gaspardo dama , pottinger vitasem na bronie talerzowej lub coś podobnego ?

Widziałem na olx amazone cataya wmiare przystępnej cenie ale ta redlica z tym plastkiem i bez kółka kopiującego  a są i na na podwujnym  talerzu

https://www.otomoto.pl/maszyny-rolnicze/oferta/amazone-cataya-3000-ke-3002-rotamix-150-siewnik-do-zboza-i-brona-aktywna-amazone-cataya-3000-ke-150-ID6GwQug.html?_gl=1*1mb7434*_gcl_au*ODg5MTE5MDA5LjE3MjY5Mzg5Mjc.*_ga*MzIwNDI2ODQ5LjE3MDk3NDM5OTU.*_ga_1MNBX75RRH*MTczMjkwMDM5Mi41Mi4xLjE3MzI5MDA1MDEuMC4wLjA.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1